Zuid-Limburg op z’n best

Weg in eigen land kan heel verrassend uitpakken. Zo blijkt tijdens ons verblijf in het zuiden van Zuid-Limburg. Deze week is ons huis te vinden op de Keutenberg. Wel bekend van de Amstel Gold Race en met hellingsgraad van 22% is deze berg een uitdaging voor vele wielrenners. Dagelijks trotseren fietsers en voetgangers deze berg dat 163 meter hoog is.

De Keutenberg

Na een rit van 2,5 uur kwamen we aan in Valkenburg om wat boodschappen te halen om vervolgens via Schin op Geul de Keutenberg op te gaan. Bij deze klim kom je langs Engwegen. Een buurtschap dat bestaat uit ongeveer 10 huizen liggend aan de Geul. Een riviertje dat ontstaat in België en uitmond in de Maas.

Ons verblijf deze week was op één van de boerderijen op de Keutenberg. Op dit boerenerf staan diverse kinderspeeltuig, kan je de stal binnen lopen bij de koeien, paarden en schapen en lopen er kippen, konijnen en geiten rond. Al vanaf de start waren we er over uit dat het verblijf op de Keutenberg perfect is.

Eenmaal gesetteld was het tijd voor een wandeling. Een wandeling langs Engwegen, de Geul om vervolgens weer boven op de Keutenberg uit te komen. Een combinatie van bos en weidse landschappen maakte we kennis met de schoonheid van deze omgeving. Het uitzicht op Schin op Geul en Wijlre was schitterend.

We eindigde deze eerste dag met een rondje langs de dieren.

Margraten, Drielandenpunt en Vaals

Wie onze reisverslagen leest, zal het opvallen dat de 2e Wereld Oorlog een terugkerend item is. Zo ook vandaag. Een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats Margraten kon immers niet uitblijven. De Amerikaanse slachtoffers vielen tijdens het Ardennenoffensief, strijd in Zuid-Limburg en in het Roergebied. Er zijn 8301 graven te bezoeken op een stuk grond van circa 26,5 hectare. Dit stuk Nederland is eeuwig in bruikleen van de Verenigde Staten.

Hoewel er tijdens de 2e Wereld Oorlog slachtoffers werden begraven, werd de Amerikaans begraafplaats officieel geopend in 1960 door Koningin Juliana. Tot dus ver heeft alleen President George W. Bush in 2009 een bezoek gebracht. Een indrukwekkend stuk Nederland waar we natuurlijk de gelijkenissen zien van de begraafplaats in Colleville-sur-Mer, Normandië.

Lees ook: Ieper en Normandië – indrukwekkend en bijzonder

Na dit bezoek reden we richting Vaals. Het Drielandenpunt is natuurlijk alom bekend. Het is de plek waar je binnen seconden zowel in Duitsland, België en Nederland kan zijn. Op enkele tientallen meters bevindt zich tevens het hoogste punt van Nederland. Op de Vaalserberg sta je 322,4 meter boven NAP. Op deze berg is tevens een labyrint, verschillende uitkijktorens en een speeltuin te vinden. De speeltuin is tevens de hoogste gelegen speeltuin van Nederland.

Na dit bezoek, namen we even de tijd om te lunchen. Bij het restaurant ‘De Bokkerijder’ heb je schitterend uitzicht over Aken. Hoe moet dat er uitgezien hebben tijdens de 2e Wereld Oorlog? Met name tijdens de bombardementen.

Na de lunch hebben we door het centrum van Vaals gewandeld met een klein uitstapje in Duitsland.

Plopsa indoor en ’t Heigend hert

Vanaf de Keutenberg is het ongeveer 50 minuten rijden naar Hasselt, België. Gezien de weersomstandigheden was het fijn om een indoor gelegenheid te bezoeken. K3, Bumba en Piet Piraat zijn zomaar even wat namen uit de sterrencast van Studio 100. Het werd een dagje Plopsaland. Voor de kinderen natuurlijk de moeite waard. Zeker als er dan ook nog een Bumba show wordt gegeven.

Na deze enerverende dag wilde we toch wel graag de dag afsluiten in een totaal andere omgeving. We wisselde het drukke land van Kabouter Plop in voor een restaurant en tevens kinderboerderij ’t Heigend Hert. Een boscafé gelegen in Vijlen op 260 meter hoogte. Alwaar plaatselijke stoofpotten en diverse bieren te proeven zijn. Zo nam ik een bier van de maand, Lemon Grass IPA. Een heerlijk fris bier gebrouwen met onder andere gember, citroengras en Madam-Jeanette peper. Zeker een verfrissende aanrader voor de warme dagen. Vanaf het boscafé heb je mooi uitzicht over het land en kan je vanaf hier diverse wandelingen maken door het bos.

Mergel rijk en het Sprookjesbos

Valkenburg, wie is er niet geweest? Rond Kerst wordt dit dorp overspoeld door toeristen voor de kerstmarkt in één van de vele grotten. Mergelrijk is een leuk stukje grot voor alle leeftijden. Goed toegankelijk en makkelijk te bewandelen. Je kunt er ook een feestje geven en zelfs trouwen.

De grotten van Valkenburg heeft een rijke geschiedenis. Zo was het Katholicisme tijdens de Franse bezetting een ‘ondergrondse’ beweging. Tijdens de 2e WO werden onderaardse werkplaatsen gebouwd ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie.  Ten tijde van de bevrijding werd eerst hevig strijd geleverd in het Geuldal en Valkenburg. Hierdoor verbleef vrijwel de gehele bevolking van dit dorpje in de grotten. Naar schatting 7.000 mensen verbleven hier tot dat ze op 17 september 1944  door de Amerikanen werden bevrijdt.

Er is ook een ondergrondse atoombunker te vinden dat dateert uit de Koude oorlog. In de jaren 70 had Valkenburg de grootste openbare schuilgelegenheid van Nederland. Het bood plaats aan ongeveer 10.000 personen.

Na dit stukje geschiedenis liepen we door Valkenburg richting de kabelbaan. Deze kabelbaan brengt je naar 68 meter hoge Heunsberg. Deze heuvel geeft je uitzicht over het dorp en een deel van de Geuldal. Er is een Wilhelminatoren en sinds enkele jaren is ook hier een entree voor het Sprookjesbos.

Het Sprookjesbos is een klein en knus themapark over de alom bekende sprookjes zoals Roodkapje, Klein Duimpje en Vrouw Holle. Er zijn ook diverse speelgelegenheden en ze hebben 7 echte geitjes. Het Sprookjesbos dateert uit 1950. Rond 1960 kwamen de eerste bewegende poppen en werd het park in de jaren 80 nog verder uitgebreid. In 2012 heeft er nog een grootschalige renovatie plaats gevonden door de nieuwe eigenaar.

Maastricht

Na een gezellig dagje Valkenburg stond vandaag Maastricht op de planning. Ook deze stad kent een rijke geschiedenis. We hebben natuurlijk gewandeld langs bekende plekken zoals het Vrijthof, Sint Servaasbrug en de Dominicanenkerk.

We begonnen de dag met een rondvaart over de Maas. Deze rondvaart start bij de Wilhelminabrug en brengt je naar de Sint-Pietersberg. Tevens kan je bij het keerpunt in de verte België zien liggen. De tour zelf verteld je wat over de industrie rondom de Sint-Pietersberg, de ontwikkeling van een aantal wijken van Maastricht en over het oude centrum. Het is mogelijk om bij de Sint-Pietersberg uit te stappen.

Grote blikvangers bij de berg zijn de installaties van ENCI. Zij produceert al vanaf 1924 cement met grondstoffen verkregen uit de Sint-Pietersberg. Door vele protesten en aantasting van het milieu is het plan om in 2018 de productie bij de Sint-Pietersberg definitief stil te leggen. Boven op de berg is de kasteel ruïne Lichtenberg te bezoeken.

Het bezoek aan Maastricht was kort maar toch vermakelijk. Maastricht heeft zeker nog veel meer te bieden. Zo weet ik uit het verleden dat een bezoek aan de verdedigingswerken zeker de moeite waard is.

De Miljoenenlijn

Het klinkt wellicht als een gokspel, maar niets is minder waar. We hebben het hier over een museumspoorlijn Valkenburg – Simpelveld – Kerkrade. Een leuk uitstapje waarmee je met een locomotief en oude wagons op een afgesloten stuk spoor door het Limburgse landschap heen rijdt. Een rit van ongeveer 40 minuten dat wordt verzorgd door Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

Wij stapte op bij Schin op Geul om via Wijlre-Gulpen en Eys-Wittem aan te komen in Simpelveld. Je waant je in een andere tijd, omdat op en naast het spoor weinig te zien is wat je doet denken aan de moderne tijd. Wij spraken één van de conducteurs. Hij vertelde ons dat de locomotief 106 jaar oud is en uit Zweden komt.  De treinstellen dateren uit de jaren 30 en 50 en zijn afkomstig uit België. De ZLSM bezit nog veel meer oude locomotieven en treinstellen.

De conducteur had nog wel een paar weetjes. De leukste is wellicht dat dit traject de spoorwegovergang heeft dat is gebruikt tijdens de bekende scene waarbij Opa Flodder wordt overreden door een trein. Een leuk ritje Schin op Geul – Simpelveld vv.

Gezien de tropische temperaturen van vandaag kozen we er voor om in de middag pootje te baden in het openluchtzwembad in Valkenburg.

De Valkenier

De laatste volledige dag in Zuid-Limburg is alweer aangebroken. Ook vandaag was het tropisch warm. We kozen er voor om de thrill-rides van de Valkenier maar eens uit te proberen. Dit attractiepark in Valkenburg werd in 1934 gesticht en is één van de oudste parken in Europa. Het park is duidelijk voor de jonge kids bedoeld.

Het park ligt naast het openluchtzwembad. Na het rondje Valkenier kozen we er voor om wederom verkoeling te zoeken. Om vervolgens de volgende dag weer richting huis te rijden.

2 gedachten over “Zuid-Limburg op z’n best

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.