Zuid-Dalmatië – historisch en fotogeniek

Dit jaar wederom een mooie bestemming in Europa. Dit keer vliegen we naar Kroatië. Het land aan de Adriatische zee met een bijzondere historie, een rijke televisie en film verleden en schitterende natuur. Wij bezoeken het zuidelijke puntje, Zuid-Dalmatië. In nog geen 2,5 uur vliegen zit je in de Balkansferen met een lekkere pivo (bier) en een stukje vlees of vis. Kroatië is een land beïnvloed door zijn Zuid-Europese buren, maar zonder temperament. Voor ons Nederlanders een prima uitgangspunt om dit land als vakantiebestemming te nemen.

Wij houden niet zo van opdringerige mensen die je het restaurant in praten of je geld afhandig willen maken, zodat je onder ‘dwang’ souvenirs moet kopen. Kroaten zijn ongedwongen, service gericht en zeer vriendelijk. Vanuit economisch oogpunt niet de meest ideale instelling voor de verkoop, maar draagt wel bij het relaxte vakantiegevoel.

Mlini, Cavtat en Srebreno

Deze drie dorpjes liggen net even ten zuiden van de stad Dubrovnik in de provincie Dubrovnik- Neretva. Mlini en Srebreno vormen onderdeel van de gemeente Župa Dubrovačka. Ons hotel ligt in Mlini. Het was geen hoogseizoen, dus was alles overzichtelijk met bijna iedere dag genoeg plek aan het zwembad.

Ons hotel, genaamd hotel Astarea, was een prima hotel met goede service. Achteraf gezien richt dit hotel meer op de wat oudere medemens, maar wij hebben er ons prima vermaakt. Het hotel is onderdeel van een boulevard aan restaurantjes, een paar kleine boetiekjes, strandjes en speeltuinen voor iedereen.

In de dorpjes zelf was tijdens ons verblijf niet veel te beleven. In tegenstelling tot Cavtat. Hier draait het om toerisme met een plein vol restaurantjes, een haven met schitterende jachten en een gezellige wandeling langs de kust. Cavtat is zeker de moeite waard om er een dagdeel te zijn. Bij voorkeur tegen de avond.

Tussen deze dorpjes en de stad Dubrovnik varen taxiboten en kan je voor 50 kuna per persoon van Mlini naar Dubrovnik  varen of van Mlini naar Cavtat. Ik schat in dat je voor 100 kuna van Dubrovnik naar Cavtat kan varen. Reizen tussen deze dorpjes kan ook per bus en natuurlijk per taxi. De bus van Mlini naar Dubrovik kost ongeveer 45 kuna per persoon. De taxi kost ongeveer 150 kuna per rit.

Dubrovnik, King’s landing

Hoewel de hype al redelijk op z’n retour is, is de stad Dubrovnik on losmakend verbonden met de hitserie ‘Game of Thrones’. Verder is deze stad zeker van betekenis geweest tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren 90, maar gaat de geschiedenis van deze stad natuurlijk nog veel verder terug.

Wij hebben deze stad tijdens ons verblijf 3x bezocht. In de ochtend, in de middag en in de avond. Het laatste brengt toch wel de meeste sfeer als de enorme drukte van dagjesmensen voorbij is. Vrijwel dagelijks landen hier meerdere cruiseschepen vol Aziaten en Amerikanen.

Tijdens ons ochtendbezoek hebben we de helft van de muur gelopen. Je krijgt hierbij een schitterend uitzicht op de haven, het eiland Lokrum en natuurlijk de daken van het oude centrum welke toneel staan voor ook één van mijn favoriete series ooit. Ondanks de extra effecten, herken je de locaties welke eerder ter sprake zijn gekomen

Lees ook: De transformatie van Dubrovnik

Blackwater bay, King’s landing harbour, Great Sept of Baelor en The House of the Undying zijn allemaal herkenningspunten uit de serie die je kan bezoeken. Ook het noordelijke entree en de hoofdstraat van Old town zijn als set gebruikt. Ook in Star Wars: The Force Awakens is Dubrovnik gebruikt als filmdecor. Dat zegt toch wel wat over de sfeer die in deze oude stad heerst.

De geschiedenis van deze stad start rond de 7e eeuw door vluchtende Illyriërs uit het Romeinse Epidauros, het huidige Cavtat. Na de inval van de Slaven werd Ragusa gesticht, het huidige Dubvrovnik. De slaven, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied wat we nu kennen als Polen, Wit-Rusland en Oekranië, trokken zuidelijk. De oorsprong van de Kroaten liggen dus een stuk noordelijker.

Ragusa viel rond de 14e eeuw onder Hongaars bestuur en werd uiteindelijk een vrije stadstaat. In deze periode werden de bekende muren en havens gebouwd.  Vervolgens kwam de stad onder Ottomaans bestuur en gaf de stad zich in 1806 over aan de Fransen onder leiding van Napoleon.

De stad werd toen beschoten door het Russisch-Montenegrijnse leger. Ruim 3000 kanonskogel werden op de stad afgevuurd. Na de Eerste Wereld Oorlog werd de stad onderdeel van Joegoslavië om vervolgens tijdens de jaren 90 van de 20e eeuw zich onafhankelijk te verklaren. Dat werd niet op prijs gesteld door het Servië van Slobodan Milosevic. Dit resulteerde in de onafhankelijkheidsoorlog van Kroatië en werd Dubrovnik wederom beschoten vanuit de omringende bergen op het oude centrum.

Dubrovnik is een aanrader. De kabelbaan brengt je naar de top van de Srdj en je kunt in Old town heerlijk dineren. De hoofdstraat heeft leuke winkeltjes en er is onder andere een zee aquarium te bezoeken.

Tegenwoordig is de stad weer helemaal hersteld en floreert de stad, maar zijn de littekens niet ver. Zo blijkt als we de boot terug nemen naar Mlini. Onderweg vaar je langs Kupari, een baai met zeker 3 verlaten en kapot geschoten hotels. Een beleving voor de urban explorers. Zeker als je de beelden ziet van binnen.

De Elafieten

Ter hoogte van de stad Dubrovnik liggen meerdere eilanden in de Adriatische zee, genaamd de Elafieten. Wij hebben 3 van 7 eilanden kort bezocht. Vanuit de haven van Dubrovnik vertrekken dagelijks meerdere tours of kan je ferry nemen. Wij bezochten Šipan, Lopud en Koločep.

Šipan is de grootste van de eilandengroep. Er wonen slechts 500 mensen, maar heeft daarmee wel de meeste inwoners. De baai waarin wij aanmeerde ligt goed beschut tegen de sterke wind.

Lopud heeft een sterk verband met Ragusa, de voorloper van de stad Dubrovnik. Het was de op één na belangrijke stad uit die periode. Het eiland heeft daarom groot rijkdom gekend. Zo zijn er overblijfselen te zien van kerken, villa’s en paleizen.

Net als de vorige 2 eilanden is ook Koločep bewoond. Het eiland is wel autovrij en heeft ongeveer 150 inwoners. Dit eiland werd vroeger veelal gebruikt voor de bouw van boten. Op alle 3 de eilanden zijn overblijfselen te vinden uit de tijd van Napoleon, de Romeinen en de Grieken.

Lokrum, Qarth

Het uitzicht vanuit een koninklijk fort op het hoogste punt van het eiland, vat deze reis heel goed samen. Vanuit dit fort, gebouwd door het Franse leger in 1806, kan je namelijk de Elafieten, Dubrovnik en Cavtat zien liggen. Het eiland ligt ook op de landingsroute van het vliegveld.

Lokrum is één van de hoogtepunten van deze reis. Naast de klim naar het fort, is er ook een Benedictijns klooster en een botanische tuin te bezoeken. Verder kent het eiland een aantal restaurants, een zoutmeer waarin je mag zwemmen of dobberen. Dit meer wordt ook wel de Dode zee genoemd, omdat het zoutgehalte hoog is.

Het eiland zou zijn bezocht door Richard I van Engeland, ook bekend als Richard the Lionheart. Daarna zou het onder Habsburgs bestuur zijn gevallen waarna Joegoslavië het kocht van prinses Elizbeth Marie van Oostenrijk.

Het eiland wordt bewoond door konijnen en pauwen die vrij rond lopen en waarmee je makkelijk in aanraking kan komen. Lokrum was getroffen door aardbevingen en tijdens de oorlog in de jaren 90 is het eiland ook beschoten. Dit heeft zijn sporen nagelaten op het klooster en de botanische tuin.

Tijdens ons bezoek was er een kleine expositie over Richard I van Engeland en natuurlijk Game of Thrones. Ook dit eiland staat toneel in de serie. Zo stellen de tuinen van het klooster de stad Qarth voor en is de klim naar het fort ook de klim naar the House of the Undying.

Kroatië heeft ons positief verrast. De stad Dubrovnik en Lokrum zijn uitgesproken hoogtepunten. De mensen zijn relaxt en je kunt er prima eten. De zee is schitterend blauw en helder. Mede doordat de Adriatische zee relatief ondiep is en er geen grote stormen zijn. Helaas heb ik er niet kunnen duiken, maar dat komt vast nog wel een andere keer.

Een gedachte over “Zuid-Dalmatië – historisch en fotogeniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.