Alcatraz

Dit eiland in de baai van San Francisco werd in 1775 ontdekt door een Spanjaard, Juan Manuel de Ayala. Hij wordt gezien als de verantwoordelijke voor het in kaart brengen van wat nu San Francisco heet, de baai van San Francisco en ontdekte hij de huidige staat Californië. Onderdeel van de baai is dus het eiland wat wij tegenwoordig kennen als Alcatraz, ook wel The Rock genoemd. Het woord alcatraz is vrij vertaald pelikaan. Deze naam komt voort uit het feit dat er in de baai veel bruine pelikanen te vinden zijn.

De pelikaan – een gevangenis

Wij kennen Alcatraz als gevangenis, maar heeft ooit dienst gedaan als militair fort en vandaag de dag is het een museum. De overgang van militair fort naar gevangenis was geen lastige overgang. Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog zaten er al veel militairen gevangen. Het eiland in combinatie met de sterke stromingen in de baai maakt het een prima gevangenis voor de zware criminelen, omdat ontsnappen onmogelijk lijkt.

Hoewel succesvolle ontsnappingen nooit is bewezen, zouden het drietal Frank Morris, John Anglin en Clerence Anglin in 1962 zijn ontsnapt. Er is nooit meer wat van ze vernomen. Nog geen jaar later sloot Alcatraz als gevangenis.

The Rock

Sinds dat Alcatraz een federale gevangenis werd, hebben er 1576 personen vast gezeten. De bekendste ‘inwoner’ van Alcatraz was Al Capone, maar andere namen zoals Machine Gun Kelly en Bumpy Johnson (filmtip: Hoodlum en American gangster) hebben hier gevangen gezeten. Verder is Alcatraz regelmatig gebruikt als filmdecor zoals in “Escape from Alcatraz”, “Catch me if you can” en natuurlijk “The Rock”.

Sinds 1973 is eiland opengesteld voor toeristen. Je kunt over het eiland wandelen en de cellen bezoeken. De vuurtoren is de oudste van de Amerikaanse westkust.

Een bezoek aan Alcatraz is natuurlijk goed te combineren met San Francisco en een rondreis Californië. Wees je wel bewust van het ticket bestelproces. Het bestellen van tickets kan je het beste enkele dagen voor je bezoek online regelen. De tours naar Alcatraz zitten regelmatig vol.

Lees ook: De Westelijke Staten en Plaatsonbekend en films (deel 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.