D-Day 1944

Het was vroeg op de betreffende dinsdagochtend 6 juni 1944. Operatie Overlord was begonnen. Het zou het einde betekenen van een oorlog die Europa ruim 5 jaar in zijn greep had. Dan moet je voorstellen dat je soldaat bent in dienst van de Nazi’s. Je zit in je bunker met een peukie en je ziet de storm op je af komen. Ruim 4000 landingsvaartuigen, honderden mijnenvegers, torpedojagers, duizenden vliegtuigen en manschappen die deel nemen aan de landingen in Normandië.

76 jaar geleden: D-day

Deze foto is genomen in 2013. Ruim 69 jaar na de landing. Normandië ligt er vredig en stil bij. Iedere 6e van de 6e herdenken we D-Day, maar wat een drama voltrok zich op Utah, Omaha, Sword, Juno, Gold beach en Pointe du Hoc.

We kennen de verhalen van de Amerikanen, Britten en Canadezen. De landingen werd echter mede mogelijk gemaakt door veel meer landen. Zo ook Nederland die tijdens Operatie Overlord inzet toonde op zee en in de lucht. Ook onder zuiderburen hadden in die tijd het nodige gewonnen. Daar bleef het niet bij, want ook Poolse, Luxemburgse, Australische en zelfs Chinese soldaten hebben er voor gezorgd dat Europa werd bevrijd.

Lees ook: Ieper en Normandië 2013

Een gedachte over “D-Day 1944

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.