WiFi – een must have

Tegenwoordig is het niet meer weg te denken. Overal waar je komt ter wereld is Internet niet ver weg. Het is zelfs een eigenschap bij het boeken van je hotelkamer of bij de keuze van een restaurant. Duizenden kilometers van huis, maar toch bereikbaar. Met het gemak van Internet schuilt ook een gevaar. Wij geven je tips om veilig gebruik te maken van Internet terwijl je op reis bent.

Er is niets leukers dan een fantastisch vakantiemomentje direct te delen met het thuisfront of je ziet iets moois wat je direct vast wilt leggen en bewaren in je online foto album. Het kan natuurlijk ook dat je voor werk je email moet afhandelen. Dan is het natuurlijk vervelend als je iets oploopt in het buitenland. Een virusje of een worm. Het kan je reispret best onder druk zetten.

Gebruik van WiFi en Bluetooth

Je zit bij je hotel of je moet een paar uur wachten op het vliegveld. Uiteraard kan je een gesprek beginnen met je buurman of buurvrouw, maar vele geven de voorkeur om op dat scherm te kijken. Zowel WiFi als Bluetooth zijn manieren om connectiviteit op te zetten en toegang tot Internet te krijgen. Deze tips helpen je om dat veiliger te doen:

 • Laat je apparaat nooit automatisch connectie opzetten met een openbaar netwerk
 • Sluit altijd je Wifi en/of Bluetooth af als je geen gebruik maakt van je apparaat
 • Stuur nooit privé-gevoelige informatie over openbare Wifi of Bluetooth

Het is daarnaast ook aan te raden om je telefoon te voorzien van een anti-virus scanner, VPN tool en andere beveiligingsapps. Deze tips helpen je bij het veilig installeren van apps die je download:

 • Download alleen apps uit de officele store (Apple store, Google Playstore etc.)
 • Kies bewust apps van bekende leveranciers
 • Check app reviews
 • Update geïnstalleerde apps regelmatig, wis apps die niet meer ondersteund worden
 • Geef apps niet alle rechten op je apparaat, alleen wat nodig is

Het gevaar komt niet alleen uit onbetrouwbare netwerken of apps. Ook het gebruik via je browser (Google Chrome, Micrsoft Edge, Opera etc.) kan de nodige risico’s opleveren. Met deze tips ben je bewust van de gevaren:

 • Controleer advertenties op realiteit, wees bewust van phishing (een manier om gevoelige informatie te achterhalen)
 • Let op het adres van de website in de adresbalk (bij voorkeur altijd https: i.p.v. http:)
 • Gebruik nooit de optie om je gebruikersnaam en wachtwoord middels de browsers te onthouden

Over het algemeen is gebruik van Internet via een Telecomprovider veiliger dan via Wifi. Echter is de kans groot dat het geld kost. De aanschaf van een lokaal SIM-kaart kan de kosten laag houden. Wees je bewust van de acties die je doet. Ook al houd je aan deze tips. Niemand kan garanderen dat het 100% veilig is, maar je kan de risico’s laag houden door de juiste maatregelen te nemen en door te begrijpen wat je doet.

Veel reisplezier en deel vooral je ervaringen online!

Advertentie

3 gedachten over “WiFi – een must have

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.