De overtocht van/naar Engeland

Onlangs hebben we de overtocht gemaakt van Calais naar Dover en ook weer terug, maar wat is nu sneller en comfortabeler? En wat zijn de ervaringen als passagier? Heb jij ook de wens om binnenkort deze overtocht te maken dan helpen wij je bij het maken van de juiste keuze. Hierbij laten we het vliegen even buitenwegen.

Per boot

Om de overtocht te maken van het Europese vaste land naar Engeland of andersom zijn er verschillende locaties. Zo kan je bijvoorbeeld met Stenaline via Hoek van Holland naar Harwich of via IJmuiden naar Newcastle. DFDS Seaways biedt de overtocht vanuit Duinkerken of Calais naar Dover. Hoe noordelijker je gaat, hoe langer de boottocht zal zijn. De boottocht vanuit IJmuiden naar Newcastle duurt 15 uur. De boottocht vanuit Calais naar Dover duurt 90 minuten. Natuurlijk hangt de keuze van vaarlocatie af wat je reisdoel in Engeland is.

In alle gevallen heb je een minimale inchecktijd voordat de boot vertrekt. Vooraf reserveren is natuurlijk wel aan te raden. Daarnaast is een priority boarding wel het overwegen waard. Het zorgt ervoor dat je in de rij komt van auto’s die als eerst mogen boarden en als eerst de boot af mogen. Tijdens drukke dagen is dat zeker aan te raden.

Advertenties

Het boarding proces is vrij simpel. Je rijdt langs de douane van beide landen. Bij vertrek vanuit Calais wordt je gecontroleerd door de Franse- en de Engelse douane. Vervolgens wordt je ingecheckt bij de poort van de betreffende maatschappij. Vervolgens wordt je gedirigeerd naar de juiste wachtrij alwaar je wacht op het sein dat je mag boarden.

Eenmaal aan boord, moet je wel je auto verlaten. Bij de overtocht vanuit Calais of Duinkerken is er geen privécabine, omdat de tocht daarvoor te kort is. Er zijn wel verschillende restaurants en een shop. Indien je vanuit Hoek van Holland of IJmuiden vertrekt, moet je een cabine erbij reserveren. Dit betreft een nachttocht en zijn de schepen meer gericht op een langer verblijf met entertainment.

Per trein

Een andere mogelijkheid om tussen het Europese vasteland en Engeland te reizen is per trein. Sinds 1994 wordt er een tunnel gebruikt die onder het Kanaal is gebouwd. Een mooi en ingenieus stuk bouwwerk bestaand uit drie buizen, waarbij twee buizen zijn voorzien van treinsporen.

Vanuit Calais rijdt de trein naar Folkstone. Dit ligt even buiten Calais. Er rijden hogesnelheidstreinen, geëxploiteerd door de Eurostar en Eurotunnel pendeltreinen voor auto’s, bussen en vrachtwagens.

Het onboarding proces is ook hier simpel. Bij aankomst wordt je eerst gecontroleerd door de douane om vervolgens in te checken bij de maatschappij. Aangezien er vijf treinen per uur gaan, is het proces er op ingericht dat je minimaal 90 minuten voor vertrek aanwezig moet zijn. Er geldt ook een maximale tijd van 2 uur, zodat het niet te druk wordt in de ontvangstterminal.

In tegenstelling tot de boot, wordt bij de trein verzocht om wel in je auto te blijven. Dat kan ook, omdat de overtocht ongeveer 40 minuten in beslag neemt. Onze tip voor zoveel de boot als de trein. Mocht je te vroeg zijn, dan is de kans groot dat je toch eerder de overtocht mag maken dan waarvoor je hebt gereserveerd.

De boot of de trein. Het zijn allebei comfortabele vervoersmiddelen om je te brengen van of naar Engeland. Wat betreft de prijs, wordt er flink geconcurreerd. Onze ervaring is dat de trein iets duurder is dan de boot, maar ben je met de trein veel sneller aan de overkant. Het prijsverschil hangt af van de periode in het jaar en het tijdstip op de dag.

Een ander voordeel voor boot is de beleving. Vanuit Calais en Duinkerken vaar je naar Dover. Het op zien komen van de witte rotsen bij Dover is ook wat waard. In de trein zie je namelijk niets.

De Brexit zal ongetwijfeld invloed hebben op deze reizen, maar van beide kanten zal deze manier van vervoer blijven bestaan. Ga jij binnenkort de overtocht maken dan hopen wij dat je wat hebt gehad aan deze informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.