Koninklijk bezoek op de Veluwe

In deze tweeluik nemen we één van de mooiste gebieden van Nederland onder de loep. In deel 1 hebben we laten zien dat de Veluwe gezien kan worden als het Hollandse oerwoud en woestijn.

Als vroeg ik mijn jeugd kom ik op de Veluwe. De Veluwe is een fantastische natuurgebied, maar in de omgeving is er nog zoveel meer te doen en te beleven. Wij lichten een paar attracties uit die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

In deel 1 heb je kunnen lezen dat op het Nationaal Park de Hoge Veluwe leuke activiteiten te vinden, zijn zoals het Museonder, het Sint Hubertus Jachthuis en het Kröller Müller museum. In de omgeving is een uitgebreid aanbod aan dierentuinen, pretparken en musea.

Rondom Apeldoorn

Eén van de grotere steden op de Veluwe is Apeldoorn. Deze stad heeft veel te bieden, vooral voor kinderen. Zo is er het pretpark Julianatoren. Dit pretpark is vernoemd naar Koningin Juliana. Het park kenmerk zich door een toren die stamt uit 1910. Ondertussen is het pretpark uitgebreid met allerlei attracties voor de kinderen. Dit park richt zich vooral om de kinderen tot 12 jaar. Daarboven wordt het wellicht wat ‘saai’, maar voor een familie-uitje is het een leuke activiteit.Vlakbij Julianatoren heb je een klimbos, een natuurpark Berg & Bos en de Apenheul. De Apenheul is een dierentuin met voornamelijk, hoe kan het ook anders, apen. Dit park werd in 1971 geopend en is sindsdien behoorlijk uitgebreid. In totaal leven er nu zo een 300 apen van 35 verschillende soorten.

Dscn4894

Het park neemt je mee naar verschillende delen van de wereld. Zo zijn er berberapen, maki’s, orang-oetangs en gorilla’s. Ook de brulapen laten soms wat van zich horen. Dit fenomeen herkennen wij ook uit de wilde natuur. Zo verbleven we in 2006 in het oerwoud van Venezuela alwaar we werden gewekt door brulapen.  

Lees ook: Veelzijdig Venezuela

Dscn4842

De berberapen zijn we tegengekomen in Gibraltar. Daar leven ze in het wild op de bekende rots. Deze apen moet je in de gaten houden, want het zijn niet altijd lieverdjes. 

Dscn4879

In de Apenheul is het allemaal redelijk onschuldig. Er zijn gebieden in het park waar de apen loslopen. Berg je waardevolle spullen en etenswaar dus goed op voordat zij er mee vandoor gaan. 

Lees ook: Andalusië en Gibraltar

Koninklijk bezoek

Dat de Veluwe een fantastisch gebied is, had onze koninklijk huis en haar voorgangers al snel door. In Apeldoorn is Paleis het Loo te vinden.

Dsc00725

Het paleis werd gebouwd naast voormalig kasteel Het Oude Loo. Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, had dit in bezit om er een jachtverblijf van te maken. 

Dsc00729

Het paleis werd uiteindelijk het zomerverblijf van diverse stadhouders en koningen. Prinses Margriet en haar gezin was de laatste die het er woonde. Zij vertrok in de jaren 70. Tegenwoordig is het voormalig paleis te bezoeken en doet dienst als museum met een fantastische tuin. Een mooie collectie over de koninklijke familie en haar voorgangers is te zien in de verschillende zalen. Ook oude auto’s van onder andere prins Bernhard zijn hier te zien.

Dsc00719

In de nabijheid van de Veluwe ligt Paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn. Het laatst genoemde wordt bewoond door Prinses Beatrix. Paleis Soestdijk werd tot aan 2004 bewoond.

IMG_20190601_132928

Paleis Soestdijk kent zijn oorsprong rond 1650. Het begon als een buitenverblijf en kwam in handen van Willem III van Oranje. Tijdens de Bataafse revolutie kwam het in Franse handen. Koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, nam in 1806 het paleis in gebruik en zorgde voor enkele uitbreidingen. Nadat de Fransen waren verslagen en het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd gesticht, kwam het paleis in handen van kroonprins Willem II. Er volgde verbouwingen en uitbreidingen. 

IMG_20190601_123855

In 1865 kreeg het paleis nieuwe bewoners, namelijk Prins Hendrik. Het werd gebruikt als zomerverblijf. Dat veranderde niet na zijn opvolger, Koningin Emma. Dit veranderde na haar dood in 1934. Het paleis werd permanent bewoond door Koningin Juliana en Prins Bernhard. 

IMG_20190601_122620

Tijdens de 2e Wereld Oorlog vluchtte zij naar Engeland waarbij het paleis werd gebruikt als verblijf voor Duitse officieren, maar na de capitulatie werd het weer permanent bewoond. 

IMG_20190601_124342

Naast het Juliana en Bernhard, woonde de prinsessen Irene en Christina ook met hun gezinnen op het paleis. Het paleis werd bewoond tot 2004. Dat was het jaar dat zowel prins Bernhard als Prinses Juliana overleden. 

IMG_20190601_121149

Het paleis is gedeeltelijk opengesteld met een prachtig landgoed, een lunchroom en er zijn natuurlijk bijzondere kamers te bezichtigen. Zoals de zitkamer van prins Bernhard en prinses Juliana, de kanonnenkamer en verschillende eetzalen.  

Dscn4814

Austerlitz

Naast al het koninklijk geweld en honderden dieren, kunnen kinderen ook even los gaan bij de Piramide van Austerlitz. Naast dat het monument te beklimmen is, is er bij de ingang een speeltuin / kermis te vinden. Draaimolens, botsauto’s of gewoon even in de speeltuin spelen. Het kan er voor weinig geld. 

IMG_20190601_164047

Zo is er geen entree voor de speeltuin en zijn de attracties met muntjes te betreden. 1 munt is 1 euro. Voor de toegang van het monument wordt wel entreegeld gevraagd. Het monument werd gebouwd door de soldaten van de Franse generaal de Marmont in 1804. De inspiratie kwam van de piramide van Gizeh in Egypte. 

IMG_20190601_161030

In 1806 zorgde Lodewijk Napoleon er voor dat de piramide een naamsverandering onderging. De piramide werd vernoemd naar de Franse overwinningslag bij Austerlitz in Tsjechië. Ook het nabij gelegen plaatsje kreeg zijn naam door deze naamsverandering. Het plaatsje Austerlitz valt onder de gemeente Woudenberg.

De Veluwe. Er is zoveel te doen. Ik kom er al sinds mijn kinderjaren en zal er nog vaak heen gaan. Meer foto’s zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.