Sauerland in de zomer

Deze zomer bezoeken we Sauerland, Duitsland. Dit gebied is onderdeel van Nordrein-Westfalen en is bekend door bijvoorbeeld Winterberg en Willingen. Voornamelijk in de winter. We verblijven tijdens deze reis in Winterberg. Wij zijn erg benieuwd hoe zo een wintersport bestemming dat zo populair is het doet in de zomer. Wat heeft een plek zoals te bieden zonder sneeuw? We hebben het ondervonden en dat delen we graag.

Het is niet de eerste keer dat we Duitsland bezoeken. Zo waren we in 2010 en 2012 in Berlijn, 2014 in de Eifel.

Sauerland, een gebied met 17 stuwmeren en lag dit gebied 400.000.000 jaar geleden in een oerzee. Dit stukje Duitsland heeft ook veel connecties met onze Oranjes. Zo werd de moeder van Koningin Wilhelmina, Emma van Waldeck-Pyrmont, in dit gebied geboren. Ook Johan Maurits van Nassau-Siegen was een achterneef van Willem van Oranje. Het Mauritshuis is naar hem vernoemd.

Route naar Winterberg

In iets meer dan 3,5 uur rijden, kom je op plaats van bestemming. Een leuke route die alleen maar leuker wordt zodra je van de snelweg af komt. De dorpjes, het landschap en de rust. Het was geen file rijden. Gedurende de hele reis van het gezellig druk. Nergens wachtrijen of overvolle terrassen.

We verbleven bij Hapimag Winterberg. Prima verzorgd, schoon en heeft alle benodigde faciliteiten zoals een zwembad, 3 restaurants en een klein winkeltje voor onder andere het verse brood, jam en een krantje.

Advertenties

Een dag in Willingen

Het eerste uitstapje is naar Willingen. Deze plek is naast Winterberg ook een bekend wintersportdorpje dat pas sinds 1874 is ontstaan. Het is vooral bekend om de jaarlijkse skischansspringwedstrijden. De oplettende lezer weet dat Willingen net geen Sauerland is, maar ligt in Waldeck-Frankenberg, onderdeel van deelstaat Hessen.

Wij hebben het Wild- und Freizeitpark en het centrum van Willingen bezocht. Een leuk park waarin dieren worden afgewisseld met een sprookjesbos en een dino-bos. Verder is er een speeltuin, geven ze een roofvogel- en uilenshow en heeft het een mooi uitzicht over het dorpje Willingen.

De sprookjes zijn grappig en de afwisselingen met dieren zoals beren, konijnen en herten maakt het een leuk bezoek. Het dino-bos is grappig, maar stelt niet zoveel voor.

De roofvogels zijn fantastisch en kom je dichtbij een zee arend en verschillende andere valken en uilen. Verder is het park goed overzichtelijk, heeft het een tikkeltje achterstand in onderhoud en is het parkeren gratis.

Het Willingen is gezellig, heeft leuke winkelstraat, maar heeft meer sfeer als er sneeuw ligt. De horeca is prima en was ook hier het parkeren gratis. Wat wel opvallend is, dat betalen met pinpas nog niet overal kan. Zorg dus dat je altijd genoeg cash bij je hebt.

Varen over de Hennesee

Sauerland is ook bekend van de vele meren. Zo is er onder andere de Hennesee, de Möhnesee, de Sorpesee en de Diemelsee. Wij bezochten de Hennesee. Dat ligt net naast het stadje Meschede.

De Hennesee is een rustig meer waar je met een rondvaartboot in een uur het meer over kan varen. Uiteraard ligt de Hennesee met het gebied erom heen er prachtig bij. Zonder wind is het een strakke spiegelplaat. Dit meer is een stuwmeer wat sinds 1952 zijn huidige vorm kent.

Tijdens de rondvaart zagen we dat de roofvogels ook in het wild een mooie show kunnen geven.

Na de vermakelijke rondvaart bezochten we het centrum van Meschede. Dit stadje is duidelijk een doorvoer stad en ligt dan ook vlakbij de snelweg richting Dortmund, Warstein en Kassel. Het oogt iets minder authentiek en iets meer stads. Het ligt aan de rivier de Ruhr.

Bestwig Wasserfall

Bestwig zelf hebben we niet bezocht, maar wel haar bekendste attractie, namelijk Fort Fun. Dit attractiepark heeft cowboy’s en indianen als thema, maar kent ook verschillende achtbanen, wildwaterbaan en heeft een hele gave rodelbaan.

De oorsprong van het park ligt in 1967. Na een aantal overnames en uitbreidingen kan je het park in de zomer en ook in de winter bezoeken. Je kunt er met een skilift boven op één van de omringende bergen komen. Momenteel is daar een dino expositie. Vele malen beter dan het dinobos in Willingen. Daarnaast is er een reuzenrad, grote speeltuin en een Roundup genaamd Dark raver met licht en geluidseffecten.

Het park kent in de zomer ook verschillende shows en heeft het langere openingstijden. De entreegelden van het park is ongeveer 28 euro (volwassenen) en 23 euro (kinderen) wat het relatief duur maakt, maar je op een dag prima kan vermaken.

Bestwig kent verschillende kleine subdivisies. Wij hebben Wasserfall bezocht om, zoals de naam al doet vermoeden, een waterval te bezoeken. Onderweg naar de waterval werden we al op geattendeerd dat helaas de waterval is opgedroogd. De kleine wandeltocht leverde toch nog wel leuke foto’s op.

Warstein met een Warsteiner

In het noorden van Sauerland ligt Warstein, bekend van het Warsteiner bier. Wij hebben een bezoek gebracht aan Warsteiner Welt. Je krijgt inzicht hoe zij het bier brouwen en mag er natuurlijk worden geproefd.

Het bier wordt al gebrouwen sinds 1753. De familie Cramer is sinds het begin de eigenaar.  De brouwerij gebruikt water uit het nabij gelegen Arnsberg bos natuurpark. Dit bronwater wordt met enkele zuiveringsstappen, zonder chemicaliën,  bruikbaar gemaakt voor het brouwproces.

De brouwerij is in de beginjaren afgebrand, maar heeft de Tweede Wereldoorlog wel goed doorstaan. Met een rondrit wordt je over het terrein van de brouwerij geleid en wordt verteld hoe het brouwproces verloopt. Zo worden er 5000 flessen per uur gevuld en ingepakt, kent het merk diverse soorten bier. De bekendste is de pils, maar hebben ze ook donker bier en natuurlijk non-alcoholisch.

Warsteiner Welt is zeker een aanrader. Je kunt na de rondrit ongeveer 1,5 uur onbeperkt bier verkrijgen, maar ook andere drankjes kunnen worden genuttigd. Naast de brouwerij staat er ook een hotel en een restaurant.

In Warstein kan je ook grotten bezoeken. Wij hebben de grot bezocht dat ligt in het Arnsberger Woud. De Bilsteinhöhle heeft een 1700 meter lange gangenstelsel, waarvan 450 meter is opgesteld. De diepte van de grot is ongeveer 50 meter.

Tijdens ons bezoek bereikte we een diepte van 25 meter en werd ons uitgelegd hoe de stalactieten en stalagmieten zijn ontstaan. Zo werd er ook verteld dat de grot wordt bewoond door vleermuizen en vuursalamander. Laatst genoemde is giftig.

Onder andere in deze grot zijn interessante vondsten gedaan zoals botten uit de prehistorie van onder andere beren, leeuwen en hyena’s. In de ijzertijd zijn de grotten mogelijk gebruikt als begraafplaatsen.

De grot is nu onderdeel van het Bilsteintal wildpark. Je kunt er onder andere wilde katten, vossen, wilde zwijnen, herten en schapen zien. Het wildpark zelf is gratis. Voor de grot wordt wel een entree gerekend van ongeveer 10 euro. Verder is het gebied natuurlijk prachtig en kan je mooie wandelingen maken in de nabije omgeving.

Winterberg in de zomer

Dan het laatste stadje, Winterberg. Wellicht ken je het hier alleen  maar als er sneeuw ligt. Ook in de zomer heeft Winterberg veel te bieden. Je kunt er goed crossen met je crossfiets, wandelen en klimmen.

De Erlebnisberg in Winterberg is hierbij een aanrader. Naast een zomerrodelbaan, speeltuinen en crossbaan, is er ook de Adventure bridge. Een brug dat je mooi uitzicht geeft over de nabije omgeving, maar waar je ook in kan klimmen. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht en kan je een boswandeling maken. Hierbij maak je kennis met de bewoners van het bos en is er een insectenhotel.

Winterberg is één van de dichtstbijzijnde skigebieden voor Nederlanders en ligt op 500 tot 800 meter hoogte boven de zeespiegel. Naast al dat sportgeweld, kan je er ook prima shoppen en natuurlijk lunchen of dineren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.