Voor de startende reiziger

Wij bij Plaatsonbekend hebben al ruim 15 jaar reiservaring. Natuurlijk zijn er avonturiers met nog veel meer ervaring, maar er zijn ook mensen die net starten met reizen. Wij helpen de starters graag. Er zit natuurlijk verschil tussen lekker op vakantie gaan in een all-inclusive resort vol met landgenoten of met klein budget te gaan backpacken in een omgeving waar toerisme geen hoogtij viert. Op reis gaan betekent dat je gaat begeven in een vreemde omgeving. Weg van thuis en weg van wat je al kent. Dan is het verstandig om je voor te bereiden op een andere omgeving.

De kans is groot dat het anders gaat dan je had verwacht. Reizen vergt een flexibele opstelling en incasseringsvermogen. Om je reis zoveel mogelijk volgens jouw verwachting te laten verlopen, krijg je van Plaatsonbekend gratis tips waarmee je nog beter voorbereid op reis gaat.

Van idee tot reis

Als er over uit bent dat je weer eens lekker op vakantie wilt gaan of voor een periode een reis naar het onbekende wilt maken, is het goed om je reiswensen op te schrijven. Overal op de wereld is cultuur, historie en natuur. Beschrijf voor jezelf wat je zoek in je eerst volgende reis. Je reis combineren met je hobby is altijd een goed idee. Je bent echt niet de enige die van surfen, duiken of van bergwandelingen houdt. Het zijn allemaal opties om over na te denken.

Groepsreis of solo

Wil je zelf je reis samenstellen of georganiseerd op reis gaan? Bij een georganiseerde groepsreis staat je route voor 99% vast. Je hebt ook te maken met een groep vreemde mensen. Daar zal je een bepaalde periode intensief mee samen zijn. Een georganiseerde groepsreis brengt een hoop gemak met zich mee, want je krijgt je reis activiteiten aangeboden in een vast programma. Een groepsreis kent wel een mate van vrijheid, maar de bus vertrekt toch echt op afgesproken tijd naar de volgende afgesproken bestemming.

Uitzonderingen daar gelaten, want tijdens onze Cuba reis vertelde de reisleidster dat een dame uit een eerdere reisgroep in Cameguey wilde blijven. Ze had een Cubaan ontmoet en was op slag verliefd. Geen idee hoe dat is afgelopen, maar ze gooide haar reis om en verliet de reisgroep om op eigen gelegenheid haar reis af te maken. Wel op eigen risico natuurlijk.

Of je nu met een groepsreis gaat of solo. Je voorbereiden op het land van bestemming is een must. Het voorkomt tegenvallende ervaringen en je kunt je beter inleven in de cultuur. Deze Nederlandse toerist had dat duidelijk niet gedaan. ‘Maori geeft Nederlander kopstoot’ Toeval of niet, de betreffende meneer zat in mijn reisgroep in Marokko en vertelde dat hij ervan had geleerd.

Wat is je reisbudget? De prijs van een georganiseerde reis kan aardig oplopen, want je betaalt ook voor de chauffeur en vaste reisleider. De ervaren reiziger heeft dat echt niet nodig.

Lees ook: Cuba – een dansende parel en Op avontuur in Marokko

Veiligheid

Een ander belangrijk aspect om je volgende bestemming te bepalen is veiligheid. Is je bestemming veilig genoeg en ben je in staat om de risico’s goed in te schatten. Zakkenrollers heb je over de hele wereld, maar op reis gaan naar een conflictgebied brengt grotere risico’s met zich mee.

Er zijn continenten waar andere standaarden zijn en veiligheid een hele andere norm heeft. Dat blijkt ook uit dit artikel: ‘Overvallen Nederlanders Zuid-Afrika vliegen morgen terug’. Dit gebeurde 1 dag nadat wij waren aangekomen in Johannesburg voor mijn 1e missie naar Mozambique in 2017. Geen goed begin van je reis.

Tijdens onze reis naar Mozambique hadden we te maken met verschillende risico’s. Politieke onrust, natuurgeweld en criminaliteit. We verplaatsen ons regelmatig met een auto. Mozambique staat niet bekend om de verkeersveiligheid. Al deze risico’s moet je incalculeren. Hoewel we waren aangesloten bij een internationale hulporganisatie die ons zou kunnen ontzetten of evacueren, is om kunnen gaan met acuut gevaar een must. Het vertrouwen hebben in je reisgezelschap helpt daarbij.

Een belangrijke bron om de mate van veiligheid te achterhalen, is de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat je ook informeren door verschillende bronnen, zoals de plaatselijke reisbureau of lokale nieuwssites.

Lees ook: Reisadviezen van het ministerie

Bestemming bekend!

Top! Dat betekent dat je weet waar je naar toe wilt. Je hebt gekozen voor een groepsreis of je gaat op eigen gelegenheid. Wat neem je mee op reis? Natuurlijk je paspoort, dagelijkse benodigdheden en voldoende kleding. Heb je ook hier aan gedacht?

  • Heb je een visum nodig? Zo ja, vraag dit ruim voor vertrek aan bij de ambassade of consulaat.
  • Zorg dat je voldoende medicijnen hebt en eventueel een brief van je arts
  • Zorg dat je de nodige inentingen en malariapillen hebt
  • Check vooraf wat voor weer het wordt. In de woestijn kan het ’s nachts flink afkoelen en in het regenwoud kan het flink regenen

Met deze gratis tips leg jij een goede basis voor je komende reis. Veel plezier alvast!

Lees ook: Paspoort power!

Een gedachte over “Voor de startende reiziger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.