Plaatsonbekend en films (deel 1)

Je realiseert het niet altijd, maar voor je het weet bevind je tijdens je reis op een plein, in een straat of in een park dat als filmset heeft gediend. Het is ons zeker meerdere malen overkomen. Met een beetje geluk, kom je zowaar ook nog bekende acteurs en actrices tegen. In een serie berichten doen wij uit de doeken op welke filmsets wij zijn beland. Hierbij alvast een eerste selectie van onze ontmoetingen met films.

Op de set

Het begon In 2005 waar we zijn afgereisd naar Vancouver, Canada. Daar leggen we al direct al de link met de X-Files. Nog geen dag later reden we door Hope. Een klein dorpje dat wordt geassocieerd met Rambo, First blood. Het dorp waar Sylvester Stallone AKA Rambo, het politiebureau overnam en een tankstation liet ontploffen.

Woestijn en het Midden Oosten

En dan onze reis in Jordanië in 2007. Grote filmnamen die in dit land zijn opgenomen zijn onder andere Lawrence of Arabia, Transformers en The Hurt Locker. Of wat dacht je van Indiana Jones and the Last Crusade. Daar waar Sean Connery werd neer geschoten en Harrison Ford de heilige graal moest zien te vinden. Het speelde zich zogenaamd af in de tempel bij Petra.

Hollywood weet ook zijn weg te vinden buiten de VS. Neem bijvoorbeeld Marokko. Daar hebben ze bij Ouarzazate de Altas filmstudio’s waar grote kaskrakers zijn gefilmd. Neem bijvoorbeeld Black Hawk Down, The Mummy of Gladiator.

Of de straaljager uit de ‘Jewel of the Nile’ met Michael Douglas.

Een aanzienlijk deel van deze film is opgenomen bij de Atlas studios, maar er is ook een andere locatie die vele filmmakers tot de verbeelding spreekt. Dat is namelijk bij Ait Benhaddou. Een mooie rij aan films die hier zijn opgenomen zijn bijvoorbeeld Lawrence of Arabia, Prince of Persia, Gladiator en Alexander.

Terug naar de bakermat van de film

Er is volgens mij geen stad zo bekend van tv en film als New York City. Spiderman, X-Men, King Kong, Godzilla en I am Legend zijn enkele van de duizenden films en tv-series opgenomen in ‘the Big Apple’. Deze stad werd keer op keer in films aangevallen en verwoest. Zo werd de Roosevelt Island Aerial tram in Spiderman verwoest en heeft King Kong diverse malen in de mast van de Empire State Building gehangen.

Aan de andere kant van de Verenigde Staten ligt natuurlijk ‘je van het’ als het gaat om filmstudio’s, Hollywood. Als onderdeel van Los Angeles hebben wij dit stukje Amerika in 2009 bezocht. Natuurlijk mag daar de ‘Walk of fame’ niet ontbreken.

story_filmPO (10)
story_filmPO (8)

De Amerikaanse filmindustrie is niet de grootste. Die eer is weggelegd voor Bollywood, India. Toch weten de Amerikanen er commercieel dankbaar gebruik van te maken. Zo kan je uiteraard tegen betaling op de foto met één van je filmhelden of kan je een pretpark bezoeken, zoals Universal Studios.

story_filmPO (9)

In de Universal Studios kan je op de set wanen van Jaws, Waterworld, Jurassic Park, Psycho en War of the Worlds.

Dit eerste overzicht geeft een mooi beeld van diverse omgevingen waarvan je niet altijd bewust bent dat je eigenlijk op een filmset loopt. We zijn er nog niet! En daarom volgt binnenkort deel 2 van Plaatsonbekend en films.

Advertentie

2 gedachten over “Plaatsonbekend en films (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.