Praag!

De Tsjechische hoofdstad ademt historie en religie uit. Overal waar je in het historische centrum loopt, zijn mooie kerken, beeldjes en oude woningen te zien. Praag is wel een toeristische stad. Hoe dan ook, een weekend Praag is zeker aan te raden. Je vliegt er vanaf Schiphol in ongeveer 1,5 uur heen en is je verblijf relatief goedkoop. We verbleven in een hostel achter het Pražský poledník.

Praag!

Bij het bezoek aan Praag zat wel een zakelijk tintje. We brachten namelijk een bezoek aan het waterbedrijf Veolia. Zij leveren drinkwater en verwerken afvalwater van de stad.

Goulash

We vertrokken op donderdagmiddag met het vliegtuig. Na een prima korte vlucht namen we de bus en de metro om uiteindelijk uit te komen bij Staroměstské náměstí ofwel het oude stadsplein. Het hostel bevindt zich namelijk in een zijstraat van dit plein. Ideaal gelegen dus.

Door al dat reizen was het laat in de avond en hadden we nog niet gedineerd. Tegen over de ingang van het hostel zat een restaurant dus was de keuze niet zo heel moeilijk. Volgens mij was de dame van het restaurant al zelfs aan het opruimen, maar een groep eters kan je toch niet afwijzen.

Wel met enige tegenzin bediende ze ons. Bij de bestelling van een heerlijke rundvleesspies, was blijkbaar wat anders verstaan en kreeg ik goulash. Ik accepteerde de vergissing, want uiteindelijk waren we in Tsjechië waar goulash toch enige faam heeft.

Veolia en de Karelsbrug

De dag begon met een bezoek aan Veolia Water waar we enkele presentaties voorgeschoteld kregen over Veolia en enkele projecten dat zij hebben uitgevoerd in Praag en in andere delen van Oost Europa. Daarbij werd de nadruk gelegd op het Veolia-onderdeel dat afvalwater verwerkt. Het zogenoemde sludge management. De presentaties waren interessant en sloten we het officiële gedeelte af. Het was tijd om de toerist te spelen.

We verkennen de oude stad. Via het oude stadsplein en het Astronomisch uurwerk, genaamd Pražský orloj. Dit kitscherige uurwerk is één van de bekendste trekpleisters van de stad. Het geeft niet alleen de plaatselijke tijd aan, maar ook onder andere de plaats van de zon in de dierenriem en de sterrentijd.

We vervolgde de weg via de Karelsbrug. Deze brug stamt uit 1357 en loopt over de Moldau. Het verbind het oude stadsdeel (Praha 1) met de heuvel waar op de oude burcht en kasteel is gebouwd. Op de brug bevinden zich 30 standbeelden veelal in de Barokstijl.

Het kasteel stamt uit 870 na Christus en wordt vergezeld met de burcht, klooster en abdij. Hoewel we de gebouwen niet van binnen hebben gezien, is het pracht en praal aan de buitenkant wel opvallend. Om bij deze gebouwen te komen, moet je een stuk klimmen. Het uitzicht wat je daarna hebt over Praag is zeker de moeite waard.

Naast het pracht en praal moet worden gezegd dat het eten in Praag bijzonder goed is bevallen. Na de beklimming hebben we de lunch genuttigd in het restaurant wat vroeger een onderdeel was van het klooster. Het is dan ook een aanrader om hier bij, Strahov Monastic Brewery wat te eten.

De terugweg naar het oude stadsdeel kan je over een groot deel van Praag heen kijken. Met in de verte de televisietoren. Eenmaal terug bij het hostel hebben we een drankje gedaan en gegeten bij een Italiaan. Om de avond af te sluiten in Karlovy Lázně.

De stad onder Praag en The Dubliner

Na een rustige start van de dag heb ik er voor gekozen om toch nog een tour te doen. De “underground’ tour waarbij je naar verschillende ondergrondse kelders wordt gebracht uit de Romeinse tijd. Praag kent een rijke historie waar ook de Romeinen een rol spelen. Wat nu kelders zijn, waren vroeger huizen op straatniveau. Echter door de vele overstromingen in de stad, zijn delen opgehoogd. Hierdoor is het oude straatniveau onder het huidige komen te liggen. Er ligt dus een stuk infrastructuur onder de huidige stad.

Na deze leuke tour was het weer terrastijd. De keuze is ruim, maar let op dat je op bepaalde terrassen wel erg veel betaald voor een kopje koffie. We hebben deze avond heerlijk gegeten bij de Dubliner. Een Ierse bar restaurant met entertainment.

Na het avond eten besloten we bij Chapeau Rouge een drankje te doen. Een vage tent waar de drugshandel toch wel levendig aanwezig is. De sfeer werd er die avond niet beter op, dus besloten we terug te gaan naar de de Dubliner. Daar was net een Engelse coverband aan het spelen. Het werd de gezelligste avond van het hele weekend.

De band, genaamd Replay, wist er een show van te maken met nummers van onder andere U2, the Rolling Stones en the Clash. Aangezien we vooraan stonden, was het contact dan ook snel gelegd en bleef nog lang onrustig in het centrum van Praag. De volgende ochtend hadden een aantal toch een beetje moeite met wakker worden, maar het was toch echt tijd om de kamers te verlaten en vooral rustig aan te doen. De terugreis verliep hierdoor lekker rustig.

3 gedachten over “Praag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.