Rondje Groningen

Weg in eigen land kan vaak heel leuk zijn. In de serie ‘Reizen door eigen land’ volgt hier het verslag van onze reis door Groningen. De stad Groningen staat bekend om een gezellig centrum, maar wat weten we eigenlijk van de provincie? Iets met Delfzijl, natuurlijk Bourtange, Pieterburen en een uit de hand gelopen feestje in Haren. Wij deden een geslaagde poging om Groningen nog wat beter te leren kennen.

Rondje Groningen

Er gaat niets boven Groningen

We verbleven in het mooie Paterswolde. Dit ligt in de buurt van Eelde en Haren. Bekende personen zoals Jan Pelleboer en Jacques d’Ancona zouden hier vandaan komen. Een deel van dit dorp is beschermd dorpsgezicht. Wij verbleven in een hotel nabij het Paterswoldsemeer.

Na een prima nacht stond vandaag de stad Groningen op het programma. Een stad zoals vele in Nederland, maar het gaat om de sfeer. Er zijn maar enkele steden in Nederland waar een andere sfeer hangt. Groningen heeft dat ook. Of het door de studenten komt of door het oude centrum is lastig te zeggen.

Tijdens ons bezoek aan de stad hebben we natuurlijk de vismarkt, de Martinitoren en de Grote markt bekeken. Maar we hebben ook een bezoek gebracht aan het Groninger museum en de Drie gezusters.

Het Groninger museum was een hoogtepunt. Dit postmodern gebouw is ontworpen door Mendini. Ten tijde van onze bezoek waren er naast de vaste exposities ook een expo te zien van Marc Bijl.

Er gaat wel iets boven Groningen

Laat je routekaart maar thuis. Er bestaan moderne mogelijkheden om de provincie Groningen te ontdekken. Mocht je binnenkort deze provincie aan doen, download dan één van de apps met routebeschrijving. Middels GPS wordt bij gehouden waar je op dat moment bent. Zodoende wordt gesproken informatie automatisch afgespeeld.

Wij hebben een route genomen die ons door het mooie noord bij noordwesten van deze provincie bracht. Noordpolderzijl, Zoutkamp en Pieterburen zijn enkele dorpen die wij hebben aangedaan. Noordpolderzijl heeft de kleinste zeehaven van Nederland en is eigenlijk geen dorp, maar een buurtgemeenschap.

Zoutkamp is werkelijk schitterend. Een dorp met een behoorlijke geschiedenis. Zo is er zelfs een ‘Slag om Zoutkamp’ geleverd tijdens de Spaanse bezetting. Dat Zoutkamp strategisch van belang is, blijkt wel tijdens de 2e Wereld Oorlog en daarna. Dit dorp heeft eigenlijk altijd wel een hoog interesse gehalte van onze defensie.

Pieterburen staat natuurlijk bekend om de zeehondencrèche. Tijdens ons bezoek hebben we ze dan ook mogen aanschouwen en hebben we natuurlijk veel geleerd over de zeehonden en zijn aanverwanten. Pieterburen is ook onderdeel van het Pieterpad. Een lange afstand wandelroute door Nederland die je langs plaatsen brengt van Groningen tot aan de Sint-Pietersberg in Limburg.

Verder hebben we ook nog een oude gemaal, de Waterwolf, in Oldehove bekeken. Dit gemaal werd in 1920 in gebruik genomen om overtollig water te verwerken. Het was één van de eerste gemalen met een elektrische aandrijving. Tegenwoordig staat dit gebouw op de monumentenlijst.

Als je nog nooit op een waddeneiland bent geweest en je nu toch in het noordelijke deel van Groningen bevindt, is het natuurlijk wel leuk om een waddeneiland te spotten. Dit deden wij vanuit Lauwersoog. En ja hoor! in de verte hadden we een prachtig uitzicht over Schiermonnikoog. Met een zoomlens hebben we toch alvast wat mogen bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.