Van Devon naar Kent

In deze tweedelige serie vind je onze avonturen en doe je ideeën op voor je reis naar Zuid-Engeland. Deel 1 beschrijft onze reis van Kent naar Devon. Dit is deel 2 en gaat van Devon naar Kent.

Deze zomer hebben we een rondreis gemaakt van 2 weken dat ons heeft gebracht naar mooie vergezichten in Dartmoor en Surrey, maar ook naar de Engelse kust bij Plymouth, Lulworth en Folkstone. Er is zoveel te beleven in het Zuid-Engeland.

Exeter

Na ons bezoek aan Devon, was het tijd om weer richting het oosten te rijden. Vanuit Chadleigh is de eerste stad die we tegen komen Exeter. Een gezellig en vriendelijke stad met een gezellige sfeer.

Exeter ligt aan de rivier de Exe. Dit gebied wordt al bewoond sinds het neolithicum. Tijdens de middeleeuwen is Exeter veroverd door de Deense Vikingen. De stad was ook in handen van de Romeinen. Dat is nog steeds zichtbaar als je door het centrum loopt. Verschillende delen van een Romeins fort is nog steeds zichtbaar. Het is een stad waar oud en nieuw door elkaar heen te vinden is.

De kathedraal van Exeter is wel een hoogtepunt van de stad. De kathedraal stamt uit de 12e eeuw. Het is de rustplaats van diverse bisschoppen van Exeter.

Een ander hoogtepunt van de stad is het Royal Albert Memorial museum, kortweg RAMM. Het museum heeft een zeer diverse collectie op het gebied van dieren, cultuur en kunst.

Er zijn geprepareerde dieren te zien die ooit zijn geschoten in Afrika. Daarnaast zijn diverse culturele stukken te zien van het oude Japan, de Inuits en Afrika. Er zijn ook diverse Engelse kunstwerken te zien en een mooie marquette van de stad Exeter.

Het museum is gratis toegankelijk en dat maakt het meer dan een bezoek waard. Een donatie is natuurlijk altijd gewenst.

Durdle Door en Man O’ war beach

De reis richting het oosten gaat verder. Met als eindbestemming Bournemouth. Om daar te komen hebben we gekozen om een bezoek te brengen aan de Jurassic coast bij Lulworth. We laten Devon achter ons en rijden Dorset binnen.

De Jurassic coast is gevormd tijdens het Trias, Jura en Krijt. De tijd van de dinosaurussen. De herkenbare witte rotsen en kliffen was voor vele tijdens de 2e Wereld Oorlog het laatste wat ze van Engeland zagen voordat ze de strijd aan zijn gegaan in Normandië.

In de buurt van West Lulworth is een fenomeen te zien wat ontstaat door erosie waardoor de zee steeds meer rotsen afbreekt. De Durdle door is een natuurlijke brug bestaande uit kalksteen.

Het strand bij de Durdle Door bestaat voornamelijk uit kiezelstenen. Horde mensen komen dagelijks bij dit strand en bij het naastgelegen Man O’ war beach. Laatst genoemde is een stuk rustiger. Families met koffers en kinderwagens wagen de afdaling en later ook weer de steile klim. Wij vragen ons zelf af.. Waarom?

Dan volgt nu even een muzikaal momentje.

Wij hebben Bournemouth gebruikt als tussenstop en zijn na een verblijf in het Laguna hotel de volgende dag doorgereden. Het Laguna hotel is simpel, maar effectief voor 1 nacht. Er is een zwembad aanwezig en de kamer was schoon.

Paultons park of Peppa Pig World

Via Bournemouth volgen we de weg richting Southampton. Vlakbij Southampton is het plaatsje Owar, Hampsire. Daar is het Paultons pretpark te vinden. Een pretpark gericht op de leeftijd van baby tot een jaar of 12. Er is een Peppa Pig world,  Lost Kingdom gericht op dinosaurussen en de Critter creek.

Het park is vernoemd naar John de Palton. Hij kocht het land rond 1269 van het abt van Glastonbury. In 1979 werd het centrale park en vogeltuin opengesteld voor het publiek. Sindsdien is het uitgegroeid tot het familiepark zoals we dat nu kennen.

Tijdens ons bezoek hadden we helaas te maken met veel regen. Het was de enige regendag van onze rondreis. Zonder te klagen hebben we dan ook zo veel mogelijk attracties gedaan. De entreeprijs is aanzienlijk en duurder dan onze Efteling.

Na het pretpark zette we koers richting een plek die voor ons bekend was. We hadden wederom een nacht geboekt bij het Innkeeper’s White Hart in Hook.

Guildford, Surrey

Ook dit keer was het verblijf bij White Hart weer zeer aangenaam en houden deze plek dan ook in gedachte voor toekomstige Engelse tripjes. Ons reisdoel voor vandaag was rijden naar Surrey. Deze bosrijke omgeving is ons huis voor de laatste dagen van de rondreis.

Onze eerste kennismaking met de omgeving was de stad Guildford. We hadden nog een kasteel tegoed en wilde nog wat winkels bezoeken. Deze stad heeft beide te bieden.

Hoewel het kasteel niet enorm is, is het toch het bezoeken waard. Je hebt mooi uitzicht over de stad en snapt waarom de toren daar is gebouwd. Strategisch gezien heb je overzicht over de valley waar Guildford is gebouwd en het overziet een voormalige doorvoerroute over de rivier de Wey.

De omliggende tuin laat zien dat de Engelse weten hoe ze een tuin moeten onderhouden en is tevens een herdenkingsplaats aan de gesneuvelde soldaten uit Guildford en omgeving.

Het centrum is net als Exeter een prettig en gezellig centrum. Mooie winkels en er zijn diverse straatartiesten te horen. Eén van de artiesten is Dean Dyson. Wij hebben er zeker drie kwartier staan luisteren.

Na het bezoek aan Guildford reden we naar onze laatste herberg van deze reis. We verbleven de laatste 2 nachten bij The Plough Inn in Coldharbour.

Leigh Hill, Surrey

Coldharbour ligt midden in het natuurpark met de fantastische naam Surrey Hills Area of Outstanding Beauty. De wegen door dit park zijn ook smal, maar wel ontzettend mooi. Een tunnel van bomen brengt je bij de diverse plekjes die wij hebben bezocht.

Zo hebben wij een bezoek gebracht aan Leigh hill. Deze berg brengt je bijna 300 meter boven zee niveau. Boven op de berg is de Leigh Hill Tower gebouwd door ene Richard Hull. In 1984 heeft National Trust besloten om deze toren volledig te restaureren.

De toren is dagelijks te bezoeken en heeft een fantastisch uitzicht. Je kunt Gatwick airport zien en zelfs London is zichtbaar. Hoewel London circa 40 km verder ligt, is bij helder weer de London Eye en de Big Ben te zien. Ook het Engelse kanaal zou dan zichtbaar zijn. Wij hebben tijdens ons bezoek de contouren gezien van de hoogbouw van de stad.

De omgeving van de toren is ook echt mooi en als je van een boswandeling houdt, is dit wel echt een aanrader. Onder de toren kan je een kleine versnapering halen en bij een fantastisch uitzicht nuttigen.

Shere, Surrey

Ons laatste officiële bezoek was aan het plaatsje Shere. Een paar bijzondere dingen voor deze plaats met nog geen 1100 inwoners is dat het een crèche en school heeft dat al ruim 175 jaar bestaat.

Daarnaast is er de Saint James Church. Gebouwd rond de 12e en 13e eeuw is dit één van de oudste gebouwen. De begraafplaats laat ook graven zien uit de 19e eeuw. De kerk en het centrum van Shere is meerdere malen gebruikt als filmset voor onder andere Bridget Jones, The Wedding date en The Holiday.

Back to the mainland

Na het bezoek aan Shere keerde we terug naar Coldharbour voor de laatste overnachting. De volgende dag keerde we terug naar Folkstone om daar de trein te nemen naar Calais.

Net als met de boot verliep de reis met de trein ook goed. Je rijdt je auto de trein in en nog geen 40 minuten later, ben je op Franse bodem. Vandaar uit was het nog ruim 3,5 uur rijden naar huis.

Om de reis af te sluiten, hebben we nog de route voor je en een laatste liedje van Dean Dyson.

Alle foto’s van deze reis zijn hier te vinden.

2 gedachten over “Van Devon naar Kent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.