Mozambique: einde project

In 2017 zijn we een project gestart in Mozambique. Ruim 1,5 jaar lang hebben we het een deel van de het grondwatersysteem in kaart gebracht, de drinkwatersector in de provincie leren kennen en training gegeven op verschillende vlakken van bedrijfsvoering. IWAMAMBA staat voor Integrated WAter MAnagement of the Mutamba BAsin en is de naam van het project.

Het IWAMAMBA project wordt grotendeels mogelijk gemaakt door Fonds Duurzaam Water. De eerste missie was in september / oktober 2017. In 2018 zijn we in maart en juli naar Mozambique afgereisd. In januari 2019 hebben we een afsluitende missie uitgevoerd om de werkzaamheden af te ronden.

Per mei 2019 stoppen de werkzaamheden die ik uitvoer voor het project. Ik heb gedurende deze tijd veel geleerd over verschillende kennisgebieden van verschillende experts, maar heb ik ook mensen leren kennen en aan een hele andere wereld mogen proeven. Het was een mooie tijd die, voor mij, 4 mooie reizen heeft opgeleverd met vele goede herinneringen. Internationaal zaken doen is een vak apart, maar wel een mooi vak.

Veiligheid voorop! – Reisadvies BuZa

Tijdens dit project heb ik de situatie in Mozambique altijd nauwlettend bij gehouden. Een belangrijke bron van informatie zijn de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Mozambique is volgens BuZa geheel in het geel gehuld, behalve in het uiterste noorden en het getroffen gebied rondom Beira en het binnenland richting Zimbabwe.

Om te begrijpen wat deze risico’s zijn, lezen we op de website dat de situatie in Mozambique onvoorspelbaar is. Dit heeft verschillende oorzaken die te maken hebben met de politiek, maar ook de natuur kan hierbij een rol spelen.

Natuurgeweld – cycloon Idai

Mozambique heeft tijdens het regenseizoen (oktober – maart) een verhoogd risico op overstromingen waardoor de infrastructuur van het land aangetast wordt.

We zien de beelden in de media wat cycloon Idai heeft aangericht. De stad Beira is voor 90% verwoest en zijn er dorpen volledig in het natuurgeweld verdwenen. Er wordt gesproken dat dit mogelijk de heftigste cycloon is dat het zuidelijke Afrika ooit heeft gezien. Het land, ter grootte van Luxemburg, is overstroomd en het einde is nog niet in zicht.

We kregen regelmatig de vraag of dit natuurgeweld ook invloed heeft op het projectgebied. Dat antwoord is nee. De afstand tussen Beira en Inhambane stad is ruim 700 km. De aandacht in Mozambique gaat uiteraard uit naar herstel. We leven mee met de mensen van Mozambique en laten we ons informeren door lokale contacten en blijven we de media volgen.

Dit is niet de eerste keer dat een cycloon enorme schade aanricht. In 2017 was er cycloon Dineo. Deze storm is niet te vergelijken met Idai, maar heeft wel behoorlijke impact gehad op het gebied in de provincie Inhambane.

Tijdens onze missie in september 2017 was de schade in Inhambane nog zichtbaar zoals onderstaand foto van het districtskantoor laat zien.

Gezondheid

Mozambique kent een ander klimaat en is de hygiëne niet zoals wij dat kennen. Ziektes zoals malaria en cholera komt voor in het land. Het is dus van groot belang je daar voor te laten vaccineren en te zorgen voor de juiste malariapillen. Verder moet je natuurlijk regelmatig je handen wassen en ontsmettingsmiddel gebruiken waar nodig. Eet geen risicovolle producten zoals ijs, sla en drink zeker geen water uit de kraan of geopende flesjes.

Politiek

Na de onafhankelijkheid in de jaren 70 verviel het land in een burgeroorlog. Er waren twee partijen die elkaar bestreden. FRELIMO was ooit een Marxistische beweging en werd gesteund door de Sovjet Unie. RENAMO werd gesteund door de V.S. en Zuid-Afrika.

Nadat FRELIMO geen steun meer kreeg en het Marxisme had afgezworen, startte in 1992 de bemiddeling waarna in 1994 de vrede werd getekend. Vanaf dat moment werkte het land aan een wederopbouw. Zo moest het land herstellen van diverse natuurrampen en had de burgeroorlog zijn littekens achtergelaten door een hoeveelheid aan landmijnen die geruimd moesten worden.

Criminaliteit en verkeer

Mozambique staat in de top 10 van landen met de meeste verkeersslachtoffers. Auto’s zijn niet altijd van goede kwaliteit door gebrek aan onderhoud. Mensen leven langs de drukke wegen en kunnen er onbedoeld mensen en dieren oversteken. Daarnaast is er nauwelijks verlichting wat betekent dat in de avond rijden sterk wordt afgeraden.

Door onze ervaring tijdens de eerste missie kunnen we dit advies alleen maar onderschrijven. Tijdens onze rit van Maputo naar Inhambane hebben we een dronken man moeten ontwijken en zijn we continu alert geweest op overstekende kinderen. Daar kwam nog bij dat we in het donker een lek band reden en we in een dorp afhankelijk werden van lokale hulp. Dit avontuurtje valt te lezen in het reisverslag.

Daarnaast wordt er een beroep gedaan op je ‘gezond boeren verstand’ als het gaat om criminaliteit. Uiteraard moet je niet openlijk met kostbaarheden over straat lopen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Mozambique en kan hier in Nederland ook verkeerd uitpakken. Je moet ook zoveel mogelijk voorkomen om alleen over straat te gaan. In de auto doe je de deur op slot.

Mozambique – “present time”

Hoewel het relatief rustig is, zijn er door de jaren heen toch enkele opstootjes geweest tussen de beide partijen zoals in 2016 waarbij slachtoffers zijn gevallen. Dit speelt voornamelijk in de centrale regio’s. Daarnaast zijn er de laatste jaren enkele incidenten geweest tussen gewapende burgers en politie. Hierbij wordt vermoed dat dit onder de naam van Al-Shabaab is gepleegd. Dit speelt zich voornamelijk af in het noordelijke grens gebied met Tanzania.

Mozambique is ruim 20x groter dan Nederland. De afstand tussen het noordelijk gebied en Inhambane is ruim 2100 km. Ter vergelijking is dit de afstand tussen Amsterdam en Cordoba, Spanje. Desalniettemin moeten we op onze hoede blijven.

When the shit hits the fan

Je kunt je op verschillende manier voorbereiden en je goed laten informeren door social media, BuZa en andere bronnen, maar als er dan echt wat gebeurd, kan je worden geëvacueerd. Organisaties die internationaal actief zijn, kunnen zich aansluiten bij een medisch en reisbeveiligingsorganisatie. Bijvoorbeeld International SOS of Eurocross.

Zij informeren via een mailing situaties die ontstaan over de hele wereld. Zo informeren ze mij over de situatie in Mozambique, maar ook over Nederland. Zij hebben teams stand by staan over de hele wereld om er voor te zorgen dat je veilig het land kan verlaten. Hier zit een soort bedrijfsverzekering aan verbonden. Verder moeten we ook niet onze partners in Mozambique vergeten als informatiebron.

Voor iedere missie laat ik me goed informeren en schat ik in of het veilig genoeg is om af te reizen. Op de laatste missie heb ik me geen moment onveilig gevoeld, maar ben ik wel extra alert.

Tips:

  • Zorg dat je medisch en fysiek op orde bent. Neem malariapillen, multi vitamine tabletten en zorg voor je vaccinaties
  • Sluit je aan bij een reisbeveiligingsorganisatie, controleer social media en lees lokale media
  • Download en installeer de mobiele apps van BuZA en SOS International
  • Geef je verblijf door aan BuZa: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/
  • Gebruik je gezonde verstand en neem geen onnodige risico’s; het lijkt zo vanzelfsprekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.