De Canadese winter

De Canadese winter kan koud en heftig zijn. Dat blijkt wel tijdens onze rondreis door British Columbia en Alberta. Met temperaturen van -30 graden Celsius. Het landschap is adembenemend en de mensen zijn heel vriendelijk. De eerste rondreis voor Plaatsonbekend was een belevenis met zoveel leuke winter activiteiten. Iedere dag weer! De Canadese winter is ons goed bevallen.

De route

De route zag er globaal zo uit:

Het was een ambitieuze route die we hebben afgelegd. Het reistempo lag dan ook aan de hoge kant. Toch hebben we iedere dag kunnen genieten van de winterse activiteiten en de mooie omgeving. We startte de rondreis in Vancouver en vervolgde de route via Wells Gray, Jasper, Banff en Kamloops. Het rondje was weer compleet doordat we de reis ook eindigden in Vancouver.

Het reisverslag: aankomst in Vancouver

De reis begon natuurlijk op Schiphol. We vlogen via het Duitse Frankfurt naar Vancouver. De hele reis duurde ruim 12 uur. Het was dan ook een behoorlijke zit. Al met al was het een goede vlucht en bij aankomst in Vancouver werd de reisgroep opgewacht door de twee Canadese reisleiders.

De reis begon bij aankomst al meteen goed, want we kregen twee opties. De eerste optie was direct naar het hotel om uit te rusten of we hebben de gelegenheid om naar een ijshockeywedstrijd te gaan en daarna naar het hotel. Die keuze was voor mij als ijshockeyer niet moeilijk. We bezochten een wedstrijd uit de hoogste jeugdcompetitie, de WHL (Western Hockey League). De wedstrijd was tussen de Vancouver Giants en de Kelowna Rockets. Met winst voor Vancouver (5-0) was het een hele gebeurtenis. Met echt Noord-Amerikaans vermaak en een volle arena. De reis was nu al onvergetelijk.

Na de eerste nacht in Vancouver, vervolgde reis de volgende dag naar het plaatsje Clearwater. De reis naar Clearwater was een leuke rit door het Canadese landschap. Hoge bergen met veel naaldbomen en uitgestrekte stukken land en geen files.

Onderweg stopte we in het plaatsje Hope. In en rondom dit dorp is de film Rambo First Blood opgenomen. Met herkenbare punten zoals het benzinestation die in de film ontploft en het politiebureau waar Rambo zich verstopt. Sylvester Stallone is er naast Rocky heel beroemd mee geworden.

Clearwater & Well Gray National Park

Clearwater ligt in Well Gray National Park. Dit park ligt ten westen van de Rocky mountains. Dit park alleen al is een aantal maal groter dan Nederland. Kan je nagaan hoe groot Canada is. De groep werd in tweeën gedeeld. In de ochtend ging ik met een deel van de groep sneeuwwandelen door de bossen. Er werd ons vertelt over de flora en de fauna.

Het was een fantastische wandeling met een spectaculair uitzicht over het park. Verschillende waarschuwingsborden leggen uit wat je moet doen als je een beer tegenkomt. Helaas hebben we geen dieren gespot zoals beren, wolven of herten.

In de middag was het, na een goede lunch, de beurt aan ons om op de sneeuwscooters te gaan. Het was fantastisch om door de bossen en de sneeuw te crossen. Ik heb echt van de omgeving genoten. Het was niet een heel moeilijk parcours, maar dat is ook niet erg als je voor het eerst op zo een sneeuwscooter zit.

Eenmaal boven op de berg draaide we om terug te keren. Bergafwaarts gaat toch wel iets sneller. Dit resulteerde in dat ik van de baan vloog in de berm. Gelukkig was hier geen diepe afgrond. Ik belandde met scooter en al op zacht sneeuw en moest enorm lachen om deze actie.

Na deze actieve dag hebben we kunnen relaxen bij een nabij gelegen saloon met hot choco met Bailey’s. De avond sloten we af met een andere traditionele Canadese wintersport. Een sport waar ik voorheen, als ijshockeyer, wat lacherig over heb gedaan. Curling is nog best een moeilijke sport en ik zal er nooit meer lacherig over doen. We speelde curling bij de Wells Gray curling club.

De volgende dag vertrokken we uit Clearwater om de reis voor te zetten richting de Rocky Mountains. Even voor de Rocky’s hadden we nog een leuke activiteit. Namelijk een sledehondentocht met husky’s. Dit werd ook in 2 groepen gedaan waarbij de ene groep al ging lunchen met een geïmproviseerde barbecue met worstjes en marshmallows. We hadden al namelijk een paar uur in de bus gezeten.

De tocht met de husky’s was fantastisch door een mooie rustige omgeving. Alleen het geknars en gekraakt van de sneeuw was te horen. Zodra de stoet met slee en hond stil stond, blafte de honden. Het sturen van een slee is ook niet heel lastig. Na deze fantastische tocht zette we de reis voort naar Jasper National Park.

Jasper National Park

In Jasper National Park ligt ook het plaatsje Jasper. Daar was ons hotel voor de komende nachten. Het hotel had ook een warm buitenbad. Terwijl het buiten toch rond de -15 a -20 graden Celsius is, hebben we enorm genoten van het warme bad.

Het was die dag een mooie heldere dag om een ijswanddeling te maken. Op de planning stond dan ook een ijswandeling door de Maligne canyon op het programma. Deze tocht leidt door een mooie canyon waar normaal een rivier stroomt waarop gekajakt kan worden. Door de lage temperaturen stoppen de watervallen met watertoevoer en bevriest het overgebleven water. Dit wordt dan dik genoeg om op te lopen. De watervallen bevriezen en dat levert mooie foto’s op. De tocht was fantastisch, maar niet geheel zonder gevaar.

De gids loopt voorop met een ijsprikker om de dikte van het ijs te checken. Zodoende weet je dat de volgende stap je niet beland in ijskoud water.

In de middag stond niets op de planning, maar we hebben wellicht één van de tofste dingen gedaan. We zijn met een aantal mensen naar het Fairmont Resort gegaan waar je schaatsen, hockeysticks en pucks kan huren om een potje te ijshockeyen. Dit was erg speciaal om in deze omgeving een potje te spelen. Met de al aanwezige mensen hadden we 2 teams gemaakt. Een mix van Australiërs, Canadezen en Nederlanders. De eindstand was 5-5. Wat natuurlijk helemaal niet erg is in deze omstandigheden.

De volgende dag was een skidag. Even nabij Jasper zijn skipistes waar in hartje winter volop wordt geskied en geboard. Helaas waren de condities niet optimaal, omdat er niet overal evenveel sneeuw lag en de pistes nog niet volledig geprepareerd waren. Zo waren er nog delen waar te weinig sneeuw lag of het was behoorlijk ijzig. Al met al hebben we toch nog een zwarte piste gedaan. Deze avond sloten we vroeg en voldaan af om klaar te zijn voor de rit van de volgende dag naar Canmore.

Lake Louise, Banff en Yoho National Park

Via de Icefield Parkway reden we vanaf Jasper naar Canmore. Een rit dat ongelofelijk mooi is en waarbij je ziet hoe uitgestrekt en groot Canada is. We stopten onderweg bij kleine watervallen en Lake Louise. Een fotogenieke locatie waarbij je in de zomer een mooi en blauw Lake Louise ziet. Dat verandert in de winter in een grote ijsvlakte. Een dikke laag ijs met een mooi ijskasteel erop siert het meer zolang het winter is. Verder staat dit meer ook bekend om het naastgelegen hotel van de Fairmont keten. Het meer is vernoemd naar Prinses Louise Caroline Alberta, de vierde dochter van Koningin Victoria en Prins Albert.

Na deze tussenstop reden we door naar Canmore. Daar eindigde we in de avond in de plaatselijke sportsbar. We speelde kaartspelletjes en bekeken we 2 ijshockeywedstrijden van de Canadese NHL teams. Voor mij wederom een perfecte NHL-night met een lekker biertje erbij.

De volgende dag ben ik met een deel van de groep naar Yoho National Park gereden. Dat ligt een paar uurtjes van Banff vandaan waar we weer op de sneeuwscooters hebben geracet. Deze tour was een stuk lastiger met meer uitdaging dan in Clearwater. Hier waren namelijk veel bomen en diepe afgrond van enkele tientallen meters. Hier was dus meer voorzichtigheid geboden en werd ons uitgelegd wat je moest doen, mocht het tot een val komen.

By far was deze rit nog mooier en spectaculairder dan de vorige.  Wat een ontzettend mooie omgeving. We reden zelfs boven de boomgrens en was de rit echt uitdagend. De lunch midden in de bossen was ook onvergetelijk.

Na de actieve dagen, was dag 9 een stuk rustiger. We brachten een bezoek aan het plaatsje Banff. Een bekende plek in deze omgeving. In de omgeving van Banff vind je hotsprings, maar kan je ook de kabelbaan nemen om boven op de bergen een wandeling te maken met uitzicht op Banff en Banff National Park. De plaats Banff heeft ook een gezellige winkelstraat.

Kamloops – Amsterdam

Aan al het goede komt een einde. Zo ook aan deze reis. Vanuit Canmore reden we in de vroege ochtend richting Vancouver. Met een tussenstop en een overnachting in Kamloops. Daar hadden we tevens ons laatste avondmaal samen met de gidsen. Zij hebben er echt werk van gemaakt en zijn ze onderdeel geweest van een geweldige reis. Na de laatste nacht in Kamloops reden we terug naar Vancouver om daar het vliegtuig te pakken terug naar huis.

Een gedachte over “De Canadese winter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.