El Comandante

Eén van de meeste imposante figuren van de 20e eeuw was toch wel Fidel Castro. De man ademde revolutie en Communisme. Hoewel hij er voor zorgde dat Cuba geïsoleerd raakte, had hij toch flair en was hij voor vele een leider. Natuurlijk heeft hij niet voldaan aan onze maatstaven wat mensenrechten betreft. Op 25 november 2016 overleed hij op 90 jarige leeftijd. In 2007 maakte wij een rondreis door ‘zijn’ Cuba.

Fidel Castro

Hoewel het ruim 63 jaar geleden is dat de Cubaanse revolutie begon, wordt het straatbeeld vandaag nog steeds door de revolutie bepaald. De beelden van Fidel Castro en Ché Guevara zijn nog volop te vinden. Tijdens onze rondreis werden we meerdere malen met deze historische gebeurtenis geconfronteerd. Zo hebben we het museum van de Revolutie en de boot ‘Grandma’ in Havana gezien en zijn we in de Varkensbaai geweest. Daar waar de contrarevolutionaire in samenwerking met de CIA een mislukte invasie uitvoerde. Wat nog meer indrukwekkender was, was de verblijf plaats van Castro in de Sierra Maestra tijdens de revolutie.

La Comandancia de la Plata

Dit was het hoofdkwartier van Castro’s revolutie. Een klein en afgelegen dorpje in een moeilijk begaanbaar berggebied. Vandaag de dag kan je daar nog steeds alleen te voet of te paard komen.

In de schaduw van Pico Turquino (1975 m) is het verblijf van Fidel Castro, een communicatieverblijf, een medisch verblijf en een drukkerij en radiostation voor de nodige propaganda te bezoeken. De revolutie werd vanaf deze plek tussen 1956 en 1958 met succes aangestuurd. Een bezoek aan dit museum laat zien dat Fidel Castro goed was in het organiseren, leiden en overleven.

Het verblijf van Castro was voorzien van de nodige vluchtmogelijkheden, indien de troepen van Batista ze toch zouden vinden. Diverse luiken en een bijzondere trap zouden er voor kunnen zorgen dat Castro ongezien kon vluchten. De treden van de trap kunnen worden ingeklapt waardoor een glijbaan ontstaat. Hierdoor zou het voor eventuele indringers lastiger worden om de hut te betreden.

Om hier te komen zal je zeker een dag voor uit moeten trekken. De afstand vanaf de entree van het Sierra Maestra Nationaal Park naar de Comandancia is 8 km. Dit bezoek mag je alleen uitvoeren onder begeleiding van een gids. Van de 8 km zal je iets meer dan 3 km te voet af moeten leggen over moeilijk begaanbare bergpaden die door de hoge luchtvochtigheid ook vaak modderig zijn. Daar staat tegenover dat je een fantastisch en indrukwekkend museum mag bezoeken, maar vergeet ook vooral het uitzicht niet.

Hoewel Fidel Castro al een tijd niet meer officieel aan de macht was en zijn jongere broer Raul inmiddels 85 jaar is, wordt het een interessante tijd voor Cuba. Wat zal het na-Castro tijdperk Cuba brengen? Veel zal afhangen van de banden met de V.S., Rusland en de andere socialistische landen in Latijns-Amerika. Wij hebben in ieder geval een Cuba gezien waar Internet nauwelijks aanwezig was en commercie ver te zoeken was. De verwachting is toch dat het gaat veranderen.

Lees ook: Rondreis Cuba 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.