Hollands oerwoud en woestijn

Dit stukje Nederland is geliefd bij toeristen uit andere landen, maar ook wij Nederlanders komen graag op de Veluwe. Een afwisseling van bossen, heide en zandvlaktes kenmerken dit stuk natuurgebied. Ontstaan mede dankzij de ijstijd, de opwarming tijdens het Holoceen en de ontbossing tijdens de Middeleeuwen maakt de Veluwe zoals wij dat vandaag kennen. Gelukkig wordt het gebied actief beschermd en is het iedere keer weer een fantastisch gebied om te bezoeken.

In deze tweeluik ontdekken we de Veluwe. Het eerste deel gaat over de natuur en de activiteiten in de natuur. Het tweede deel gaat over andere bezienswaardigheden en activiteiten rondom dit prachtig stuk Nederland.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Tussen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen ligt het Nationaal park de Hoge Veluwe. Het park is 5400 hectare groot en kent leuke activiteiten, maar biedt voor de natuurliefhebber ook alles wat je wenst. Het nationaal park is gesticht in 1935 en hebben Helene Müller en Anton Kröller zich hiervoor ingezet. Zij worden tot op de dag van vandaag herinnert door het Kröller Müller museum met topstukken van onder andere Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Kröller Müller

Het echtpaar Kröller Müller lieten in 1914 een jachthuis ontwerpen en bouwen door architect Hendrik Petrus Berlage. De architect van dit Sint Hubertus Jachthuis is ook bekend van onder andere de Beurs van Berlage en het Haags Gemeentemuseum. Tegenwoordig is dit jachthuis te bezoeken en zit er tevens een theehuis van waar je een fantastisch beeld hebt van het huis en de vijver.

Het park beschikt ook over een bezoekerscentrum en tevens Museonder. Het museum toont het geologisch verhaal van de Veluwe. Er is ook de onderkant van een 135 jaar oude boom te zien.

Nabij het Museonder is ook een restaurant. Het park is te voet te ontdekken, maar er kan ook gebruikt worden gemaakt van de witte fietsen. Deze fietsen vind je bij alle ingangen van het park en bij het centraal gelegen bezoekerscentrum.

Het park is ook de in winter een schitterend gebied. Vooral als het heeft gesneeuwd, is het net zo leuk.

Het park is te bezoeken voor 9,95 euro en voor kinderen (6-12 jaar) is het 5 euro. Er zijn ook verschillende combinaties te maken. Kijk voor de laatste updates op de website van het park.

Kootwijkerzand, woestijn van de Lage landen

Ten noorden van de Hoge Veluwe ligt de grootste zandverstuiving van West-Europa, namelijk Kootwijkerzand. Het reservaat is ruim 700 hectare groot. Plaatsen zoals Kootwijk, Wekerom en Radio Kootwijk liggen in de nabijheid. Dit deel is ook bekend om het zenderpark van Radio Kootwijk. Dat was bedoeld om het contact net Nederlands Indië te onderhouden.

De zandverstuiving kan gedurende hete dagen tot wel 60 graden Celsius oplopen en ’s nachts het vriespunt aanraken. Net zoals in de woestijn.

Bij Kootwijkerzand staat een uitkijktoren dat de Zandloper wordt genoemd. Vanaf dit punt heb je prachtig uitzicht over de verstuiving en omringende bossen.

Kootwijkerzand is gratis te bezoeken. De Veluwe toont eens te meer dat op het gebied van flora en fauna enorm veel te bieden heeft. Naast de herten, zwijnen en konijnen is sinds kort de wolf weer gesignaleerd. Een mooie ontwikkeling wat in stand gehouden moet worden.

Meer foto’s zijn hier te vinden.

Een gedachte over “Hollands oerwoud en woestijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.