Dr Guislain in Gent

Reizen zonder een bezoek te brengen aan een museum is bij ons nog weinig voorgekomen. Wij hebben diverse musea bezocht en daar willen we je graag in reeks van museumtips over informeren. Deze keer hebben we een bezoek gebracht aan het voormalig ziekenhuis voor geesteszieken van Dokter Guislain.

Geestesziek

De eerste in de reeks is het museum Dr Guislain. Een museum over geesteszieken en psychiatrie. Het museum diende zelf ooit als ziekenhuis, maar verloor deze functie door de bouw van een nieuw ziekenhuis. Sinds 1986 is het museum geopend. Vele van de oude bewoners zijn in dit museum te zien. Een schitterende collectie aan foto’s, tekeningen en voorwerpen uit de geschiedenis van de psychiatrie.

Ja, het is zo een gebouw met lange donkere gangen waar vroeger de geesteszieken over dwaalde. Net buiten het centrum van Gent, België staat dit gebouw waarbij de tuin en entree symmetrisch gevormd is.

Dr Guislain (1797 – 1860) wordt gezien als een pionier op het gebied van de psychiatrie en met de opening van het krankzinnigengesticht zet Gent zich in de spotlight. Dr. Joseph Guislain heeft er mede voor gezorgd dat geesteszieken ook daadwerkelijk als zieken werden gezien. Hij zorgde voor een behandeling die menswaardig is en daarmee is het letterlijk borren in het hoofd van een patiënt, in zijn gesticht, verleden tijd.

Het museum toont gruwelijke beelden, maar ook schitterende foto’s uit het verleden. Daarnaast heeft het museum ook wisselende tentoonstellingen. Ten tijde van ons bezoek was er een expositie genaamd ‘Uit het geheugen’.

Verder was er een expositie over beelden in alle kleuren, vormen en maten. Een luchtig onderwerp wat op zo een moment welkom is als je eenmaal hebt gezien hoe mensen vroeger in de psychiatrie werden behandeld.

Je vraagt je dan echt af wie daar nou krankzinnig was. De krankzinnige zelf of de krankzinnige die de krankzinnige in behandeling had genomen. Gent is natuurlijk voor ons goed bereikbaar. Een bezoek aan dit museum is dan ook echt aan te raden.

Spoiler waarschuwing: sommige beelden kunnen als aanstootgevend worden ervaren.

Website museum: http://www.museumdrguislain.be

Lees ook: Gent!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.