Bezettingsmuseum van Letland

Het museum van de bezetting van Letland is een museum en onderzoekcentrum in Riga. Het gaat over de Letse geschiedenis in de periode van 1940 tot 1991. Het land werd bezet door de nazi’s en werd na de 2e Wereld Oorlog onderdeel van de Sovjet Unie. Het is een markant gebouw in een stad dat middeleeuws aanvoelt met een mooi en gezellig centrum. 

Letse Schutters

Het museumgebouw werd in 1971 gebouwd en functioneerde tot de val van de Sovjet-Unie als een museum voor de Letse Schutters. Dit was een militaire groepering die zich aansloot bij het Rode leger om tegen de Duitsers te vechten tijdens de 1e Wereld Oorlog. Zij zouden het Rode leger later nogmaals steunen tijdens de Russische burgeroorlog en de Letse onafhankelijkheidsoorlog. Tijdens deze onafhankelijkheidsoorlog vochten de Russen en de Letse Schutters tegen het Letse leger. Het lukte het Letse leger met hulp van onder andere Estland om de oorlog te winnen. De periode van de Letse schutters is dus een periode waar met gemengde gevoelens op wordt terug gekeken.

1941 – 1944

Aan de vooravond van de 2e Wereld Oorlog sloten de nazi’s en de Sovjets het Molotov-Ribbentrippact af. Hiermee kwam een einde aan de Lets onafhankelijkheid en werd het door de Sovjets ingelijfd. Niet veel later verbraken de nazi’s de pact om ook Letland wederom te bezetten. Van 1941 tot 1944 waren de nazi’s de baas in Letland om vervolgens weer te worden verdreven door het Rode leger. Daar waar Letse joden werden gedeporteerd naar concentratiekampen, waren het de Sovjets die Letse tegenstanders deporteerde naar de zogenaamde goelags. 

Periode na Russische overheersing

Zo zijn er duizenden Letse inwoners Letland ontvallen. Na de dood van Stalin ontstond er een zekere liberalisme. Het was het begin van een wederom onafhankelijk bestaan. Op 4 mei 1990 verklaarde Letland zich uiteindelijk onafhankelijk. Ruim een jaar later werd de onafhankelijkheid ook erkent door Rusland. Het museum werd opgericht door de Letse regering in 1993 en opende later datzelfde jaar zijn deuren.

Het museum wil laten zien wat er in die periode is gebeurd. Waarbij Letland onder twee totalitaire regimes heeft geleden. Verder wil het museum de slachtoffers een gezicht geven.

Lees ook: Van Berlijn naar Helsinki – Letland

Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Uiteraard mogen er donaties worden gedaan. Rondleiding met een gids kost wel geld afhankelijk van het aantal personen. Voor de laatste museum informatie kan je deze link gebruiken. http://okupacijasmuzejs.lv/en/

Advertentie

Een gedachte over “Bezettingsmuseum van Letland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.