75 jaar bevrijding van Auschwitz

Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar bevrijding van Europa. Wij geven extra aandacht aan dit onderwerp. Reizen brengt je vaak naar leuke en gezellige plekken of historisch interessante locaties. Er zijn van die locaties op de wereld die worden gekenmerkt door gruwelijkheden uit het verleden. Het vernietigingskamp Auschwitz is zo een plek. 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat de overlevenden van Auschwitz door het Rode leger werden bevrijd. Dit kamp staat symbool voor de wreedheden die de nazi’s tot uitvoering hebben gebracht. Ruim 1,3 miljoen mensen zijn naar Auschwitz gebracht. Ruim 1,1 miljoen werden hier vermoord.

27 januari 1945, Auschwitz bevrijdt!

Het Rode leger trof in het kamp ongeveer 7500 overlevenden uitgeput en merendeels waren ziek. Er werd ook eigendommen van overleden ontdekt, voornamelijk kleding. Ook duizenden kilo’s mensenhaar.

Vandaag de dag is Auschwitz te bezoeken. Wij hebben in 2010 een bezoek gebracht aan deze indrukwekkende plek des onheils. Vooral van Auschwitz I is nog veel te zien, waaronder de poort met de tekst “arbeit mach frei’. De poort van Auschwitz II (ook wel Auschwitz-Birkenau) is ons het meest bij gebleven, omdat dit wellicht het bekendste stuk Auschwitz is. Het is de poort waar de treinen het kamp binnen kwamen om te rangeren. Voor vele was dit het eind station.

Door een bezoek aan dit kamp krijg je een klein beetje het gevoel hoe het geweest moet zijn voor degene die daar echt gevangen hebben gezeten. Zo is de fusilleer plaats met kogelgaten te zien en ligt er echt haar tentoongesteld van gevangen alsmede bagage en andere persoonlijke spullen.

Mocht je in de gelegenheid zijn om deze plek te bezoeken, laat het vooral niet na. De gids vertelt je graag de verhalen van de gevangen in erbarmelijke omstandigheden. Het vertellen van het verhaal is voor hen de manier om mensen te laten leren om deze fout nooit meer te maken.

Lees ook: Van Berlijn naar Helsinki – Polen en Museum van de opstand – Warschau

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.