Reis mee met Jason Bourne (deel 1)

Zoals je hebt ontdekt, bezit Plaatsonbekend.net een aardige reislijst met veel verschillende plaatsen. Om inspiratie op te doen voor een nieuwe reisbestemming, laat ik mij soms inspireren door films. Het is ook niet de eerste keer dat films een hoofdrol spelen in reisbestemmingen. Dat kan je lezen in deze driedelige blogs.

De Bourne filmreeks gaat over een deel van het leven van David Webb, alias Jason Bourne. Een geheime agent die in een speciaal programma is opgeleid om de ‘vuile’ klusjes van de CIA over de hele wereld uit te voeren. Het gaat op één van zijn missies behoorlijk mis en daar begint het verhaal van ‘The Bourne Identity’. Wij gaan met hem mee op reis.

Op de set van Bourne Identity

Voor het gemak gaan we uit van de films waarin Matt Damon de rol van Jason Bourne speelt. Het avontuur begint op de Middellandse zee waar hij wordt opgevist door een Italiaanse trawler. Herstellende van schotwonden en de koude zee, weet Jason niet meer wie hij is. Hij spreekt daarmee de woorden “Vertel me wie ik ben. Weet je wie ik ben? Houdt dan gvd op met dat gezeik en zeg het me.”

Zijn reis aan land begint in Porto Maurizio, Ligurië in Italië. Daar neemt hij de TGV naar Zurich, Zwitserland. Al snel krijgt Jason het aan de stok met twee agenten, omdat hij niet mag slapen op een bankje in het park. Hoewel de scene is opgenomen in Praag, willen we graag geloven dat het Zurichhorn park is.

Wij waren in 2014 in dit park als onderdeel van de stedentrip naar Zurich.

Tijdens zijn herstel op de boot, vinden ze een capsule in zijn heup. Daarin staat een bankrekeningnummer van een bank in Zwitserland. Tijdens zijn bezoek aan de bank vind hij verschillende paspoorten, geld en een wapen. Jason laat een spoor van geweld achter en wordt achtervolgd door de Zwitserse politie. Daardoor vlucht hij de Amerikaanse ambassade in. Ook daar moet Jason vluchten.

Hij komt er achter dat hij een huis heeft in Parijs. Tijdens zijn vlucht komt hij een dame tegen die hij eerder in de ambassade had gezien. Jason biedt haar geld aan en vlucht samen met Marie naar Parijs. Marie, gespeeld door Franka Pontente, rijdt van Zurich naar Parijs in haar kleine Mini.

De activiteit van Jason Bourne blijft niet onopgemerkt bij de CIA. Aangezien Jason Bourne een gevaar vormt voor de CIA en haar geheim programma ‘Treadstone’, moet Jason worden opgeruimd. De CIA triggert hiervoor agenten uit Barcelona, Hamburg en Rome. Allen hebben de taak Jason uit te schakelen.

Dit loopt niet volgens plan en schakelt Jason in zijn huis in Parijs de agent uit Rome uit. Aangezien het slachtoffer midden op straat valt, moeten ze vluchten. De zoektocht van Jason Bourne verloopt na een bezoek aan Garde du Nord en hotel Regina in Parijs naar het huis van Eamon. Een voormalig kennis van Marie. De film doet vermoeden dat dit huis ergens tussen Nevers en Riom, Frankrijk staat. Het is echter gefilmd even buiten Praag.

Jason schakelt daar de agent uit Barcelona uit. Deze agent kennen we, want hij wordt gespeeld door Clive Owen, the Professor. Dit is ook het moment waar de wegen van Jason en Marie scheiden. Jason neemt contact op met de CIA. Dit doet hij met de spullen van de agent uit Barcelona. Daar spreekt hij af op Pont Neuf in Parijs.

Jason wilt meer weten over zijn verleden, maar de CIA houdt zich niet aan de afspraken. De meeting op Pont Neuf geeft Jason wel de mogelijkheid om met een gps tracker de locatie van de het Parijs-kantoor van de CIA te lokaliseren.

Daar wordt gevochten en overleefd Jason om daarna zijn liefde weer te vinden op het Griekse eiland Mykonos. Marie werkt bij een scooterverhuur bedrijf vlak bij de Windmills of Kato Mili.

De reis van Jason Bourne eindigt niet hier, maar inspireert wel om meer te zien van Italië, Zwitserland, Frankrijk, Tsjechië en Griekenland. Plaatsonbekend is in al deze landen geweest. Zo hebben we naast het bezoek aan Zurich ook Praag bezocht en hebben we in Frankrijk Normandië bezocht. In Italië zijn we in Campanië en in Griekenland zijn we op Rhodos geweest.

Hoe de reis van Jason Bourne verder verloopt, lees je binnenkort. Bekijk hier de trailer van The Bourne Identity.

The Bourne Identity is een verfilming van een boek van Robert Ludlum. Geproduceerd door Doug Liman en Tony Gilroy. Uitgegeven door Universal Pictures in 2002. Naast Matt Damon en Franka Potente spelen ook bekende acteurs zoals Brian Cox, Chris Cooper en Julia Stiles. De muziek is afkomstig van John Powell.

2 gedachten over “Reis mee met Jason Bourne (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.