Mevlana

Reizen zonder een bezoek te brengen aan een museum is bij ons nog weinig voorgekomen. Wij hebben diverse musea bezocht en daar willen we je graag in reeks van museumtips over informeren. Deze tip ligt in het Mid-Westen van Turkije. In de stad Konya met rijke historie bevindt zich het Mevlana mausoleum en museum. Konya is een heilige stad en staat bekend om de dansende derwisjen.

Mevlana

Derwisjen nemen een aparte plaats in bij de soefi’s. Zij worden gezien als mystiek en een broederschap binnen de islam. Een man kan alleen een derwisj worden als hij een perfecte moslim is en voldoet aan de strenge eisen. Zij dansen door rond te tollen om zo in extase te komen. Hierdoor komen zij tot God. Deze dansende derwisjen behoorde tot de zogenaamde Mevlevi-soefi-orde, opgericht door Jalal ad-Din Rumi.

Dit museum is een voormalig mausoleum van Jalal ad-Din Muhammed Rumi. Tevens is daar een moskee te bezichtigen en was het vroeger dus ook een opvangplaats voor derwisjen. Dit museum toont tevens diverse geschriften, zoals brieven die van de hand van ‘Rumi’ afkomstig zijn.

Tevens is daar een oude keuken en de Hurrem Pasha tombe te bekijken. Deze werden gebouwd in opdracht van Süleyman I. Een Ottomaanse sultan die tijdens zijn bewind vele overwinningen vierde en het Ottomaanse rijk enorm had uitgebreid. Zelfs zo ver dat er sprake is van de slag om Wenen. Deze won hij echter niet.

In het museum heerst ook een mystieke rustige sfeer. Men betreed het museum alleen met respect. Met name in het mausoleum is het stil, mogen geen foto’s worden gemaakt en vergeet vooral niet om je schoenen uit te doen.

Delen van het museum stammen uit de 13e eeuw en zijn er delen aangebouwd in de 19e eeuw. Sinds 1927 is het een museum en sinds 1954 kreeg het de naam van Mevlana museum. Een plek van groot historische waarde en dat maakt het wat ons betreft een buitenkansje.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.