Cultureel Antwerpen

Antwerpen, een stad met een geschiedenis en bekend om de diamanthandel, de joodse gemeenschap en de kunst. Op nog geen half uur rijden van de Nederlandse grens ligt de grootste stad van Vlaanderen. Echter kwamen wij vanuit onverwachte hoek. Namelijk vanuit de Duitse Eifel. Op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Kronenburg.

Zot van A

Antwerpen, een stad dus met een geschiedenis. En dat is direct merkbaar als je midden in het centrum staat. Het schitterende centraal station, de karakteristieke huisjes en de Antwerpse Zoo.

Direct bij de aankomst in Antwerpen zijn de we Zoo ingedoken. Een schitterende stadsdierentuin waar je dan ook wel wat voor betaald. Een grappig detail is dat de dierentuin direct achter het treinstation is gesitueerd. De roofvogels zijn dan ook directe buren.

De Zoo heeft een interessante collectie aan reptielen, vissen en ongewervelden. De dierentuin opende zijn deuren in 1843 en is daarmee één van de oudste van de wereld. Ik was zelf erg onder de indruk van de jaguar, condor, de divers gekleurde kikker- en paddensoorten. Ook de Komodovaraan is indrukwekkend. Een vermakelijke dierentuin die met een dagtocht Antwerpen goed te combineren is.

Dit weekend verbleven we in een gehuurde appartement op en prima locatie. Aan de Belgiëlei zijn appartementen te huur, inclusief parkeerplaats waar je wel voor betaald. Het centrum is op loopafstand prima te bereiken en daarom is zo een garage wel een uitkomst. Het appartement zelf was ruim en schoon.

Antwerpen ontdekken

Hoewel we onze hele reis al te maken hebben met wisselvallig weer was ook vandaag wel behoorlijk regenachtig. De foto’s zijn daarom helaas niet van terrassen vol toeristen. Toch hebben we wel lekker door de stad kunnen slenteren. Over de Grote markt, langs de gildehuizen, Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal, de shops op de Keyserlei en het Steen.

Het Steen is één van de oudste gebouwen van Antwerpen en stamt uit circa 1225. Het gebouw heeft gediend als gevangenis, een rechtbank en ook als Reuzenhuis. Dit laatste is interessant, omdat Antwerpen volgens een legende zijn naam heeft verworven dank zij één van de reuzen. De Brabantse reus Druon Antigoon hakte handen van schippers af die geen tol konden betalen. Tot op een dag de reus zelf werd verslagen door een Romeinse soldaat, Silvius Brabo. Hij doodde de reus om vervolgens de reus zijn hand af te hakken en in de Schelde te werpen.

Naast Druon bestaan er nog meer verhalen over andere reuzen, zoals Lange Wapper. Zijn beeld is te zien voor de ingang van de Steen. Fanatieke Suske en Wiske lezers zullen deze namen zeker herkennen.

Wat ons verder bij zal blijven, zijn de restaurants waar we hebben gegeten. Zo kan je bij Zaowang te recht voor heerlijke sushi, bij Désiré de Lille voor heerlijke wafels en bij de Burgerij voor heerlijke hamburgers.

Museum aan de Stroom

Gezien het wisselde weerbeeld besloten we vandaag een museum te bezoeken. We kozen om het Museum aan de Stroom, ofwel MAS, te bezoeken. Na een wandeling van zeker een half uur vanaf de Belgiëlei, kwamen we aan bij het MAS. Onderweg werden al diverse straten afgesloten vanwege een triatlon. Het straatbeeld op deze zondagochtend werd dus voornamelijk gesierd door de lokale politie.

Eenmaal bij het MAS aangekomen, hebben we natuurlijk eerst het restaurant bezocht voor een prima lunch. Na de lunch hebben we ons in laten lichten over wat er zoal te zien is in dit 10 verdieping tellende gebouw. Ooit stond hier het Hanzehuis. Dit huis was wel 2x groter dan het huidige MAS gebouw. Dit Hanzehuis heeft gediend als opslagplaats, legerkazerne, hospitaal en ook als kerk.

Al in 1998 werd besloten dat het MAS er moest komen. In 2006 werd de eerste steen gelegd en in 2011 opende het museum haar deuren. Dat het een nieuw museum is, merk je aan de interactie, beeld en geluid en de architectuur van het gebouw. Vooral de platforms op iedere etage zijn orgineel. Zo heb je op iedere verdieping een andere kijk op de stad.

Tijdens onze bezoek waren twee etages gewijd over het leven en dood en hoe diverse bevolkingsgroepen daar mee omgaan. Tevens was er een etage gewijd aan het onderwerp ‘macht’. Daarnaast was de geschiedenis van Antwerpen en haar scheepvaarthistorie te zien. De tijdelijke expo was afkomstig van An My Lê, Small wars.

Het MAS is een must see als je in Antwerpen bent. Je kunt er gemakkelijk een dagdeel besteden. De klantvriendelijkheid, het gebouw en ook de entreeprijs zijn in het voordeel van de bezoeker. Naast de diverse exposities, kun je op de 10e verdieping genieten van een 360 graden zicht over de stad, de haven en de Schelde.

Ondanks de regenachtige momenten, hebben wij ons prima vermaakt in Antwerpen. Of wel we zijn toch zot van A en komen zeker terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.