Duiken in de Caraïben

Hoewel ik mijn eerste duikbrevet in 2006 heb gehaald, ben ik maar een gemiddelde mooi-weer duiker. Toch heb ik een aantal mooie duiken mogen maken. Voornamelijk in de Nederlandse wateren, maar ook zeker in het Caribisch gebied. Met Curaçao in het vooruitzicht heb ik de vinnen onder de voeten mogen binden in Cuba, Mexico en Venezuela. Dit artikel beschrijft de door mij gemaakte duiken in deze landen.

scan0002

2006 Isla Larga, Venezuela

In 2006 heb ik een rondreis gemaakt door Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land bezit een grote diversiteit aan natuur. In het zuiden de regenwouden van de Amazone, in het westen het berggebied van de Andes en in het midden de uitstrekte savannes van de Llanos. De kust van Venezuela is echter Caribisch.

Onderdeel van de reis was een verblijf in Puerto Cabello. Een havenstad ten westen van Caracas. Deze stad was ooit in handen van ons Nederlanders, omdat Curaçao en Aruba natuurlijk in de buurt ligt.

Voor de kust van Puerto Cabello liggen kleine eilandjes, waaronder Isla Larga (Long Island). Als onderdeel van een natuurgebied San Esteban, mag je hier zonnebaden, snorkelen en duiken.

Isla Larga

In die tijd had ik net mijn PADI Open Water behaald. Het was dus erg spannend om voor het eerst in zee een duik te maken. Gelukkig namen de begeleiders het duiken serieus en werd vooraf een goede briefing gehouden. Het enthousiasme nam toe, omdat er voor de kust 2 mooie wrakken liggen. Aangezien we met z’n drieën waren, waren de omstandigheden dus perfect.

Klaar om af te dalen
Klaar om af te dalen

Helaas hadden we geen onderwatercamera, maar ik kan je verzekeren. Mocht je ooit de mogelijkheid krijgen om hier te duiken. Doen! Zeker als je wrak duiken interessant vind. Het verhaal achter deze wrakken is ook bijzonder te noemen. Er ligt namelijk 1 koopvaardijschip en een onderzeeër uit de tijd van de 2e Wereld Oorlog.

In 1939 was Puerto Cabello een belangrijke havenstad voor de scheepvaart tussen Venezuela en Europa, met name Duitsland. Aangezien de nazi’s in 1939 een oorlog startte, stopte te handel via deze route. Ondanks dat lagen er wel Duitse en Italiaanse schepen voor de kust van Puerto Cabello, maar werden deze vrijwel direct door de Britse en Franse vloot geblokkeerd.

Hierdoor besloot de bemanning de schepen te verlaten en in brand te steken. De bemanning moest voorkomen dat de schepen in Britse of Franse handen zouden vallen. Na hun daad, zochten ze hun toevlucht in het neutrale Venezuela. Deze schepen liggen daar dus nu als een kunstmatig rif.

De schepen met de namen ‘Sesostris’ en ‘El Yugo’ zijn zeer indrukwekkende wrakken om te bezoeken. De laadruimtes van deze wrakken zijn enorm. De schroef van de onderzeeër ligt op de bodem. Eenmaal zwevend naast deze wrakken besef je pas hoe groot deze schepen zijn en hoe klein je zelf bent.

Lees ook: Veelzijdig Venezuela

Voor de liefhebbers, lees hier het volledige verhaal (Spaans) van de Sesostri.

Oproep: Ik ben nog op zoek naar info over de onderzeeër ‘El Yugo’!

Duikgegevens duik 1:

 • Tijd in/uit: 10:15 / 11:00
 • Flesdruk in/uit: 3000 psi / 1000 psi
 • Diepte: 12 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 24 graden
 • Gewicht lood: 6 kg

Duikgegevens duik 2:

 • Tijd in/uit: 13:00 / 13:45
 • Flesdruk in/uit: 3000 psi / 1020 psi
 • Diepte: 18 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 24 graden
 • Gewicht lood: 6 kg

 2007 Guajimico en Varadero, Cuba

Ruim een jaar later met wat meer duikervaring (waaronder duiken bij Jordanië) maakte ik een rondreis door Cuba. Tijdens deze reis heb ik 3 duiken gemaakt. Eén duik bij Villa Guajimico en 2 duiken bij Varadero.

De eerste duik van halverwege de reis bij Guajimico. Deze duik bracht niet hele bijzondere vissen. Natuurlijk was het relaxed duiken, omdat er geen andere duikers waren en de onderwaterwereld vol met koraalvelden te zien was.

guajimico

In tegenstelling tot deze eerste duik, was het duiken in Varadero van hele andere orde. Een toeristenmachine wat het duiken niet echt heel leuk maakt. Er rijdt een bus langs de hotels om grotere hoeveelheden duikamateurs op te halen voor een duik ergens bij Varadero.

varadero

Aangezien ik al 2 duiken had besteld, heb ik ze natuurlijk ook allebei gemaakt. Hoogtepunt van deze dag was een dansende school haring, grote kreeften en veel kleine visjes. Daarnaast zijn we ook een kleine grot in gedoken. Aangezien de groep uit 12 duikers bestond, was het aardig krap.

scan0001

Lees ook: Cuba – een dansende parel

Bij het duiken in Varadero zal je moeten onthouden dat het wel leuk kan zijn, maar ook druk. Dat komt de kwaliteit van je duiken niet ten goede. Zie hieronder de duikgegevens.

Duikgegevens duik 1 Villa Guajimico:

 • Tijd in/uit: 10:05 / 10:50
 • Flesdruk in/uit: 210 bar / 60 bar
 • Diepte: 20 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 26 graden
 • Gewicht lood: 9 kg

Duikgegevens duik 1 Playa Coral, Varadero :

 • Tijd in/uit: 11:13 / 12:00
 • Flesdruk in/uit: 230 bar / 95 bar
 • Diepte: 12 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 26 graden
 • Gewicht lood: 5 kg

Duikgegevens duik 2 Playa Coral, Varadero :

 • Tijd in/uit: 12:30 / 13:15
 • Flesdruk in/uit: 230 bar / 100 bar
 • Diepte: 12 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 26 graden
 • Gewicht lood: 5 kg

2011 Dos Ojos Tulum, Mexico

Een aantal jaren verder was ik voor een vakantie in Yucatan, Mexico. Dit gebied staat bekend als het gebied waarbij ondergrondse rivieren stromen en hele grottenstelsels bestaan. Daar is een deel van te bezoeken. Dos Ojos staat bekend als één van de beter toegankelijke en mooiste onderwaterplekjes.

dos ojos

De ontdekking van dit stelsel begon in 1987 en loopt vandaag de dag nog steeds. Dit stelsel heeft ook enkele sinkholes. De BCC’s Planet Earth serie behandeld Dos Ojos ook en is natuurlijk schitterend in beeld gebracht.

Dos Ojos

Na een goede briefing van onze Italiaanse divemaster, maakte we ons klaar om de grotten te betreden. In een groep van hooguit 4 mensen is het niet heel lastig om deze cenote te duiken. Als je maar de lijntjes volgt die op de bodem zijn gespannen. Indrukwekkend blijft het wel, want je moet geen moeite hebben met kleine ruimtes en gangen. Het idee is vaak angstiger dan de werkelijkheid.

Dos Ojos briefing
Dos Ojos briefing

Deze cenotes moet je gedoken hebben. Een onderwaterwereld waar stalagmieten en stalagmieten te bewonderen zijn en waarbij je in ondergrondse luchtkamers een extra luchtje kan scheppen. We stopte dan ook even in een grot waar ook vleermuizen aan het plafond zaten.

DSC01556

Duikgegevens duik 1:

 • Tijd in/uit: 11:00 / 11:54
 • Flesdruk in/uit: 210 bar / 80 bar
 • Diepte: 8 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 28 graden
 • Gewicht lood: 4 kg

Duikgegevens duik 2:

 • Tijd in/uit: 12:36 / 13:21
 • Flesdruk in/uit: 210 bar / 100 bar
 • Diepte: 10 meter
 • Temperatuur water (Celsius): 28 graden
 • Gewicht lood: 4 kg

Er is ook een filmmateriaal te vinden over Dos Ojos. Een schitterend filmpje is hier te vinden.

Lees ook: Tropisch Yucatan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.