De Heksenheuvel

In vrijwel ieder werelddeel bestaan ze, volkslegende of volksverhalen. Het zijn fabeltjes of verhaaltjes voor het slapen gaan. Ze staan beschreven in boeken en prenten. Er zijn ook figuren uit deze legendes afgebeeld in hout. Zo heeft Litouwen een heuvel vol met uit hout gesneden figuren uit het rijk der fabelen. Op deze Heksenheuvel vind je afbeeldingen van heksen, duivels en draken. Maar ook van muzikanten en dansende poppen. De Heksenheuvel is te bezoeken in het dorp Juodkranté. Dit dorp ligt op de Koerse Schoorwal en bestaat uit nog geen 800 inwoners.

Volkslegende van hout

Ooit was deze plek van Pruisen, maar werd na de Eerste Wereld Oorlog Litouws grondgebied. De Koerse Schoorwal is 98 km lang is deels Litouws en deels Russisch. Wij hebben deze landtong bezocht in 2010 tijdens onze reis door Noord-Oost Europa.

De Heksenheuvel is in 1979 ontstaan en bestaat uit 80 sculpturen.  Het pad is goed te bewandelen. Tevens vinden er regelmatig leuke evenementen plaats die te maken hebben met de legendes, maar ook met het hout snijwerk wat inmiddels tot kunst is verheven. Het houtsnijwerk en symboliek uit Litouwen is sinds 2001 opgenomen in de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

De Heksenheuvel is gratis te bezoeken en is zeker de moeite waard. Het ligt langs een mooie fietsroute die je door de zandduinen en het bos leidt van de Koerse Schoorwal. De Koerse Schoorwal is per boot te bereiken vanuit Klapeida.

Lees ook: Van Berlijn naar Helsinki – Litouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.