Sporen van oorlog

Tussen Dubrovnik en Dubrovnik airport ligt Kupari. Een klein dorpje aan een drukke weg waar vele toeristen langs rijden. Kupari staat bekent om zijn toeristisch complex, maar er verblijven geen toeristen. Het Kupari toeristen complex is verlaten, omdat het slachtoffer is geworden van de Joegoslavische burgeroorlog.

Verlaten hotels

Al ruim 27 jaar is het toeristen complex bij Kupari verlaten. Voor de oorlog was Joegoslavië een toeristische trekpleister. Tijdens de oorlog werd dit resort gebruikt door de militaire elite en haar families.

Dscn3908
Advertenties

1960 – Joegoslavië vakantieland

Hoewel Kupari al sinds 1920 toeristen aantrekt, werd het in de jaren 60 van de 20e eeuw pas echt gezellig. Hotels zoals de Goričine, de Goričine II, de Pelegrin en de Grand Hotel maakte Kupari tot een resort. Alle hotels hadden een fantastisch uitzicht op zee.

Dscn3905

1991 – De Joegoslavische burgeroorlog

Het begin van de Joegoslavische burgeroorlog zorgde ervoor dat de hotels werden verwoest. In de jaren tijdens en na de oorlog werden de hotels natuurlijk leeggeroofd. Kupari heeft die klap tot op de dag van vandaag niet overleefd.

Het zijn de dorpjes zoals Cavtat en Mlini waar de toeristen op afkomen. Ook wij hebben Mlini, Cavtat en natuurlijk Dubrovnik bezocht. Vanuit Mlini kan je met de boot naar Dubrovnik. Tijdens deze boottocht heb je een mooi uitzicht op wat ooit toeristisch Kupari was.

Dscn3901
Dscn3903

Toekomst van Kupari

Volgens de Dubrovnik times is het over een aantal jaar gedaan met de stilte in Kupari. Er zijn plannen om het dorp en het voormalig oorlogsgebied te herontwikkelen. Voor wandelaars en urban explorers is het dus nog wel even genieten van het verhaal achter Kupari en het effect van een leegstaand kapotgeschoten hotel.

Dscn3902

Er zijn fantastiche foto’s en video’s gemaakt door urban explorers waar wij graag gebruik van maken. Beleef Kupari vanuit je eigen interface of pak het vliegtuig naar Kroatië en bezoek deze plek. Wel op eigen risico!

Foto’s: https://www.pausethemoment.com/kupari/

Lees ook: Zuid-Dalmatië – historisch en fotogeniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.