Van Berlijn naar Helsinki – Berlijn

In de zomer van 2010 hebben we de toerist mogen uithangen in zes Europese landen! Een reis bomvol cultuur, geschiedenis en bewonderenswaardige plekjes in ons eigen Europa. De landen die we tijdens deze reis hebben bezocht zijn Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland. We starten deze reis met een stedentrip Berlijn.

Naar Berlijn

De eerste dag was een reisdag. In de ochtend vertrokken we om half 9 van huis om naar Amersfoort te reizen. Daar moesten we overstappen op de trein naar Berlijn. Na ruim 7 uur kwamen we aan in Berlijn Hbf. Om bij het hostel te komen, namen we de S en de U Bahn. Odysee Globetrotter hostel was een hostel met prima voorzieningen. Niet super schoon, maar het had alles wat we nodig hadden. Dit hostel ligt in een woonwijk vlakbij de Ostbahnhof en de O2 sporthal.

De eerste avond reden we met de S-bahn naar Alexanderplatz. Aldaar aangekomen hebben we eerst wat gegeten. Vervolgens hebben we tickets gekocht voor de Fehrnsehentorm om vandaar uit over heel Berlijn te kijken. De 360 graden view is schitterend en laat je alle mooie en bekende gebouwen zien van deze stad. Vervolgens zijn we gaan lopen naar Unter den Linden. Een straat die loopt vanuit Oost Berlijn richting de Brandenburger Tor waar vroeger de muur deze stad in twee splitste. Niet verwonderlijk wordt deze straat gesierd door.. Lindenbomen.

Even voor de Brandenburger Tor staat het hotel Adlon (het hotel waar Michael Jackson zijn baby uit het balkon liet zien) waar mensen zich hadden verzameld. Vermoedelijk, zo ging het verhaal, voor Will Smith en Jackie Chan. Helaas na heel wat gewacht te hebben, gaven we het op. We liepen nog even onder de Brandenburger Tor om vervolgens weer terug te gaan naar het hostel.

Berlijn en de Karate Kid

Ooit in 2 delen verscheurd is deze stad heel goed te doen met de benenwagen. Tevens heeft Berlijn een uitstekend netwerk van S en U Bahn die je kunnen brengen naar alle hoeken van de stad. Vandaag hebben we heel wat rond gelopen en vele bekende beelden van Berlijn bezocht. We begonnen de dag met een ontbijt bij Unter Den Linden. Vervolgens liepen we langs de Brandenburger Tor, Reichstag, Tiergarten (groot park waar ooit de Love Parade werd gehouden) en de Siegessaule (helaas in de steigers).

Tiergarten is een park waar beelden de geschiedenis toont van voor de 2e Wereldoorlog. Het toont beelden uit de tijd van 1e WO en Pruisen. Verder is het park heerlijk om door heen te lopen of om even op het gras te liggen. De Siegessaule staat in het midden van het park op een kruispunt die loopt van West Berlijn naar de Brandenburger Tor.

Eenmaal aangekomen aan de westkant van het park, zijn we gaan lopen naar de Wittenbergplatz. Een plein met veel winkels zoals de KaDeWe. Een warenhuis die doet denken aan onze Bijenkorf. Op het plein is ook een U bahn station met monument ter nagedachtenis van de joden die zijn omgekomen in de kampen. We namen de metro naar Potsdammerplatz om vandaar een bezoek te brengen aan het bizarre herdenkingsmonument ter nagedachtenis van alle joden die zijn omgekomen in de 2e WO. Een doolhof van steeds hoger en groter wordende stenen die de machteloosheid moet uitbeelden van de slachtoffers.

Een ander monument die heel bekend is, is Checkpoint Charlie. Ooit was dat een post waar Amerikaanse soldaten de grens bewaakte met het Oost Duitsland en daarmee de Sovjets. Na de 2e WO werd Berlijn in vier delen gesplitst. Oost Berlijn stond onder controle van de Sovjets en West Berlijn werd gecontroleerd door de Amerikanen, Fransen en de Britten.

Eenmaal terug gekomen op de Potsdammerplatz zijn we naar het Sony Entertainment Center gelopen. Een semi overdekt stuk van het plein waar woningen, restaurants en een bioscoop is gevestigd. Dit decor zou later de wachttijd van voor het hotel goed maken. Het was namelijk de premiere van de film ‘Karate Kid’. Na wederom weer gewacht te hebben, kwamen dan eindelijk de sterren waarvoor hele hordes mensen hiervoor aanwezig waren. De gehele familie Smith en Jackie Chan over de rode loper.

Na al dit spektakel waren we wel toe aan een goed diner. Onderweg naar Wittenbergplatz hadden we al een Biergarten gespot om de avond door te komen met bier en een lekkere schnitzel.

Meer Berlijn

Vandaag hebben we het tempo flink omlaag gehaald. Eerst lekker ontbeten op de Alexander Platz. Na een dag vol te hebben gelopen, namen we dit keer een ander vervoersmiddel om een andere kant van Berlijn te zien. We namen de rondvaartboot die in een aantal uur door Berlijn vaart. Het weer was super voor een rondvaart en we zagen inderdaad een andere kant van Berlijn. De rondvaart begint bij de Jannowitzbrucke em gaat richting het oosten via de ‘Eastside Gallery’. Het langste stuk Berlijnse muur wat nog te zien is. Vervolgens richting Tiergarten langs de technische universiteit en langs Slot Charlottenburg. Waarna de boot het bekende centrum aan doet en langs de Reichstag, het nieuwe Centraal Station, ARD gebouw, Bode- en DDR museum, FriedrichstraBe en de Berlijnse kathedraal.

Om deze dag af te sluiten, zijn we terug gegaan naar het Sony Entertainment center (ofwel Cinemaxx) om daar Shrek 3D te bekijken en vervolgens te dineren in de Joodse wijk op het Kollwitzplatz ten noorden van Tiergarten. Daar ging de eigenaar nog even op de vuist met een dronken man van een naastgelegen café. De dronken man was niet gediend van de straatmuzikanten en liet dat op een niet zo aardige manier merken waarna de eigenaar van het restaurant het op nam voor de jongens. Maar verder was het eten zeer goed en de avond gezellig.

Vanuit Nederland is Berlijn goed te bereiken met de trein. Wij hebben de volgende route afgelegd.

Dit verslag is dus onderdeel van een rondreis door Noord Oost Europa. Ons volgende stop is Krakow in Polen.

Een gedachte over “Van Berlijn naar Helsinki – Berlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.