Cuba na Castro

Het gebeurd niet vaak dat wij een documentaire aanbevelen, maar voor deze vierdelige serie maken wij een uitzondering. “Cuba na Castro” is een serie die de sfeer van Cuba zo goed weet over te brengen. Het brengt het gevoel van Cuba weer even terug. In een tijd waarin Cubanen in een soort van isolement leven, lijkt af te brokkelen. Er was een tijd dat Cuba werd weggehouden voor de rest van de wereld, maar dat tijdperk lijkt voorbij. Cuba na Castro laat zien dat Cuba zich stap-voor-stap opent voor de wereld.

Verandering van Cuba

Het land van de sigaren, rum en salsa was natuurlijk al toeristische trekpleister. Voor de Cubanen zelf was dat een ander verhaal. Zo hebben de Cubanen een eigen munt en een verbod op entree tot bepaalde winkels. Zo waren producten zoals bijvoorbeeld zeep of pennen nauwelijks beschikbaar. Maar het land verandert. Het verkrijgen van goederen, zoals bouwmateriaal en voedsel wordt bereikbaar. Toegang tot Internet, een eigen bedrijf starten met buitenlandse klanten lijkt steeds meer mogelijk.

Cuba dat na ruim 60 jaar is vrij gekomen van de gebroeders Castro biedt perspectief voor de Cubanen. De serie Cuba na Castro volgt Yuri Capetillo Hardy die in zijn tienerjaren vanuit Cuba naar Nederland is vertrokken om een leven te starten met kansen en mogelijkheden. Hij wordt filmmaker en fotograaf en nu gaat hij terug naar zijn geboorteland. Hij bezoek familie en vrienden die hij jarenlang niet heeft gezien. Hij toont de verschillen op een unieke manier. Kan en wil hij terug naar zijn geboorteland?

Kijk de vierdelige serie terug via deze link: https://www.vpro.nl/programmas/cuba-na-castro.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.