Een ontmoeting met dieren (deel 1)

Als je reist kom je in veel verschillende situaties terecht, ontmoet je mensen en zie altijd iets nieuws. We interesseren ons voor de mensen, cultuur en de natuur. We ontmoeten daarbij ook vaak de dieren die daar lokaal voorkomen. Ik vind het tijd om deze dieren in de spotlight te zetten en ze een podium te geven. Hierbij richt ik me tot de dieren “in het wild” en laat ik de dierentuinen, sealife centers en andere dierententoonstellingen achterwegen.

Spinnen, krokodillen en andere vreemde vogels

We beginnen met deze uit de kluit gewassen cavia. Dit is uiteraard geen cavia, maar een capibara. Ze zijn verwant aan de cavia. De capibara is het grootste knaagdier-soort dat zeker ruim 60 kg kan wegen. Ze leven voornamelijk in Zuid-Amerika. Wij zijn deze tegen gekomen in Los Llanos te Venezuela in 2006.

De Llanos is een groot uitgestrekt moerasgebied in Venezuela en Colombia en is rijk aan diverse dieren van alle soorten en maten. Krokodillen, slangen, caracara’s en in de regenperiode ook pirhana’s. Dit exemplaar is na vangst niet terug gezet, maar werd krokodillenvoer.

Zoals gezegd in alle soorten en maten.

Naast de Llanos heeft Venezuela ook een uitgestrekt oerwoud dat grenst aan de Amazone. In de rivieren zoals in de Rio Caura zwemmen rivierdolfijnen. Helaas heb ik deze niet op de foto kunnen krijgen, maar wat dacht je van deze spin. Een schitterend exemplaar.

Krijg je al rillingen? Dan laat ik de tarantula achterwegen en schakelen we over naar een heel onschuldig diertje dat je over de hele wereld kunt vinden. Deze eekhoorn heb ik gefotografeerd in Central Park, New York.

Ontzettend grappige dieren waarmee je wel even kan vermaken. Wij zijn deze ook tegengekomen in de Lanzienkie park in Warschau (Polen) en aan de westkust van de VS.

Aan de andere kant van de States aan de Californische kustlijn vonden we in 2009 ook andere onschuldig ogende dieren, namelijk de zeekoeien. Deze dieren hebben ook een mythologische geschiedenis en werden in het verleden vaak aangezien voor zeemeerminnen. Dit zeezoogdier is nauw verwant aan de olifant. De olifant zijn we in het wild nog niet tegengekomen, maar dat komt vast nog wel.

Sssst… zo ging het op de Koerse Schoorwal te Litouwen in 2010. Een smalle landtong waar Litouwen grenst aan de Russische enclave Kaliningrad. De landtong bestaat uit strand, duinen en bos en een paar kleine dorpjes. Een schitterend stuk natuur wat zeker aan te raden is voor de fiets- en natuurliefhebbers.

Ik heb er even over getwijfeld of ik deze dieren een podium wilde geven. De apen van Gibraltar, zoals wij ze aantroffen in 2012, leven in het wild en zijn zeker niet de liefste. De leefomgeving van deze apen en de mensen ligt zo dicht bij elkaar dat ik er vanuit ga dat ze tot op zekere hoogte worden ‘onderhouden’. Hoe dan ook wel een vermelding, maar wel onherkenbaar gemaakt.

Terug naar de warmte. Onder de Mexicaanse zon te Rio Lagartos in 2011. Een boottocht bracht ons naar een schitterend stuk natuur waar flamingo’s, krokodillen en diverse vogels de dienst uit maken. Zo ook deze degenkrab.

Lijkt dit soort niet op de Aliens van de bekende film? En o ja, krokodillen.

Dit zooitje ongeregeld is onlangs op heterdaad betrapt. Op Klein Curaçao in 2015 werden ze gevoerd met de resten van de barbecue. Aangezien deze barbecue minimaal 3x per week wordt gehouden, komen deze hagedissen en heremietkreeften zeker niets te kort.

Als laatste, maar zeker niet de minste. Dit kolibrietje is één van mijn favoriete vogelsoort, omdat ze er schitterend uitzien en natuurlijk vanwege de ‘helikopter’-achtige kunsten die het kan vertonen.

Deze kolibrie is in Curaçao op de foto gezet. In 2009 te Dixie National Forest, Utah (VS) hebben wij meerdere kolibries gespot waarbij de ‘heli’ in volle overtuiging werd getoond. Ontzettend leuk om te zien!

Advertentie

2 gedachten over “Een ontmoeting met dieren (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.