Museum van de opstand – Warschau

Als één van de hardst getroffen landen tijdens de 2e Wereld Oorlog staat Polen bekend als één van de moedigste landen met het verzet tegen de nazi’s. Zo stonden Poolse soldaten ook mede aan de basis voor de bevrijding van landen zoals Nederland. Het verzet in Warschau was hevig en boden zij moedig tegenstand. In Warschau vind je daar een bijzonder indrukwekkend museum.

Het museum toont een indrukwekkend verhaal van het Poolse verzet in Warschau, de Armia Krajowa genaamd. Hoewel zij uiteindelijk verloren van de nazi’s, boden zij flink verzet.  Het toont ook de enorme prijs die de stad heeft moeten betalen en vertoond het Muzeum Powstania Warszawskiego meeslepende tentoonstellingen over de tragische gebeurtenissen van de opstand.

De opstand in Warschau

Het Armia Krajowa, vrij vertaald het thuisleger, gaf ruim 60 dagen moedig stad om uiteindelijk zich toch over te geven aan de bezetters. De Poolse hoofdstad heeft dit moeten bekopen met flinke bombardementen en verwoestingen. De bewoners werden gedeporteerd waarvan vele nooit meer zouden terugkeren.

Het museum staat op een locatie waar ooit een oude elektriciteitscentrale heeft gestaan. Er is dus genoeg ruimte voor meer dan voldoende tentoonstellingen.  Er staat zelfs een replica van een radiostation en van een geallieerd vliegtuig, de B-26 Liberator.

Oorlogspropaganda

In een periode van verzet is propaganda van groot belang. Dat zien we vandaag de dag nog steeds. Er zijn zelfs aparte tentoonstellingen en musea over propaganda. Dit museum laat zien hoe propaganda heeft gewerkt voor het Poolse verzet. In onderstaande foto is te zien hoe de verzetskrant werd gedrukt.

Buitenlandse inmenging

Het Poolse verzet kreeg hulp van buitenaf. Zo waren het voornamelijk Joden en ontsnapte gevangen die zich aansloten bij het verzet. Zo kwamen de verzetsstrijders uit Oekraïne, Slowakije en Hongarije, maar er waren ook Franse, Nederlandse en Italiaanse strijders. Er is zelfs één Australische verzetsstrijder geïdentificeerd.

Na de nazi’s

Er is ook aandacht voor de periode na de bezetting van de nazi’s. Zoals bekend is Polen onder andere bevrijdt door de Sovjet Unie. Deze bevrijding zorgde ervoor dat Polen onderdeel werd van het Communistische systeem van de Russen.

Museum van de opstand in Warschau

Door vele wordt dit gezien als de 2e bezetter en zou Polen tot en met de val de Sovjet Unie in haar greep houden.

Museum bezoek

Het museum is op alle dagen te  bezoeken, behalve op dinsdag. Neem tijdens je stedentrip Warschau de ruimte voor dit museum. Het is meer dan de moeite waard. Als je de drukte wilt vermijden, kun je het beste vroeg op de dag gaan. Houd er rekening mee dat dit museum minder geschikt is voor jonge kinderen. Er zijn audiotoers in meer dan 25 verschillende talen.

Voor de laatste informatie kan je terecht op de website van het museum: https://www.1944.pl/en

Lees ook: Van Berlijn naar Helsinki – Polen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.