Van Kent naar Devon

Deze zomer hebben we doorgebracht in het zuiden van Engeland. Een rondreis van 2 weken dat ons heeft gebracht naar mooie vergezichten in Dartmoor en Surrey, maar ook naar de Engelse kust bij Plymouth, Lulworth en Folkstone. Er is zoveel te beleven in het Zuid-Engeland.

In deze tweedelige serie vind je onze avonturen en doe je ideeën op voor je reis naar Zuid-Engeland. Dit is deel 1 van Kent naar Devon.

Calais – Dover – Folkstone

De reis start met een autorit naar Calais om daar de boot te nemen naar Dover. We wilde vanuit de verte te witte kliffen van Dover zien opkomen en dat was meer dan gelukt. Vanuit Zuid-Holland is het ongeveer 3, 5 uur rijden richting Calais. Daarbij doorkruis je België en heb je bij Gent de enige tolheffing op deze route.

Het onboarden was soepel verlopen. Wij hebben gekozen voor priority boarding. Zo mag je voor 12 euro meer als eerst de boot op en af.

IMG_20190720_130743

Na een vaart van ongeveer 90 minuten was de volgende uitdaging om links te rijden. Een gewoonte die je vrij snel onder de knie hebt. Je navigatie apparatuur helpt daar ook bij.

Onze eerste stop was Folkstone. Vanuit Dover is dat een autorit van nog geen 20 minuten. In Folkstone hadden we onze eerste hotelovernachting in de Grand Burstin. Een ervaring die je mag overslaan. Het hotel is niet gezellig en kan wel wat onderhoud gebruiken. Hoewel de kamer wel schoon was, waren wij blij dat het maar om één nacht ging.

Daarentegen is Folkstone zelf best aardig. Een leuk haventje waarbij eb en vloed duidelijk zichtbaar is en een kleurrijk oud centrum met leuke straatjes. Vanuit Folkstone kan je ook enkele witte klifrotsen bezoeken.

IMG_20190721_081230Dscn5178

De volgende dag zouden we onze eerste lange rit maken richting het westen. Waarbij we onderweg hele leuke attracties hebben bezocht en in fantastische herbergen en vakantiepark zijn verbleven.

Eagle Heights wildlife foundation, Kent

Vanuit Folkstone zette we koers richting Hook in het graafschap Hampshire. Onderweg brachten we een bezoek aan Eagle Heights. Een wildlife park waarbij diverse roofvogels de show stelen, maar het park heeft ook husky’s, meerkatten en alpaca’s.

IMG_20190721_130513

Er worden fantastische vogelshows opgevoerd waarbij uilen, valken, caracara’s, arenden en adelaars worden getoond. We maken kennis met onder andere Kayla. Een Noord-Amerikaanse adelaar die de mascotte is van de voetbalclub Crystal Palace en op een cover staat van de band The Kings of Leon.

IMG_20190721_121101

We maken ook kennis met Tyrannous en Rex. Twee zeearenden die zowaar een vrije vlucht mogen maken uit het zicht van de verzorgers en publiek om vervolgens vanuit het wolkendek weer te voorschijn te komen. Dit gaat bijna altijd goed. Alle vogels worden voor de show voorzien van een GPS tracker.

Dscn5192

Eagle Heights is een aanrader voor de dierenliefhebber, maar zeker voor de vogelliefhebber. Zij doen tevens aan reddingswerk en broedprogramma’s.

De reis vanuit Eynsford naar Hook vervolgde via onder andere de M5. We waren in de buurt van London en dat was te merken. Ruim een uur file mocht de pret niet drukken en kwamen we mooi voor etenstijd aan in onze eerste herberg in Hook.

De Innkeeper’s lodge is een ware aanrader voor degene die rondreizen in Engeland en toevallig langs Hook rijden. Prima eten en een mooi verblijf. Wij hadden een familiekamer en hebben gebruik gemaakt van zowel het diner en het ontbijt.

Stonehenge,  Wiltshire

Na het verblijf bij de Innkeeper’s lodge reisde we verder richting het westen. Over de A303 reden we langs één van de bekendste plekken in Engeland, Stonehenge.

IMG_20190722_105223

Stonehenge is een monument uit de Steentijd en sinds 1986 toegevoegd aan de Unesco wereld erfgoedlijst. Het monument en omliggende landerijen wordt onderhouden door een fonds genaamd National trust. Een lidmaatschap is mogelijk en levert je vrije toegang tot een heleboel musea, kastelen en andere Engelse erfgoederen.

IMG_20190722_101927

Stonehenge is een cirkelvormige bouwwerk met een mysterieus verhaal waarbij lichtinval van de zon een betekenis heeft dat wordt gekoppeld aan de kathedraal van Avebury. Stonehenge zou ook een helende werking hebben. Wij hebben er helaas niet veel van gemerkt.

Wat voor verhaal er ook achter Stonehenge zit. Het blijft een bijzonder object waar jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers op af komen. De aantrekkingskracht van Stonehenge is ook terug te zien in films zoals Transformers, Ice Age, Dr. Who en Outlander.

Stonehenge is een leuk bezoek met een bezoekerscentrum, een restaurant en een shop. Je kan vanuit het bezoekerscentrum lopen naar Stonehenge, maar je mag ook de bus nemen.

IMG_20190722_101337

Fleet Air Arm Museum, Somerset

We vervolgen de A303 richting het westen om ruim 72 km verderop bij de volgende attractie te belanden. Vlakbij de plaats Yeovil ligt het vliegveld van de Royal Navy, RNAS Yeovilton.

De basis werd even voor de 2e Wereld Oorlog gevormd en is nu één van de twee luchtvaartbases van de Royal Navy. Ooit hebben hier Supermarine Seafires, F4 Phantoms en Sea Harriers gestaan.

IMG_20190722_125042

Tegenwoordig staan er voornamelijk August Westland AW159 Wildcats en Hawk straaljagers. Direct naast de basis ligt het Fleet Air Arm museum. Een museum gericht op de geschiedenis van de Royal Navy.

IMG_20190722_125815

Dit museum toont 4 hallen vol historie waarbij hal 3 een vliegdekschip is nagebouwd. Je krijgt het idee dat je op het dek loopt van HMS Ark Royal uit de jaren 70. Hoewel het schip zelf is ontmanteld, zijn onderdelen terug te vinden in dit museum. De toren en verschillende verblijven van het vliegdekschip zijn nagebouwd.

Verder zijn verschillende oude vliegtuigen, straaljagers, helikopters en onderdelen te bekijken waaronder Harriers, Mig 15 en de Westland Lynx. De Lynx is ook bekend van de Nederlandse Marine.

Andere noemenswaardige vliegtuigen zijn de Buccaneer, Phantom FG1, een Concorde en Sea King.

IMG_20190722_133351

Vanuit hal 2 heb je een mooi uitzicht over de basis waarbij je de Royal Navy echt aan het werk kan zien.

Na dit bezoek, hadden we nog 97 km te rijden om uiteindelijk uit te komen bij het Finlake holiday park in Chudleigh, Devon.

Dartmoor, Devon

Vanuit het Finlake Holiday park hebben we een week lang de omgeving verkend. De trekpleister van deze omgeving is het nationale park Dartmoor.

Het park kenmerkt zich door rotsachtige pieken en wordt omringd door bos. Het park is zeer geliefd bij wandelaars, omdat het park door hoogteverschil een heel ander beeld geeft van de natuur dan elders in Engeland. Er leven wilde paarden en er is een schat aan vogels.

Een deel van het park wordt als oefenterrein gebruikt door het Engelse leger, waarvoor dan ook wordt gewaarschuwd, omdat het gebied makkelijk te betreden zou zijn. Wij hebben ons bezoek aan Dartmoor iets minder spannend gehouden.

Onze eerste kennismaking met Dartmoor was op the Miniature Pony center. Een klein dierenpark waar varkens, kleine knaagdieren en natuurlijk paarden te zien zijn. Een walhalla voor iedereen die van roze en eenhoorns houd.

IMG_20190723_111112

Een bezoek aan Engeland kan niet zonder afternoon tea. Thee drinken met scones. Dat hebben we dan ook gedaan in het plaatjes Chagford. Een plaats met nog geen 1500 inwoners, maar toch al ruim 4000 jaar bestaat. Een schattig dorpje met een schattig pleintje en schattige winkeltjes.

IMG_20190723_132112IMG_20190723_130243

Om in Chagford te komen, moet je Engelse wegen af waar maar 1 auto past. Het blijft soms hopen dat je geen tegenligger tegenkomt.

Haytor Rocks, Dartmoor

In het oostelijke deel van Dartmoor heb je een fantastisch uitzicht vanaf de Haytor Rocks. Een groot deel van Dartmoor bestaat uit landbouw en bossen. Dit stukje Dartmoor is dus best uniek vanwege de rotsformaties.

Dscn5287

Rondom de Rocks lopen wilde paarden. Hoewel ze wild zijn, kan je ze goed benaderen. Bij een bezoek aan Dartmoor moet Haytor in je reisplan. Het is een aanrader!

Dscn5280

Becky falls, Dartmoor

Op ongeveer 10 minuten rijden van Haytor ligt het park Becky falls. Het lijkt een simpele waterval, maar niets is minder waar. Een hele mooie wandeltocht brengt je stroom opwaarts en stroom afwaarts. Daar liggen keien waar je aan kunt wagen om over heen te klimmen.

IMG_20190725_141558

Een mooie boswandeling met uitdagende afdalingen, maar goed te doen voor kinderen vanaf 5 jaar. Daarnaast is er een klein aanbod aan dieren, waaronder vogels, spinnen en reptielen.

IMG_20190725_143005

Van origine heet dit park Becka falls, maar men vind Becky falls aantrekkelijker voor toeristen. Het water komt uit de Bovey rivier en komt samen met de Teign rivier. De Teign rivier geldt als één van de bekendste rivieren van Dartmoor. Samen met de rivier de Dart.

Torquay

Op ongeveer 20 minuten rijden van Chadleigh, ligt het bekende Torquay. Ook wel de Engelse Riviera genoeemd. Dit stadje heeft naast een stadsverband met Hellevoetsluis ook nog een ander Nederlandse connectie. In 1688 landde stadhouder Willem III tijdens de strijd tussen Engeland en Nederland.

IMG_20190724_124611

Naast de winkelstraat, gezellige haven is er ook een reuzenrad. Daarnaast kan je vanuit Torquay verschillende boottrips maken. Wij hebben in Torquay een bezoek gebracht aan Living coast.

IMG_20190724_113745

Living coast is een dierentuin gelegen aan de kust. Je vindt er voornamelijk penquins, zeeleeuwen en diverse vogels. Voor een groot deel loop je in de buitenlucht. Er is een enorm net gespannen dat fungeert als een volière.

Natuurlijk heeft Living coast een shop en een restaurant. Vanuit het restaurant heb je mooi uitzicht over de kust, de volière en een deel van de haven.

IMG_20190724_120259

Plymouth

Een andere kustplaats die we hebben bezocht, is Plymouth. Een plaats dat belangrijk is voor de Royal Navy. Er is een basis en er zijn verschillende herdenkingsmonumenten voor de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Boerenoorlog.

Deze monumenten zijn te vinden in een park aan de kust. Dat wordt de Hoe genoemd. Naast deze monumenten is er ook een vuurtoren, de Smeaton’s tower te vinden en is er een mooi uitzicht over de haven en de toegang richting zee.

Dscn5305

Plymouth werd in de 2e Wereld Oorlog zwaar gebombardeerd. Het is ook de plek van waar vele Amerikaanse soldaten richting Normandië voerde voor D-Day in 1944.

Dscn5335

Wij hebben een rondvaart door de haven gedaan waarbij we de Hoe en de marine basis hebben gezien. Daarnaast hebben we ook verschillende oude legergebouwen en opslagplaatsen gezien die zijn omgetoverd tot huizen. Een fantastische locatie als je van boten en de zee houdt.

Dscn5312

Pennywell farm

Dat ze in de regio Devon gek zijn van paarden was duidelijk, maar ze hebben ook wat met biggetjes. Dat blijkt wel bij ons bezoek aan de Pennywell farm, Buckfastleigh.

Een aantrekkelijk uitje voor op de zondag. Dat blijkt wel aan de drukte van Engelse gezinnen die ook op bezoek zijn. Ook hier blijkt dat het niet alleen een kinderboerderij is. Pennywell farm heeft voor de hele dag activiteiten staan waardoor je er makkelijk een dag kan vermaken.

IMG_20190728_113947

Zo hebben ze de biggetjes race, voeren van geiten, een fret race en is er ook een goochel show. Daarnaast mag je cavia’s, ratten, muizen en fretten vasthouden.

Dscn5358IMG_20190728_133147IMG_20190728_122408

Er is tevens een grote speeltuin, labyrint en is er ook aan de innerlijke mens gedacht. Bijkomend voordeel is het schitterende uitzicht over Dartmoor National Park.

IMG_20190728_151202

De afgelegde route is als volgt.

Het eerste deel van de vakantie toont dat Zuid-Engeland veel te bieden heeft en een zeer divers aanbod levert. In deel 2 keren we terug vanuit Devon richting Kent.

Alle foto’s van deze reis zijn hier te vinden.

2 gedachten over “Van Kent naar Devon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.