Gent!

Een welkome afsluiter van 2009 is een korte stedentrip naar Gent, België. Deze stad zou als juweeltje bekend moeten staan naast andere mooie Belgische steden zoals Brugge en Antwerpen.

Op bezoek in Fiere Stede

Aankomst Gent

Brrrr.. koud. Dat was het niet alleen in Nederland, maar ook bij onze zuiderburen. De weersvoorspellingen waren dan ook niet veel anders in België dan in Nederland. Dat mocht de pret niet drukken, dus stapte we maandagochtend op de internationale trein naar station Gent Dampoort. Natuurlijk met een overstap in Antwerpen.

De treinreis in Nederland was druk. Het leek wel dat er meerdere Nederlanders het in de bol had gehaald om de laatste dagen van 2009 te slijten in België. Gelukkig was de treinreis van Antwerpen naar Gent een stuk rustiger. Na ruim 2 uur en een kwartier kwamen we aan. Ook al was het koud, het regende niet en dat scheelde. Vanaf het station was het op loopafstand naar het hotel die gesitueerd was in het historisch centrum van Gent. Achteraf bleek dat bijna alle bezienswaardigheden op loop afstand was. Na een half uurtje lopen, konden we inchecken in het eenvoudig, maar nette Flandria hotel in de Barrestraat. Perfect gelegen, want even het hoekje om waren alle grote historische gebouwen, pleinen en winkelcentrum te vinden.

Na onze installatie in het hotel liepen we over het Sint Baafsplein. Net voor de opening van een kerstmarkt die wat tegenviel in omvang en aanbod, maar daar kwamen we niet voor. Onze eerste bezoek was de Sint Baafskathedraal. Deze kathedraal werd ingewijd als parochiekerk in het jaar 942 en is gebouwd op oude fundamenten van een Romaanse kerk. Hiervan is alleen nog een crypte van bewaard en toegankelijk. De kerk laat tegenwoordig kunstschatten zien en heeft een originele Rubens (1577 – 1640). Verder is het de laatste rustplaats van verschillende bisschoppen van Gent. De pracht en praal van deze kerk laat zien dat er nog heel wat geld zit in een geloof zoals bij de katholieken.

Na deze indrukwekkende kathedraal liepen we naar het informatiepunt van Gent om de bezienswaardigheden en activiteiten te bepalen voor deze 2 dagen. Zo kregen we een stadswandeling die op eigen gelegenheid gelopen kan worden en het was maar 1 kilometer. Deze tour begon op hetzelfde plein vanwaar de kathedraal te zien is, maar ook de Belfort en de Sint Niklaaskerk. Beide hebben we niet van binnen bekeken. De Belfort is gebouwd rond 1313 en heeft ‘de draak van Gent’ op de toren en is het middelpunt van de stad. De draak is het beschermmetafoor voor de inwoners van Gent.

Deze stad-tour loop verder nog langs de schouwburg, muziekacademie de Sikkel, Sint Jorishof, het stadhuis, de Sint Jacobskerk en de Vrijdagmarkt. Het Sint Jorishof is het oudste hotel van Europa en gelegen tegenover het stadhuis. Het stadhuis is een opmerkelijk gebouw, vanwege twee verschillende bouwstijlen. Het eerste deel is gebouw in de gotische flamboyante stijl rond 1519 tot 1539 en het tweede deel is gebouwd in de Italiaanse Renaissance stijl rond 1600. Op de Vrijdagmarkt deden we ons goed om even warm binnen te zitten in een café om daar een lekker Belgisch biertje te drinken. Van cassis (kriek)bier tot de alom bekende Palm bier en nog vele andere soorten waren hier verkrijgbaar. Wij deden ons goed aan een cassisbier en een Gentse Tripel.

We vervolgde de stadstoer langs de Dulle griet, een kanon die nooit een kogel heeft afgeschoten. Verder langs het Paterhol, een stukje Gent uit de middeleeuwen met kleine smalle straatjes. Tegenwoordig zijn hier diverse restaurantjes te bezoeken. Verder langs het Huis van Alijn, een voormalig godshuis, via Gravensteen, de Gras- en Korenlei, Sint Michelsbrug weer terug naar het plein waar we zijn begonnen.

Na deze stadswandeling liepen we nog even langs de winkelstraat om vervolgens terug te gaan naar het hotel. Natuurlijk niet zonder een kaart waarop alle restaurants van Gent op staan. Na even gerust te hebben, liepen we dan al aan het einde van middag het hotel weer uit. We wilde de avond rustig aan doen met een filmpje in de bios. Wat een makkelijke opgave leek, werd een barre tocht op zoek naar voedsel. We wisten dat 17.00 uur geen bourgondische tijd was om te eten, maar dat was niet het enige. Veel restaurants waren gesloten op maandagavond of waren zelf met vakantie. Al met al vonden we een restaurant wat onze laatste optie was tegenover de bios Kinepolis. Uiteindelijk hadden we toch nog best prima gegeten en de Belgische patat en mayonaise mocht daarbij niet ontbreken.

Gravensteen en Dr. Guislain

De tweede dag stond in het teken van een stuk geschiedenis in Gent. We brachten een bezoek aan de Gentse burcht Gravensteen. Deze burcht staat al sinds de middeleeuwen. Het is oorspronkelijk bedoelt als verdediging tegen de Noormannen. Verschillende graven van Vlaanderen hebben er een bijdrage geleverd en delen verbouwd of herbouwd. Al in 837 zijn de fundamenten gelegd. Vanaf 1407 fungeerde de burcht ook als gevangenis en vonden hier diverse martelingen plaats. De manier waarop is ook te zien in de verschillende vertrekken van de burcht. Daarnaast is er een grote collectie aan wapens en harnassen, ooit gebruikt door de ridders.

De gevangenis heeft tot 1778 zijn betrekking gehad. Daarna werd het particulier verkocht en werd het gebruikt als katoenspinnerij gebruikt. Ondertussen werd Gravensteen steeds verder omsingeld door wat we nu kennen als wijken van Gent zoals het Patershol, Sint Veerleplein en de Geldmunt. Afgelopen jaren heeft de burcht verschillende renovaties ondergaan. Gravensteen is zeker een aanrader voor als je Gent bezoekt.

Na een lunch namen we de tram 1 naar museum Dr. Guislain. Dit museum herbergt een stuk geschiedenis uit de psychologie. Het heeft een vaste collectie, maar ook tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat uit een vaste fotoselectie van oud bewoners (patiënten) en outsiderkunst.

Het complex zelf is een typisch psychiatrisch centrum zoals ik dat ken uit de films. Lange gangen, grote rechthoekige tuinen en van de buitenkant lijkt alles symmetrisch. Dokter Jozef Guislain was een van de eerste Vlaming die geestesziekte had onderkend. Hij leefde van 1797 tot 1860.

Na dit bezoek trokken we terug in het hotel. Het was een regenachtige en koude dag in Gent. De volgende ochtend zouden we weer bijtijds vertrekken naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.