Koninklijk en romantisch Madrid

Madrid, de stad van de Spaanse koning, de hoofdstad van Spanje en de op 3 na grootste stad van Europa. Een stad vol cultuur en kunst, maar ook de nodigde tapas bars, restaurants en clubs.

De geneugten van Madrid

Na bijna 2,5 uur vliegen met Air Europa landde we Barajas, ofwel Madrid airport. Ons hostel lag even buiten Plaza Mayor. Misschien hebben we niet de beste metroroute genomen, maar na 5 kwartier waren we in de buurt van dit beroemde plein. Uitgestapt bij La Latina doken we direct een tapasbar in. Het was tenslotte al ver na lunchtijd.

Als je uitstapt bij La Latina kan het de Nederlander niet zijn ontgaan dat daar zowaar een snackbar zit met Hollandse snacks, zoals de kroket. Toch kozen we voor de Spaanse lekkernijen. Zoals de beroemde jamon, calamares en broodjes tomaat en kaas. Natuurlijk onder het genot van wijn.

Nadat we de buikjes hadden gevuld, liepen we naar het hostel ‘The Hat’. Een prima hostel met een dakterras en bar. Hoewel het personeel op het dakterras niet erg vriendelijk overkwam, was de rest van het hostel schoon, ruim en een prima ontbijt.

Direct na het inchecken en het dakterras te hebben bezocht, was het tijd om de omgeving te verkennen. De wandeling liep over Plaza Mayor en Sol. Twee grote pleinen dicht bij elkaar.

Plaza Mayor kent vele restaurants, straatartiesten en is ooit aangelegd in de Habsburgse periode rond 1617. Deze naam kreeg het plein na de Spaanse burgeroorlog. Daarvoor heette het onder andere ‘Plaza del Arrabal’. Dit plein is ooit gebruikt voor stierengevechten en openbare executies.

Puerta del Sol is een plein in het centrum van Madrid. Dit plein is tijdens de jaarwisseling afgeladen met aftellende bezoekers. In 1808 werd er op dit plein hevig gevochten tegen de troepen van Napoleon. Puerta del Sol fungeert ook als nulpunt van Spanje.

Na deze wandeling belandde we in één van de vele restaurants die Madrid rijk is om vervolgens aan het eind van de avond richting Kapital te gaan. Deze club heeft 7 verdiepingen en bevindt zich in een oud theater. Het was nog lang onrustig in Madrid.

Rondje Madrid

Met het spreekwoord “s’avonds een vent, s’ochtend een vent” stond ik al vroeg naast mijn bed. Na een prima standaard hostelontbijt maakte we ons klaar voor een wandeling door Madrid.

Via Plaza Mayor, Mercado de San Miguel (waar we later nog op terug komen) naar Plaza de la Villa. Dit is één van de oudste delen van Madrid. Hier staan gebouwen in de gotische stijl en is hier het voormalig stadhuis te vinden.

Vervolgens liepen we naar het paleis van de huidige koning Felipe VI. Helaas was de koning niet aanwezig, maar Palacio Real staat er mooi bij. Het is het werkpaleis van de koning en was ooit ontstaan uit een fort dat is gebouwd door het Islamitische rijk van Toledo. Dat gebouw uit die tijd is door een brand is verwoest en werd het huidige paleis opgebouwd waarna koning Karel III in 1764 het paleis betrok.

Tegenover het paleis staat ‘Catedral de la Almudena’. Voluit het deze kathedraal ‘Santa Maria de la Real de La Almudena’. De bouw werd in 1883 gestart en in 1993 ingewijd door Paus Johannes Paulus II. De stijl is neoclassicistisch te noemen net zoals het paleis. Het viel ons in ieder geval op dat het glas-in-lood relatief nieuw moet zijn.

We beklommen dit gebouw wat je uiteindelijk mooi uitzicht geeft over het paleis en een deel van de stad. De beelden op deze kathedraal spreken boekdelen.

We vervolgde onze weg naar  ‘Plaza de Espana’. Dit plein is gelegen aan de westkant van Grand Via. Dit plein wordt versierd door diverse beelden van schrijver Miguel de Cervantes. Don Quichot is wellicht één van de bekendste. Dit plein kenmerkt zich verder door hoge gebouwen, zoals Edificio Espana. Dit gebouw in Neobarok stijl huisvest luxe appartementen. Voorheen heeft dit gebouw gediend als hotel en kantoorruimte.

Na een korte break was het tijd om een bezoek te brengen aan één van de drukste delen van de stad, Grand Via. Deze hoofdweg en tevens winkelstraat is heel populair en dat was te merken. Alle grote wereldketens zijn hier wel te vinden. Het is goed te vergelijken met Broadway in onder andere New York. Zo zijn er ook theaters en hotels te vinden.

Als je Grand Via helemaal doorloopt, kom je uiteindelijk bij Plaza de Cibeles waaraan Banco de Espana is gehuisvest. Het plein wordt ook gekenmerkt door de fontijn en verschillende ministeries.

Na deze stevige wandeling was het even tijd om van de zon te genieten. Hoewel het ten tijde in Nederland ook geen slecht weer was, was het in Madrid toch circa 22 graden. Na een korte stop liepen we via het parlementsgebouw naar een restaurant om te lunchen. Om vervolgens via Sol terug te lopen naar het hostel om even ‘bij te tanken’.

Na een moment van rust was het tijd om aan de innerlijke mens te denken. Dit werd ingeluid door een biertje op het dakterras om vervolgens naar Mercado de San Miguel te gaan. Een typisch Spaanse markt waar je lekkere tapas direct soldaat kan maken. De vele hammen, kazen en vis gecombineerd met een lekker wijntje of biertje ging er in als zoete koek. Het was er gezellig druk met een combinatie van toeristen en Madrilenen.

Nadat de tapas op was, was het tijd voor het ‘echte’ diner. Waarna we de avond nog afsloten met wat drankjes, was het mooi geweest voor vandaag.

Retiro en de terugreis

Aangezien mijn vlucht rond 15.30 was, wilde ik nog wel iets van de stad zien. Het stadspark ‘Buen Retiro Park’ was de ideale afsluiter van dit bliksembezoek aan Madrid. Een mooi groot park met mooie beelden, kleine paleizen en monumenten. Het leek een beetje op het Lanzienki Park in Warschau.

Dit park ligt achter het Prado museum en was ooit het privepark van de koninklijke familie. Het park werd in 1869 opengesteld voor het publiek. Het tafereel rondom het monument van Alfonso XII en de vijver is leuk om te zien en te observeren. Op de vijver zijn diverse roeibootjes te zien.

Eén van de markante gebouwen is ‘Palacio de Cristal’. Dit gebouw bestaat voornamelijk uit glas en was ooit bedoeld om de tropische planten uit de Filipijnen te tonen. De directe omgeving met een mooie vijver en een waterval maken het idyllische plaatje compleet.

Vanaf de vijver met het standbeeld van de engel Caido heb je een mooi uitzicht op de stad. De Madrilenen zijn gek op skeeleren en hardlopen. Het was ons ook duidelijk dat het Halloween was.

Om naar het vliegveld te gaan, moest ik weer terug lopen naar de noordkant van het park. Onderweg nog even bij de grote vijver gestopt om wat churros te eten. Hierna was het toch echt tijd om de metro te nemen naar Barajas. Onderweg spotte ik nog wat Las Palmas supporters. De kanaries speelde vandaag tegen de Koninklijke.

Het vliegtuig van Iberia vertrok op tijd en kwam ik zelfs 20 minuten eerder dan gepland aan op Schiphol.

Een gedachte over “Koninklijk en romantisch Madrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.