Rondje Zeeland

Met Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland, als uitvalsbasis maken we een rondje Zeeland. We verbleven in een prima Bed & Breakfast net even buiten het oude centrum. Zeeland, een provincie dat bekend staat om z’n mosselen, z’n klederdracht en natuurlijk de waterkering.

Koeba’tje kom deur

Middelburg

Zoals gezegd verbleven we in Middelburg. Deze stad op het voormalig eiland Walcheren, wordt doorkruist door het kanaal van Walcheren. Dit kanaal is de scheiding tussen het oude centrum en de rest van de stad. De diverse ophaalbruggen worden regelmatig gebruikt.

Middelburg bestaat al vermoedelijk sinds de 9e eeuw en kent verschillende burgen die diende als verdediging tegen de Vikingen. Rond 1217 kreeg Middelburg stadsrechten en werd de haven internationaal ingezet. Ook kende deze stad minder goede tijden. Zo hebben hier enkele stadsbranden gewoed, is Middelburg diverse malen bezet door de Spanjaarden, de Fransen onder leiding van Napoleon en natuurlijk tijdens de 2e Wereld Oorlog. Middelburg werd toen diverse malen gebombardeerd.

Vandaag de dag is Middelburg een prima stad om er even uit te gaan. De Lange Jan, het stadhuis, de Kloveniersdoelen en de diverse huisjes langs de diverse kaaien zijn zeer de moeite waard. Wij hebben deze stad bewandeld, maar ook bekeken vanuit de rondvaartboot.

Met name de Kloveniersdoelen is een mooi gebouw met al z’n details. Ooit werd dit gebouw gebruikt als militair hospitaal in de Franse tijd. Tegenwoordig zit er een cinema. De kloveniers die op het dak te bewonderen zijn, komt uit de tijd van voor de Franse bezetting. Het was rond 1600 (na Chr.) een oefenruimte voor schutters.

De Deltawerken, Neeltje Jans en Zierikzee

Een bezoek aan Zeeland kan niet zonder een bezoek aan de Deltawerken. De aanleiding is alom bekend, namelijk de watersnoodramp van 1953. De Deltawerken beschermt Zuid West Nederland tegen hoogwater van zee. Een decennia lang werd gebouwd aan het Deltaplan. Zo zijn diverse bouwwerken opgeleverd.

Wij hebben de Oosterscheldekering bezocht. Dit hebben we uiteraard gecombineerd met Neeltje Jans. Een attractiepark dat de bezoeker kennis laat maken met de diverse dieren die in dit gebied leven. Zo kan er over de Oosterschelde worden gevaren en kan je een bezoek brengen in de Oosterscheldekering. Uiteraard met de nodige uitleg van de kering.

Natuurlijk bestaan er spectaculairdere attractieparken, maar met het besef van de gevaren van onze Noordzee en de Deltawerken biedt dit park toch iets speciaals. Je moet dan wel tegen een windje kunnen.

We sloten het rondje Zeeland af in Zierikzee. Een leuk stad op Schouwen-Duiveland met gezellige terrassen rondom de haven. Ook deze stad kenmerkt zich door een stadsmuur en heeft diverse bezettingen meegemaakt. Waarvan die door de Vlaamse troepen uit 1304 zeker noemenswaardig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.