Oud Hollands, West Friesland

Voor een leuke reis hoef je niet altijd naar een ander land. We ontdekken ook stukjes Nederland. Zo zijn we onder andere in Groningen, Texel en Zuid-Limburg geweest. Nu is het de beurt aan West-Friesland. Ofwel een stukje Noord-Holland. Plekken zoals Hoorn en Enkhuizen komen aan bod met uiteenlopend aanbod aan musea. Daarnaast heeft West Friesland een rijke historie. Boven de rook van Amsterdam en tegen het IJsselmeer, wat ooit de Zuiderzee was.

Op weg naar Sprookjeswonderland

Geloof jij in sprookjes? Wij zijn de vakantie begonnen in Sprookjeswonderland. Een themapark aan de rand van Enkhuizen. Er zijn beroemde sprookjes te vinden zoals Doornroosje, Roodkapje en Klein duimpje, maar ook minder beroemde zoals de ‘Stemmige Standbeelden’.

Maar er is meer. Zo staat er het kasteel Violinde en is onlangs een attractie geopend rondom het figuur Heks Hupsakee. Het park kent zijn oorsprong in 1973 in de binnenstad van Enkhuizen, maar groeide uit z’n jasje. Sinds de jaren 80 is het park te vinden op zijn huidige locatie en doet zeker niet onder aan het sprookjesbos van de Efteling. Naast alle sprookjes vind je er een speeltuin, kinderboerderij en zijn er kleine attracties te vinden. Een leuk begin van een mid-week West-Friesland. Parkeren is gratis.

Na een middagje in sprookjesland was het tijd om de vakantievilla te Andijk te betrekken. Aangezien het tegen etenstijd liep, was het even zoeken naar een geschikte locatie. Die vonden we in ‘Gewoon Lekker’ te Wervershoof. Een all-you-can-eat concept voor een redelijke prijs en het aanbod is prima. Van een mosselpannetje tot een hamburgertje tot een summerroll met garnaaltjes. Het was allemaal gewoon lekker.

Medemblik

Vandaag stond Medemblik op het programma. Het is de oudste stad van West Friesland en kreeg in 1289 stadsrechten van Floris V. In dezelfde periode liet Floris V een dwangburcht bouwen wat nu bekend staat als Kasteel Radboud. Verder kent het stadje verschillende historische gebeurtenissen zoals een brand in 1555 en werd het belegerd door de Geuzen tijdens de Tachtigjarige oorlog.

Onze tour begon bij de Sint Bonifaciuskerk, het oudste gebouw uit de stad uit 1404. Via de Torenstraat waar de Weeskinderen te zien zijn boven een poort dat dateert uit 1765. Vervolgens via Nieuwstraat richting de Hoogsteeg alwaar de brug werd geopend voor verschillende plezierjachten. Het was een mooi moment om een kopje koffie te drinken. De brug hebben we vervolgens meerdere malen open zien gaan.

Via het Achtereiland en het Vooreiland kregen we goed beeld van de jachthaven en hebben we verschillende mooie panden bekeken, zoals.het Pakhuis De Wolff. We liepen richting het Kasteel Radboud. De dwangburcht was ooit in handen van de Kennemers, Geuzen en Prins Maurits. In 1608 werd het kasteel overgedragen aan de stad Medemblik. Het werd toen ingezet als kerk en heeft ook dienst gedaan als huis van de schutterij. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft de Nachtwacht van Rembrandt hier tijdelijk onderdak gehad om uit de handen van de Nazi’s te blijven. Verolgens is de Nachtwacht ondergebracht in een bunker in Castricum.

Na dit stukje lokale geschiedenis was het tijd voor een lunch. Vervolgens hebben we een bezoek gebracht bij een bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’ waar je in een kleine opstelling allerlei verschillende bakkersgereedschap kan aanschouwen. Ze bakken er ook koekjes en taart en dat bakproces is te zien. De koekjes en taartjes zijn te koop in het oude winkeltje.

De dag sloten we af met een potje zwemmen en eten in een lokaal restaurant in Andijk.

Hoorn

De stad Hoorn zou volgens een West Fries legende zijn gesticht door Hornus, de zoon van Koning Radbod. Het wordt mogelijk geacht dat de huidige locatie van Hoorn niet de locatie is waar de stad is gesticht. Door de oprukkende Zuiderzee, het huidige Markermeer, zou de stad zijn verplaatst. Een ander verhaal is dat van een grote brand in 724 waarna de stad opnieuw is gebouwd.

Een middelpunt van Hoorn is de Roode Steen. Ook wel Kaasmarkt genoemd. Het is een plein alwaar 5 straten uitkomen. Het plein wordt gekenmerkt door een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, een VOC medewerker en later een gouveneur-generaal van de VOC. De stad heeft ook een jachthaven en staat via de Museumstoomtram in verbinding met Medemblik. De stad heeft diverse musea. Wij hebben een bezoek gebracht aan het museum van de 20e eeuw en het West Fries museum.

De museum van de 20e eeuw zit in een voormalig gevangenis op het Oostereiland. Dit kunstmatig eiland is aangelegd in 1668 en had naast de gevangenis ook diverse pakhuizen. Het museum toont voorwerpen en interieurs tussen 1900 en 1990. De tijdelijke expositie was van 40 jaar Star Wars. Diverse speelgoed, poster, boeken en kleding van deze wereldberoemde franchise werd tentoongesteld. Als fan van de filmreeks was ik in mijn nopjes.

Een museum van andere orde was het West Fries museum. Het pand dateert uit 1632 en werd gebruikt als vergaderplaats voor de Staten van Holland en West Friesland, als rechtbank en sinds 1880 als museum. Het museum heeft diverse portretten en archeologische vondsten. Het museum kwam in 2005 in het nieuws toen er 21 werken werden gestolen van Jan van Goyen. Een deel van de buit werd terug gevonden in Oekraïne.

Het weer zat vandaag niet mee en besloten we om aan het einde van de middag Hoorn te verlaten met een tussenstop in Hoogkarspel om te dineren bij van Dis. Ook dat is een aanrader gebleken.

Enkhuizen

Deze stad kreeg in 1356 stadsrechten van Graaf Willem V naar het voorbeeld van Medemblik. In de 17e eeuw bloeide stad op doordat zij de grootste haringvloot van Nederland bezat. Enkhuizen had tevens een kamer van de VOC. Door de handel via de VOC en West-Indië Compagnie werd de stad rijk en telde meer inwoners dan vandaag de dag.  Eind 17e eeuw raakte de stad in verval door oorlogen met Engeland. De handel concentreerde zich met name op Amsterdam. Door diverse infrastructurele projecten kreeg Enkhuizen meer weer flair. Vandaag de dag leeft de stad van het toerisme, de watersport en de handel in bloembollen en zaadteelt. Grote toeristische trekpleister zijn natuurlijk Sprookjeswonderland, het Zuiderzee museum, de jachthavens en de vestingwal.

Wij bezochten het Zuiderzee museum waar het leven van diverse dorpen rondom het Zuiderzee is te zien. Er zijn diverse ambachten te bekijken zoals een bakkerij, smederij, slagerij en natuurlijk alles wat te maken heeft met de visserij. Er is ook een kerk, een molen en diverse winkeltjes te bekijken. Het museum werd in 1948 opgericht en bestaat uit een binnen en een buitenmuseum. Wij hebben alleen het buitenmuseum bezocht dat in 1983 door Koningin Beatrix werd geopend.

Bij een bezoek aan het Zuiderzee museum ben je meerdere uren zoet. Na dit bezoek zijn we richting het centrum getrokken om onder de Westerkerk een drankje te doen om vervolgens te besluiten om een boottocht te doen door de grachten van deze stad. Het werd een privé tour waarbij we veel over de stad te horen kregen. Zo was er een duidelijke scheiding tussen de inwoners. Je was van de visserij of van de tuinderij. De boottocht voerde ons langs de Koepoort, De Boerenboom, een opslagplaats die al bijna een eeuw leeg staat en een ijsfabriek.

Na dit interessant stukje Enkhuizen geschiedenis sloten we de dag af bij het strandpaviljoen Enkhuizen. Met uitzicht over het IJsselmeer en in de verte Zuid West Friesland vlakbij Stavoren.

Aan al het goede komt een eind. Zo ook deze reis in eigen land. West-Friesland was verrassend. Mooie omgeving, veel te doen. Voor alle leeftijden. Om de vakantie goed af te sluiten, hadden we een tussenstop in Zaandam. Even een croissant met koffie en een film bij de lokale bioscoop.

De foto’s van deze reis zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.