Van Berlijn naar Helsinki – Estland en Helsinki

In de zomer van 2010 hebben we de toerist mogen uithangen in zes Europese landen! Een reis bomvol cultuur, geschiedenis en bewonderenswaardige plekjes in ons eigen Europa. De landen die we tijdens deze reis hebben bezocht zijn Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland. We startte deze reis met een stedentrip Berlijn. Het vervolg van de reis gaat via Polen, Litouwen, Letland naar Estland en een dagtrip naar Helsinki.

De laatste busreis, op naar Tallinn

Vandaag zou onze laatste busreis zijn. Even voor het middaguur vertrok de bus vanuit Riga naar Tallinn. We waren het er over eens dat Riga samen met Krakow de mooiste steden van de reis zouden worden.

Het gevoel bekroop ons dat we toch eigenlijk een beetje klaar waren met steden. Alleen waren we er ons nog niet van bewust op dat moment. We hadden er dus nog steeds zin in om naar Tallinn te gaan. Na enkele uren rijden, waren we wel klaar met de busreizen. Geen busreis meer voor ons de komende tijd.

Nadat we waren ingecheckt bij 16Euro hostel, liepen we richting de oude stad. We hadden geen zin meer in toertjes door de stad en zouden we wel zien waar we uit zouden komen. De oude stad is gebouwd op een heuvel waar kathedralen en ambassades zijn gevestigd. Tevens was daar een uitkijkpunt. Een mooi uitzicht van de stad waar oud en nieuw elkaar afwisselde met in de verte de ferry terminal.

Na een wandeling door het park en langs de oude stadsmuur liepen we richting de terminal om naar de boten te kijken die daar lagen. We kwamen terecht op een oude terminalgebouw die al wat jaren dicht was, maar nog niet was gesloopt. Dat was te zien aan de graffiti, onkruid en dichtgeslagen ramen en deuren. Waarschijnlijk geen goede plek om in de nacht te zijn, maar nu des te gezelliger met de Este jeugd al zuigend op een waterpijp. Want dat is wat ons daar opviel. Veel groepen jongeren verzamelen daar om gezamenlijk aan de waterpijp te lurken. Ook komen hier stelletjes om van de ondergaande zon te genieten.

Tallinn

Zoals ik al eerder aangaf, waren we een beetje klaar met de stad. We besloten dan ook om vandaag het strand op te zoeken. Ook al was het weer niet helemaal strandweer. Even buiten de stad is Pirita. Een stuk strand met volleybalvelden en banken en natuurlijk zand. Goed stevig zand wat niet zo poederig is als dat het bij ons is. Met de bus ben je binnen een kwartier op het strand. Eenmaal aangekomen, brak het wolkendek open en was daar de zon. Als of hij het wist dat we naar het strand wilde gaan. We hebben daar enkele uurtjes gelegen.

Vervolgens zijn we lopend richting Kadriori park. Even buiten het park ligt het Songfestival terrein. Op dit terrein werd feest gevierd na de bevrijding van de Sovjets en worden er concerten gehouden. Zo ook die avond door niemand minder dan Mika. We hadden al posters zien hangen in Klaipeda en Riga en nu dan in Tallinn. Hij deed vermoedelijk zijn Baltische tour. Hierdoor konden we helaas niet het gebouw op, want ze waren bezig met de soundcheck.

Hierna besloten we nog richting de stad te gaan om voor de laatste 2 dagen plaatsen te regelen voor de trip naar Helsinki en Lahemaa park. Dit hebben we vastgelegd bij een toeristenbureau. Voor Helsinki hadden we tickets nodig voor de ferry en voor het park namen we tickets om mee te gaan met een tour in de bus. e avond hebben we gerelaxt in de sauna en bubbelbad van de hostel. Een luxe waar je zo af en toe gebruik van moet maken.

Oversteken naar Helsinki, Finland

Vandaag een nieuwe stad en een nieuw land. Daarvoor moesten we vandaag wel vroeg op staan om de ferry van 7.00 uur te halen. Het was een beleving om eenmaal op de catamaran te zitten en te genieten van de snelheid waarmee de boot raast over de zee.

De zee was kalm en hebben we tijdens de reis op het achterdek gezeten in het zonnetje. De reis duurde anderhalf uur. Eenmaal aangekomen in de haven van Helsinki liepen we rond over een markt. Daarna door Esplanad park waar straatmuzikanten en groepen jongeren het straatbeeld vullen. Een mooi park om te relaxen alhoewel het in een drukke straat bevindt. Hierna zijn we winkels gaan bekijken en hebben we gezetten in Kaisanimi park. We hebben ook nog het Helsinki en Uspenskin kathedraal bekeken.

De terugreis naar Tallinn verliep niet geheel zoals we hadden gedacht. We wilde de boot van 19.00 uur terug hebben, maar deze was geannuleerd wegens storm op zee. Gelukkig werden we om geboekt naar de laatste terug vaart van 21.00 uur. Na het wachten, zaten we eindelijk op de boot.

Ook al was de storm gaan liggen, de zee was er niet minder ruw om. Dat was te merken. De boot maakte behoorlijke klappen en wiebelde lekker over het water. Het was zo erg dat passagiers het uitgilde van angst. Na de angst kwam het kotsen. Veel passagiers hadden daar last van. Gelukkig waren onze magen sterk genoeg. De ‘zure’ aroma komt je tegemoet. Eenmaal op vaste land, kuste een aantal passagiers de grond en zaten sommige nog lijkbleek een beetje voor zich uit te staren. Het was een wilde rit, maar zolang de bemanning lacht, is er niets aan de hand.

Lehamaa park

Na de betrekkelijk rustige doch enerverende dag wilde we de laatste dagen echt op een laag tempo doorbrengen. We hadden tickets gekocht om mee te gaan met een bezoek aan het eerste nationale park van Estland en eigenlijk van de Sovjet Unie.

Met een busje reden we van de ene spot naar de andere spot. Hieronder vielen oude opgravingen, waterval Jagala Juga en een aantal manors. Deze manors werden gebouwd door rijke Duitse aristocraten en zijn nu te bezichtigen of af te huren voor feesten of andere zakelijke activiteiten. Een mooi museum verteld over het leven in het park van onder andere bevers, herten, wolven en beren. Dit park staat ook bekend om zijn moerassen, ook wel bogs genoemd.

Helaas was het weer te slecht om een wandeling te maken door het bos en de bevertrail. Hierdoor deden we een alternatieve route, omdat we er niet op zaten te wachten om doorweekt terug te komen. We liepen langs de kust en bezochte daar enkele grote stenen die daar zijn neergelegd door het ijs uit de ijstijd. Deze ‘boulders’ zijn daar volgens de legende niet meegenomen door het ijs, maar gegooid door reuzen uit de oertijd.

Een vissersdorpje was het laatste wat we bezochte met een klein vissersmuseum. Wel pittoresk, maar niet super interessant. Al met al was het wel een rustige tour en de gids deed het goed.

Laatste dag Tallinn

Vandaag waren we sightseeing moe en hebben we niet veel gedaan. We moesten immers al weer inpakken, want de laatste avond had ik een hotel geboekt vlakbij het vliegveld, vanwege een vroege terugvlucht.

We hebben na enig uitslapen rustig aan ontbeten en een filmpje gepakt. We waren naar Salt geweest. Best een leuke vermakelijke film. Het grappige was wel voordat de film begon er in de zaal muziek werd afgespeeld. Niet raar, maar wel als je in Tallinn een Hollandse carnavalsliedje hoort. “Lief klein konijntje met een vliegje op zijn neus”. Ik denk dat wij de enige waren in de hele zaal die dat liedje kon verstaan.

Na de film hebben we de bagage opgehaald bij de hostel en zijn we met bus 2 naar ons laatste verblijf gegaan. Het Ulemiste hotel. Een prima hotel vergelijkbaar met een zakenhotel zoals we dat in Nederland kennen.

De terugreis

Het was vroeg dag, want het vliegtuig vertrok vanaf Tallinn om 8.30 uur. Gelukkig is het vliegveld niet groot en dus 3 uur van te voren aanwezig zijn, zou nutteloos zijn geweest. Inchecken was al de dag ervoor gebeurd door de vriendelijke hotel medewerkster.

Eenmaal in de bus die ons van de gate naar het vliegtuig zou rijden, reed een rondje en kwam weer terug bij dezelfde gate. Een vreemde gang van zaken zolang je natuurlijk niet wordt ingelicht over het waarom. Wachten lijkt altijd langer te duren dan het daadwerkelijk is en we hadden een overstap in Riga, dus enige tijdsnoot loerde om de hoek. Al met al hadden we op Tallinn drie kwartier vertragen, want het vliegtuig waar we eigenlijk mee zouden vliegen, had technische problemen. Ons geluk dat er nog een ander vliegtuig van AirBaltic op de luchthaven stond.

Ons neerlans trots, de Fokker 50 was ons vliegtuig naar Riga. Airbaltic vliegt met dit type vliegtuig op de korte afstanden en heeft er ongeveer 8 in dienst (minus 1 die dag wegens de mankementen). Binnen een uur waren we geland op het vliegveld van Riga.De wachttijd was aanzienlijk verkort in Riga. Dus de vertraging was toch nog ergens goed voor. Aan de andere kant.. we zaten in het vliegtuig naar Amsterdam en reden achteruit om naar de startbaan te taxiën.

Helaas kwamen we niet ver, want jawel.. technische mankementen. Er moest een onderdeel vervangen worden en afhankelijk daarvan zou we kunnen vliegen of overstappen op een ander vliegtuig. Gelukkig was het eerste het geval en konden we met de Boeing 737 gewoon naar Amsterdam vliegen. Al met al hadden we ruim een uur vertragen, maar verder was de vlucht prima uitgevoerd.

Een gedachte over “Van Berlijn naar Helsinki – Estland en Helsinki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.