VPN – een must have

Internet heeft de verste uithoeken van de wereld bereikt. Dat heeft veel voordelen. Zeker voor een reisblogger. Je kunt gebruik maken van Internet via een telefoonprovider. Het roamen in een ander land kan tot hoge kosten leiden. Het alternatief is natuurlijk een WiFi hotspot. In een vorig bericht heb je kunnen lezen hoe je het beste met WiFi om kan gaan. In dit artikel lees je hoe je nog veiliger gebruik kan maken van Internet.

VPN staat voor Virtual Private Network. Je moet het zien als een beveiligde tunnel van dataverkeer op het openbare Internet. Dit verhoogt je veiligheid en privacy. Dat is natuurlijk een fijn gevoel als je ergens op de wereld, ook thuis, veilig je privé zaken kan doen.

Een VPN verhoogd je veiligheid en privacy online. De kans dat je op een openbaar WiFi netwerk een virus oploopt of gehackt wordt, is veel groter dan op een beveiligde netwerk. Helaas is 100% veiligheid niet te garanderen, maar je kan wel je risico’s verkleinen. Wees je altijd bewust van wat je doet op het Internet en waar je dat doet. Niet ieder land is voorzien van een grote mate van vrijheid op het Internet.

VPN versie – betaald of gratis

Er zijn veel VPN aanbieders. De beste vind je hier. Controleer of je beveiligingssoftware (anti-virus, firewall etc.) ook VPN mogelijkheden heeft. Dat scheelt je een extra aanschaf. Let wel op dat er een datalimiet kan bestaan. Bijvoorbeeld 300 mb per dag. Dat houdt in dat je maximaal 300 mb dataverkeer kan gebruiken over een beveiligde VPN verbinding. Dat zou genoeg moeten zijn voor email of bankzaken. Vergelijkbare maximum verbruik kan je tegenkomen bij het gebruik van een gratis VPN.

Een betaalde VPN biedt die restricties niet en geeft je de mogelijkheid om altijd een beveiligde verbinding op te zetten.

Meerdere apparaten

Een ander voordeel van een betaalde versie is het gebruik op meerdere apparaten. Bij de aanschaf van een VPN heb je de keuze om een licentie voor meerdere apparaten te kopen. Dat is handig voor als je een VPN wilt op je thuiscomputer, je tablet en je telefoon. Zo kan je met dezelfde licentie overal veiliger surfen.

MiFi – Mobiele Wifi

Een goed alternatief is het gebruik maken van je eigen mobiele Wifi hotspot. Je koopt een MiFi apparaat online bij de betere webshops. Een MiFi is een apparaat waar je een simkaart in kan doen. Lokaal koop je een simkaart met databundel en je hebt je eigen WiFi hotspot. Je maakt gebruik van de lokale telecomprovider en het is vaak nog goedkoop ook. In Mozambique hadden we een simkaart met 1 gigabyte databundel voor 15 euro. Bij het gebruik maken van een MiFi is een VPN ook mogelijk.

Net doen alsof

Met een VPN kan je een verbinding opzetten via een andere land. Zo kan je net doen als of je vanaf een ander land aan het internetten bent. Er zijn landen op de wereld waar het Internet wordt gecensureerd en bepaalde sites, zoals Facebook of Youtube niet bereikbaar zijn. Met een VPN kan je dat omzeilen.

Een paar belangrijke tips

Een VPN verhoogd je veiligheid en geeft je de vrijheid om via een openbaar gratis WiFi netwerk te Internet. Let wel op dat je niet iets illegaals doet. Een VPN minimaliseert risico’s, maar sluit nooit volledig uit dat je dataverkeer wordt gemonitord. Daarnaast raden we je aan om bankzaken en soortgelijke privé-zaken niet via openbare hotspots te doen. Ook al heb je een VPN. Verhoog je veiligheid en verlaag je risico’s nog meer met de volgende tips:

  • Maak bij voorkeur gebruik van het telefoonnetwerk i.p.v. openbaar WiFi netwerk voor privacy gevoelige informatie
  • Verblijf je vaak in een ander land, schaf een MiFi apparaat aan
  • Heb je geen toegang tot het telefoonnetwerk of wordt roamen te duur, prefereer dan een beveiligde WiFi-netwerk boven de openbaar netwerk en gebruik je VPN
  • Kies een WiFi-netwerk met WPA2 encryptie en wachtwoord
  • WiFi-netwerk met WEP beveiliging is onveilig
  • Beveilig je apparaat met VPN, maar ook met Antivirus en een Firewall

Het gebruik van een VPN is niet verboden en het lijkt een technische uitdaging, maar met goede VPN software is het echt heel gemakkelijk. Wij wensen je veilige kilometers en megabytes.

Advertentie

2 gedachten over “VPN – een must have

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.