Van Berlijn naar Helsinki – Polen

In de zomer van 2010 hebben we de toerist mogen uithangen in zes Europese landen! Een reis bomvol cultuur, geschiedenis en bewonderenswaardige plekjes in ons eigen Europa. De landen die we tijdens deze reis hebben bezocht zijn Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland. We startte deze reis met een stedentrip Berlijn. Het vervolg van de reis gaat naar Polen.

Polen: Op naar Krakow

Vandaag namen we afscheid van Berlijn en van Duitsland. Om 9.35 hadden we de internationale trein naar Krakow. Deze reis zou ruim 10 uur in beslag nemen. De reis zelf was wel te doen. Een aanrader zou zijn om deze reis vervolgens te doen met de nachttrein. Al met al verliep het redelijk met een uurtje vertraging. Met lezen, slapen, spelletjes en naar buiten kijken, kom je al een heel eind. Bossen werden afgewisseld met kleine dorpjes en met oude fabrieken. Eenmaal in Polen werd er een treinstel aangekoppeld waar we eten en drinken konden kopen. We hadden Piada’s genomen. Dat zijn pannenkoeken met een vulling van kaas, ham, sla en tomaten.

Na deze lange warme reis kwamen we eindelijk aan in Krakow. Met het kaartje van de stad die ik vooraf had geprint, was de weg goed te vinden en zag Krakow er op het eerste gezicht al heel gezellig uit. Nadat we waren gesetteld in het hostel (Cracow Hostel) zijn we gaan lopen over de Rynek Glowny om een eerste indruk te krijgen van deze gezelligheid. Ons hostel ligt aan dit plein en was dus een perfecte locatie. Na wat te hebben gegeten op het plein, zijn we gaan slapen.

Auschwitz

Deze dag zou een hoogtepunt worden van de reis ondanks de donkere en slechte geschiedenis. Vandaag stond in het teken van het concentratie en vernietigingskamp Auschwitz. De manier waarop onze gids zijn verhaal deed was zo goed en zo vol met overtuiging. Het gaf soms kippenvel en het doet je beseffen wat er onder andere in dit kamp is gebeurd, puur een puur slecht is geweest.

Auschwitz, iedereen heeft er van gehoord, over moeten lezen op school of uit eigen nieuwsgierigheid. Het kamp waar naar schatting 1,1 miljoen mensen de dood vonden. De meeste waren joden, maar ook gehandicapten, zigeuners, homo’s, Sovjet soldaten en andere tegenstanders. Het verhaal is alom bekend. Wat misschien minder bekend is, was dat concentratiekampen voor de 2e WO een soort van al bestond. De zogenaamde werkkampen werden gebruikt om criminelen en politieke tegenstanders op te sluiten. Auschwitz was van oorsprong een Poolse legerbasis.

Auschwitz bestaat uit 3 delen namelijk Auschwitz I, Auschwitz (II) – Birkenau en Auschwitz (III) – Monowitz. Met name op Birkenau was de massa vernietiging het grootst. Dit deel is ook het meest bekend met de helse poort. Gedurende de rondleiding hebben we veel van Auschwitz I  gezien. Daar liggen spullen van de slachtoffers zoals schoenen, koffers, kammen en andere bezittingen. Ook kleding van omgekomen kinderen en baby’s. Het meest bizarre is volgens mij het venster waarachter bergen haar ligt. Afgeschoren van de slachtoffers en nu in slechte staat, omdat haar vergaat en mogelijk zijn wij de laatste generatie die dit bizarre deel nog kunnen zien.

De nazi’s probeerde deze praktijken te verbergen voor de buitenwereld. Het leek zelfs alsof de kampbeheerder, Rudolf Hoss, twee levens had. Hij woonde net even buiten de prikkeldraden met zijn gezin inclusief kinderen. Afgesloten door een dicht hek en nog geen kilometer van zijn huis, gebeurde de gruwelijke daden van vergassing. Hij is dan ook symbolisch opgehangen te midden van zijn huis en de gaskamer van Auschwitz I.

Het zijn niet alleen de nazi’s geweest die deze manier hebben gehanteerd. Ook de Sovjets waren wat dat betreft niet veel beter met de Gulag’s en laten we niet vergeten dat ook in voormalig Joegoslavië en Rwanda deze praktijken werden uitgevoerd nog geen 20 jaar geleden. Deze dag was dus best heftig, maar ik wilde en moest het zien en raad het iedereen aan om daar heen te gaan en te beseffen wat daar is gebeurd.

Na dit bezoek was het dan ook noodzakelijk om totaal iets anders te doen en te genieten van de vrijheid. We hebben door Krakow gewandeld naar de rivier de Wisla en daar aan de kant gezeten en mensen bekeken. Na het avondeten hebben we ons koning en koningin gewaand in de paarden met koets. Die avond hebben we, net als iedere brave toerist in Krakow, een rondrit gemaakt met de koets.

Wieliczka

Deze dag begonnen we met een wandeling naar de Joodse wijk van Krakow en langs de Wawel. De Wawel is een heuvel langs de Wisla waarop een kathedraal en een paleis is gesitueerd. Het paleis deed dienst tot de 17e eeuw. De kathedraal werd rond 1320 gebouwd en herbergt meerdere graftombes van de Poolse koningen.

De middag stond een hele andere excursie op de agenda. Een bezoek aan Wieliczka, een zoutmijn die dateert uit de 16e eeuw. De hoeveelheden zout is afkomstig van een voormalige zee die daar eeuwen geleden aanwezig was.

De tour begint met trappen lopen (378 treden) tot 64m onder de grond. Iedere kamer die wordt bezocht is te zien op hoeveel meter diepte het ligt en uit welk jaar de kamer is uitgehakt. Waarvan de oudste al zeker voor 1642 werd uitgehakt. Er is te zien op welke manier er gewerkt werd in de mijn en alle sculpturen die zichtbaar zijn, zijn van zout gemaakt. Met als hoogtepunt de kathedraal. In deze kathedraal wordt, zonder gekheid, iedere zondag nog een mis gehouden.

Sinds 1996 voldoet de mijn niet meer als werkmijn, maar is het een museum. Het mijnenstelsel is daar behoorlijk en als bezoeker krijg je dan ook nog geen 1% te zien van het totale stelsel. Met een diepte van 135m bereik je dan ook het laagste punt die je doet met de tour. Eenmaal terug in de stad, deden we ons goed aan lekker eten meerdere Tyskies. Om vervolgens even te kijken bij het animatiefestival die op deze avond werd gehouden.

Meer Polen in Warschau

Na 2 volle dagen Krakow was het weer tijd om in te pakken en naar de volgende bestemming te gaan. Warschau, de hoofdstad van Polen. Met de lokale treinmaatschappij reden we naar deze stad. Het was een intercity met gratis thee en koffie. Iets waar de NS nog van kan leren. Na een paar uur kwamen we aan in de hoofdstad.

Na wat oriëntatie en het kopen van buskaartjes, namen we de bus richting het hostel. Althans dat dachten we. We hadden de juiste buslijn, maar we hadden de verkeerde richting. Ons hostel zat vlakbij een universiteit. Er blijken 2 universiteiten te zijn in de stad. Het leverde ons wel een heerlijke lunchplek op in Jeff’s Grill restaurant waar de serveersters met korte spijkerbroekjes rondliepen.

Na de lunch namen we dezelfde bus terug en kwamen we nu eindelijk wel goed aan. Ons hostel in Warschau was hostel Helvetia. Een hostel met prijzen die zij hebben gewonnen en dat was te merken. De kamers waren prima en leek het net een hotel. De locatie was achteraf ook niet verkeerd. Het lag achter Krakowski Przedmiescie. Een straat waar veel mooie gebouwen en ook het presidentieel paleis staan. Deze straat is een dure winkelstraat en komt uit het nog bestaande oude gedeelte.

Warschau werd in de 2e WO bijna volledig verwoest. Het oude centrum is daarom klein. Nieuwe gebouwen met een mix van gebouwen uit de tijd van de Sovjets tekenen het straatbeeld, maar niet voor dit stuk Warschau waar wij zaten met het hostel.

Deze avond hebben we pierogi (dumplings) gegeten. Gemaakte van deeg, kan er gekozen worden voor verschillende vullingen. Wij hadden rundvlees en met appel en kaneel. Behoorlijk zware kost, maar met appel/kaneel vind ik het goed te doen. Pierogi is enigszins te vergelijken met ravioli.

Warschau en op naar Litouwen

Tijdens de 2e WO had Warschau een behoorlijk sterke ondergrondse opstand die het de nazi’s behoorlijk moeilijk heeft gemaakt. Over deze opstand is een indrukwekkende museum te bezichtigen. Het museum laat de geschiedenis van Polen zien vanaf de 2e WO en de communistische onderdrukking die daarop volgde. Vandaag was het museum gratis en dat was te merken aan de hoeveelheid bezoekers.

Vandaag bleek ook het openbaar vervoer gratis te zijn en zijn we na een lunchstop naar het Lazienki park gegaan. Een park in de Barokse stijl met meren en beelden. Er is ook een amfitheater te vinden in de oude Romeinse stijl en is er een standbeeld van Chopin.

2010 is het jaar van Chopin. Hierdoor werd er in het park 2x per dag een optreden gegeven van gerenommeerde pianisten die stukken speelde van Chopin. De rozentuin was afgeladen met mensen die een plekje vonden op een bank of op het gras. Heel rustgevend. Echter na een half uur moesten wij het optreden helaas verlaten, omdat we ons klaar moesten maken voor de nachtelijke reis naar Vilnius, Litouwen.

Om 20.00 uur vertrok de bus. Onze eerste busreis ging helaas niet geheel vlekkeloos, omdat ik blijkbaar een ticket te weinig had uitgeprint. Achteraf bleek dat ook zo te zijn, maar gelukkig konden we een ticket kopen in de bus voor 50 zloty (nog geen 13 euro). Voor een reis van ongeveer 10 uur, is dat natuurlijk niet veel geld. Natuurlijk had ik geen 50 zloty’s meer, omdat we van land wisselde en dus van de zloty’s af moesten. Dus moest ik pinnen. Helaas werkte de ATM niet. Dus hadden we toch een probleem.

Gelukkig was er een Schotse jongen die het opmerkte. Hij had nog 100 zloty’s, maar had geen wissel geld. Toch was hij bereidt het te geven. We hebben hem bedankt en het wisselgeld terug gegeven plus 10 euro. Daar was hij weer blij mee. Kortom win-win situatie. Top! De busreis verliep verder prima en hadden we 2 chauffeurs aan boord die elkaar om de 2 uur afwisselde.

Dit verslag is onderdeel van een rondreis door Noord Oost Europa. Ons volgende stop is Vilnius in Litouwen.

Een gedachte over “Van Berlijn naar Helsinki – Polen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.