De Canadese winter

De Canadese winter kan heftig en koud zijn. Het landschap adembenemend en de mensen zeer vriendelijk. Ons eerste rondreis voor Plaatsonbekend was een belevenis en zoveel leuke activiteiten. Iedere dag weer.

De reis en aankomst in Vancouver

De reis begon op Schiphol. Via het Duitse Frankfurt vloog ik naar Vancouver. De vlucht duurde ruim 12 uur en was dan ook een behoorlijke zit. Al met al was het een goede vlucht en bij aankomst in Vancouver werd de reisgroep opgewacht door de twee Canadezen die de reis leidde.

De reis begon bij aankomst al meteen goed, want we kregen twee opties. De eerste optie was direct naar het hotel uit te rusten of eerst naar een ijshockeywedstrijd en daarna naar het hotel. Die keuze was voor mij niet moeilijk aangezien ik zelf ruim 15 jaar deze mooie sport heb beoefend. We bezochten de WHL (Western Hockey League) wedstrijd tussen Vancouver Giants en Kelowna Rockets. Met dikke winst voor Vancouver (5-0) was het een hele gebeurtenis met de alle flair van wedstrijd vermaak en een volle arena.

De reis naar Clearwater was een leuke rit door het Canadese landschap. Hoge bergen met veel naaldbomen en uitgestrekte stukken land en geen files.

Onderweg stopte we in het plaatsje Hope. In dit dorp is de film Rambo I First Blood deels opgenomen met herkenbare punten zoals het benzinestation die in de film ontploft en het politiebureau waar Sly zich verstopt.

Clearwater & Well Grey National Park

Clearwater ligt in Well Grey National Parc. Dit park ligt ten westen van de Rocky’s en is een aantal maal groter dan Nederland. Op de eerste dag werd de groep in tweeën gedeeld. In de ochtend ging ik met een deel van de groep sneeuwwandelen door de bossen. Er werd ons vertelt over de flora en de fauna. Helaas hebben we geen dieren gespot zoals beren, wolven of herten.

De middag was, na een goede lunch, de beurt aan ons om te sneeuwscooteren. Dit was fantastisch om door de bossen en de sneeuw te crossen. Ik heb echt van de omgeving genoten en het was niet eens een heel moeilijk parcours.

Eenmaal boven op de berg draaide we om terug te keren. Bergafwaarts gaat toch wel iets sneller. Dit resulteerde in dat ik van de baan vloog in de berm. Gelukkig was hier geen diepe afgrond. Ik belande met scooter en al op zacht sneeuw en moest enorm lachen om deze actie. Na deze actieve dag konden we relaxen bij een nabij gelegen saloon met hot choco met Bailey’s.

De volgende dag vertrokken we uit Clearwater om de reis voor te zetten richting de Rocky Mountains. Even voor de Rocky’s hadden we nog een andere leuke activiteit. Namelijk een sledehondentocht met husky’s. Dit werd ook in 2 groepen gedaan waarbij de andere groep al ging lunchen met een geïmproviseerde barbecue voor worstjes en marshmallows.

De tocht was fantastisch door de mooie rustige omgeving. Alleen het geknars en gekraakt van de sneeuw was te horen. Zodra de stoet met slee en hond stil stond, blafte de honden aan een stuk door. Het sturen van een slee is ook niet heel lastig. Na deze fantastische tocht zette we de reis voort naar Jasper National Parc.

Jasper National Park

In Jasper hadden we een goed hotel met een warm buitenbad, terwijl het buiten de hele dag toch rond de -15 a -20 graden Celsius is.

Het was die dag een mooie heldere dag om een ijswanddeling te maken. Op de planning stond dan ook de Malagine ijswanddeling op het programma. Deze tocht leidt door een mooie canyon waar normaal een rivier stroomt waarop gekajakt kan worden. Door de lage temperaturen stoppen de watervallen met watertoevoer en bevriest het overgebleven water. Dit wordt dan dik genoeg om op te lopen. De bevroren watervallen zijn ook goed te zien in het foto album. De tocht was dan ook fantastisch.

In de middag stond niets op de planning, maar zijn we met een aantal mensen naar het Fairmont Resort gegaan waar je schaatsen, hockeysticks en pucks kan huren om een potje te ijshockeyen op natuurijs. Dit was erg speciaal om in deze omgeving een potje te spelen. Met de al aanwezige mensen hadden we 2 teams gemaakt. Een mix van Australiërs, Canadezen en Nederlanders. Na deze actieve dag was het lekker eten en rusten bij het hotel.

De volgende dag was een skidag. Even nabij Jasper zijn skipistes waar er in hartje winter volop wordt geskied en geboard. Helaas waren de condities niet optimaal, omdat er niet overal evenveel sneeuw lag en de pistes nog niet volledig geprepareerd waren. Zo waren er nog delen waar te weinig sneeuw lag of het was behoorlijk ijzig. Al met al hebben we toch nog een zwarte piste gedaan. Deze avond sloten we vroeg en voldaan af om klaar te zijn voor de rit van de volgende dag naar Canmore.

Banff National Park

Via de Icefield Parkway reden we vanaf Jasper naar Canmore. Een rit dat ongelofelijk mooi is en waarbij je ziet hoe uitgestrekt een groot land als Canada is. We stoppen onderweg bij kleine watervallen en Lake Louise. Als je de foto ziet van een mooi blauw Lake Louise en dan ziet wat -25 graden Celsius doet met het water is dat heel apart en iets wat wij Nederlanders helaas niet meer vaak zien. Een dikke laag ijs met een mooi ijskasteeltje erop siert het meer zolang het winter is. Verder staat dit meer ook bekend om het naastgelegen hotel van de Fairmont keten. Het meer is vernoemd naar Prinses Louise Caroline Alberta, de vierde dochter van Koningin Victoria en Prins Albert.

Niet lang daarna kwamen we aan in Canmore. Daar eindigde we in de avond in de plaatselijke bar alwaar we aan het kaarten waren en kijkend naar 2 ijshockeywedstrijden van de Canadese NHL teams. Voor mij wederom een perfecte NHL-night met een biertje erbij.

De volgende dag ben ik met een deel van de groep naar Yoho National Park gereden. Dat ligt een paar uurtjes van Banff vandaan waar we weer op de sneeuwscooters hebben geracet. Deze tour was een stuk lastiger met meer uitdaging dan in Clearwater. Hier waren namelijk veel bomen en diepe afgrond van enkele tientallen meters. Hier was dus meer voorzichtigheid geboden en werd ons uitgelegd wat je moest doen, mocht het tot een val komen.

Deze rit was ontzettend mooi, omdat we boven de boomgrens zijn geweest met steile ritjes en een heerlijke lunch in de bossen.

Na enkele actieve dagen, was dag 9 een stuk rustiger. Vandaag konden we het stadje Banff bekijken. Zo waren we op een berg waar je uit kan kijken over Banff en omliggend omgeving en met de kabelbaan belandde we vlakbij het centrum. De nabij gelegen hot springs zijn ook zeer bekend.

Kamloops – Amsterdam

Aan al het goeds komt een eind. Zo ook aan deze reis. Vanuit Canmore reden we vroeg richting Vancouver. Met een tussenstop om te overnachten in Kamloops. Daar hadden we tevens ons laatste avondmaal samen met de gidsen die er echt werk van hebben gemaakt en onderdeel zijn geweest van een geweldige reis met heel veel enthousiasme. Na de laatste nacht in Kamloops reden we de laatste uurtjes terug naar Vancouver om daar het vliegtuig te pakken terug naar huis.

De foto’s van deze reis zijn hier te vinden.

De route zag er globaal zo uit:

Een gedachte over “De Canadese winter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.