Van Berlijn naar Helsinki – Litouwen

In de zomer van 2010 hebben we de toerist mogen uithangen in zes Europese landen! Een reis bomvol cultuur, geschiedenis en bewonderenswaardige plekjes in ons eigen Europa. De landen die we tijdens deze reis hebben bezocht zijn Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland. We starten deze reis met een stedentrip Berlijn. Daarna hebben we Polen bezocht en vervolgd onze reis naar Litouwen.

Litouwen: Vilnius

Rond kwart voor 4 in de nacht reden we Litouwen binnen. Rekening houdend met een uur tijdverschil (GMT +2). Eerst stopte we in Kaunas. Om 7 uur kwamen we aan in Vilnius. Gelukkig was het hostel vlakbij. Dit keer zaten we in Old town hostel. Onze kamer was nog niet klaar dus moeste we ons zelf even vermaken met Internet, want de winkels waren ook nog niet open. Om 9 uur konden we ontbijten in de oude stad vlakbij het hostel.

Na een rondje door de oude stad, konden we om 12 uur onze kamer in om toch even bij te slapen. Dat was nodig, want we werden om half 6 in de middag wakker. Deze avond hebben we rustig aan gedaan. Gegeten bij een goede Italiaan en een drankje gedaan in het oude centrum. Heerlijk een dagje even niets bekijken. Hoewel de oude stad van Vilnius echt mooi is was een dagje stad voor ons meer dan genoeg.

Klaipeda

Na een relatief rustige dag, reden we vandaag van de hoofdstad Vilnius naar de kustplaats Klaipeda. Deze derde stad van Litouwen was ooit Duits en heette het Mamel. Deze havenstad bood in de 2e WO plaats aan de U-boten.

Op zich is er in de stad zelf niet veel te bekijken. De sfeer in deze stad is wel beter dan in Vilnius en lijkt het alsof hier de rijkere Litouwers wonen. Dure merken en grote winkelcentra. De stad moet het hebben van het stukje natuur wat aan de overkant van de haven ligt, de Koerse schoorwal. De busreis verliep vlot en we kwamen aan het einde van de middag aan. Na een stukje wandelen, kwamen we aan bij het Lintinterp Gasthuis. Dit keer geen hostel dus. Een gezellig uitziend gasthuis met in de stijl verwerkte oude elementen uit de geschiedenis van het gebouw.

Ook deze dag hebben we geen intensieve activiteiten gedaan, maar gebruik gemaakt van de masseuses van een nabij gelegen hotel. Een heerlijke massage doet soms wonderen.

Klaipeda, de Koerse Schoorwal

Na twee dagen van relatieve rust was het vandaag wel een dag om wat sportiefs te doen. De Koerse Schoorwal staat bekend om zijn uitgestrekte bossen met duinen en is uitermate geschikt om te fietsen. Dat is dan ook wat de meeste toeristen doen en daar zijn ook goede mogelijkheden toe. Meerdere fietsverhuurbedrijven zijn te vinden in Klaipeda of op de Schoorwal. Wij hadden in de ochtend fietsen gehuurd voor de hele dag. Met deze fietsen reden we naar de veerboot. Ieder kwartier vaart deze veerboot voor voetgangers en fietsers tussen Klaipeda en Smiltynes.

Eenmaal op de Schoorwal zette we koers naar Juodkrante, 20 kilometer verderop. We reden achter de duinen door naaldbossen afgewisseld met heide. Het weer zag er niet goed uit, maar naar mate we de zuidelijke kant op reden, werd het steeds beter. We zagen nog een ree grazen tussen de bomen en we stapte een enkele keer af om over de duinen te kijken naar het strand. Onderweg kwamen we veel fietsers en een enkele voetganger tegen. De bossen zijn rijk aan vlinders, libellen en spinnen. Mond dicht dus als je er fiets. Verder was de omgeving gewoon schitterend. Eenmaal aangekomen in Juodkrante, namen we daar de lunch. Juodkrante is een leuk vissersdorp met mooi stuk boulevard waar het massa toerisme nog gelukkig uitblijft.

Juodkrante heeft ook een leuke boswandeling op de zogenaamde heksenheuvel. Langs deze route zijn houtsnijwerken te zien met allemaal rare figuren uit een fantasiewereld. Zoals heksen, trollen, duivels en andere schitterende houtsnijwerken. Litouwen is een land met vele legendes. Vandaar deze heksenheuvel. Na het bezoek naar dit dorp, besloten we weer terug te fietsen. Al met al hebben we 40 kilometer gefietst op dit mooi stukje Europa en we moesten nog buskaarten kopen om naar Riga te kunnen. De terugweg hebben we dan ook sneller af weten te leggen.

Eenmaal terug op vaste land, reden we langs de Ecolines winkel en was een buskaart zo geregeld voor nog geen 10 euro. Om de rest van de dag te vullen, besloten we nog steeds gebruik te maken van de fietsen en naar een winkelcentrum te rijden. Dit winkelcentrum, Akropolis, ligt net buiten het centrum en heeft naast winkels ook een bowlingbaan, eetgelegenheden en een schaatsbaan. De schaatsbaan is te zien tussen de winkels en bij de eetgelegenheden. Het heeft de afmetingen van een ijshockeybaan, maar dan zonder tribunes. Rond 21.00 uur waren we bij de fietsverhuurder om de fietsen weer af te leveren en waren we goed voldaan van deze leuke dag op de Schoorwal.

Klaipeda, dolfijnen en zeeleeuwen

Vandaag wilde we wederom naar de Schoorwal gaan. Op de Schoorwal is een fort te zien die nu dienst doet als zee museum en aquarium. Het weer was helaas wat minder. Wederom namen we de veerboot om vervolgens lopend naar het museum te gaan.

Onderweg is nog veel te zien. Zo zijn er 3 schepen te bezichtigingen uit de visserij en is er een vissersdorp te zien uit het verre verleden. Na een 45 minuten kwamen we aan bij het museum. We kochten kaartjes voor het museum en het dolfinarium. Dit zijn aparte kaarten. Verder zou er ook nog een zeeleeuwen show te zien zijn. Daarvoor konden we kaarten kopen vlak voordat de show zou beginnen bij de ingang van het zeeleeuwen verblijf. Een beetje omslachtig, maar voor de prijs is het wel waard.

De zeeleeuwenshow is leuk om te zien. Achteraf als je boven op het fort staat, zou je ook gratis meekunnen kijken. Het museum is, als je niet van boten en de visserij houdt, beetje saai. Het aquarium daarin tegen is wel mooi. Er zijn verschillende zeedieren te zien zoals zeehonden, zeeleeuwen, tropische vissen, pinguïns en vissen uit de Baltische zee. Het fort zelf is ook mooi en heeft een rijke geschiedenis.

Op het moment dat wij er waren, was er ook een ceremonie ter nagedachtenis aan die zeelieden die niet meer thuis kwamen en op zee het einde hebben gevonden. De vlaggen werden gehesen en de trompet werd gespeeld. Daarna was het aan een oud kanon om een enorme knal te produceren. Dat lukte maar al te goed, want op de parkeerplaats loeide de autoalarm van verschillende auto’s in koor. Het dolfinarium is ook de moeite waard. De show is vermakelijk en de dieren eveneens. Na de dolfijnen, komen ook hier zeeleeuwen kunstjes vertonen.

Eenmaal weer terug op weg naar de veerboot, was het weer er niet beter op geworden en regende het helaas. We besloten wat te eten bij een restaurant bij de veerboot. Die kan je voortaan links laten liggen, want dat was niet veel soeps. Eenmaal terug op het vaste land besloten we de avond lekker rustig aan te doen en hebben we lang gedaan over ons diner.

Dit verslag is onderdeel van een rondreis door Noord Oost Europa. Ons volgende stop is Riga in Letland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.