Mozambique – estou vindo!

Als Projectmanager bij een drinkwaterbedrijf is mij de kans geboden om mijn projectmanagement skills breder in te zetten. Ik mag namelijk namens mijn werkgever en partners een project opzetten in Mozambique!

Nederland is één van de landen, zo niet nummer 1, wereldwijd die voorop loopt op het gebied van watermanagement. Dat betreft het maken van drinkwater, verwerken van afvalwater en het leven met het water om ons heen. Nederland is gevormd door onze continu strijd met water. Nederland is ook een land dat de kennis graag deelt met de wereld. Ik mag daar een stukje aan bijdragen.

Daarbij zal ik de omgeving moeten verkennen, kennis maken met stakeholders en plannen maken. Uiteraard zullen er grote uitdagingen zijn. Ik zal daarbij de verschillen in zowel de taal als cultuur regelmatig tegenkomen. Mijn hoofd een aantal keren stoten om vervolgens daarvan te leren. Dit project doen we tenslotte samen met de verbindende partners in Nederland en lokaal. Een goede samenwerking is noodzakelijk om vervolgens tot uitvoer te komen en resultaten te halen.

Het projectgebied: Inhambane

Ongeveer 500 km ten noorden van de hoofdstad Maputo ligt de provincie Inhambane. Deze provincie alleen al is groter dan Nederland en is opgedeeld in 12 districten. De provincie kent een gelijknamige provinciestad Inhambane. Verder liggen de kleine steden Maxixe en Jangamo ook in deze provincie. Het projectgebied richt zich op het Jangamo district, de Mutamba rivier inclusief het schiereiland waar Inhambane en Tofo zijn gevestigd.

Om daar te komen, heb je tijdens mijn 1e missie kunnen lezen dat we via Johannesburg naar Mozambique zijn gevlogen. Een vlucht van ruim 11,5 uur. Vanuit Maputo hebben we de auto genomen richting Maxixe. Een rit van 8 uur. Er zijn verschillende alternatieven om te vliegen naar Maputo. Vanuit Maputo kan gevlogen worden op Inhambane airport. Wellicht is dat voor de opvolgende missie een mogelijkheid. We moeten daarbij rekening houden met zwarte lijsten van luchtvaartmaatschappijen.

Onze projectpartners

Dit project leid ik namens mijn werkgever (Dunea). We hebben een breed speelveld aan partners die ons hierbij ondersteunen. De projectsponsor is de RVO, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Verder zijn wij en het Wetterskip Fryslan verantwoordelijk voor de aansturing en uitvoering van het project. Onze partners in Mozambique zijn Ara Sul (waterschap), Mozambique Organicos (agrarisch bedrijf) en een hydrologisch consultancy bureau WE consult.

Daarnaast hebben we rekening te houden met verschillende Overheidsorganisaties in beide landen, de Nederlandse ambassade in Maputo, diverse lokale drinkwaterbedrijven, Mutamba basin comité, kleine boeren en natuurlijk diverse community’s. Om ons bij de laatste twee groepen te ondersteunen, hebben we een NGO Kukula gevonden die gespecialiseerd zijn in ontwikkelingshulp zoals het bijbrengen hoe men om moet gaan met water en waterbronnen.

Wat is het doel?

Mozambique is een ontwikkelingsland. Dat merk je op alle vlakken in de samenwerking. Bepaalde inzichten of initiatieven die voor ons vaak vanzelfsprekend zijn, moet daar worden aangeleerd. Vooropgesteld, wij gaan onze partners in Mozambique niet 1-op-1 onze systemen opleggen of bijbrengen. Wij brengen alleen dat waar behoefte aan is. In sommige gevallen is dat het slaan van een put en bij andere is dat een upgrade van het huidige watersysteem. Tevens moeten de waterbronnen worden beheerd. Hiervoor is kennis nodig van grondwatersystemen, monitoring van de bronnen en bescherming van het gebied.

Dit project is gebaseerd op drie hoofddoelen. We hopen meer kleine boeren aan te sluiten op water. Zodoende kunnen zij de gewassen beter voorzien waardoor zij productie kunnen maken en kunnen verdienen. Daarnaast hopen we dat water beschikbaar komt voor community’s die dat nu niet hebben. Hierdoor zie je dat mensen behoorlijke stukken moeten lopen om aan water te komen.

Dit project brengt niet alleen water naar de mensen. Tijdens de eerste missie heb ik kunnen concluderen dat de waterwereld, de verzameling aan drinkwaterbedrijven, waterschappen en overheid, versnipperd is. Er wordt niet goed genoeg gecommuniceerd en men weet te weinig van elkaar. Om dat te verbeteren is stakeholder- en omgevingsmanagement een must.

Het laatste doel is dan ook om Ara Sul te ondersteunen in stakeholder gedeelte. We leren ze niet alleen om aan stakeholdermanagement te doen. We gaan ze ook ondersteunen in de praktijk. Hiermee hopen we dat belangrijke organisaties en mensen bij elkaar komen ten gunste van beheer van watersystemen inclusief de bronnen.

Ondanks dat Mozambique de afgelopen jaren economisch flink groeit, moeten Overheidsdiensten, zoals Ara Sul, het doen met zeer minimale bijdragen vanuit de regering. Het wordt een behoorlijke uitdaging om alles goed georganiseerd te krijgen en te houden. Hopelijk geeft dit bericht meer inzicht in wat het project voor doel heeft en hopelijk kan er in 2023 worden geconcludeerd dat het een succesvol project is geweest.

Een gedachte over “Mozambique – estou vindo!

  1. Wat een inspirerende site!
    Je bent dus Projectmanager, maar wat is je naam en van welke organisatie ben je dan?

    Groet,
    Nynke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.