Op reis met het vliegtuig

Wij van Plaatsonbekend hebben ruim 15 jaar reiservaring. Natuurlijk zijn er avonturiers met nog veel meer ervaring, maar er zijn ook mensen die net starten met reizen. Wij helpen de starters graag. Vele reizen starten op treinstations, een volgepakte auto of op het vliegveld. Vliegen blijft toch één van de meest bijzondere manier van jezelf verplaatsen. We vliegen steeds vaker en het is ‘normaal’ geworden. Mijn eerste vliegreis was in 1988 naar Lanzarote. Een bijzondere ervaring, want ik mocht als 10 jarige een kijkje nemen in de cockpit! Nu vele luchtmijlen verder zijn we ervaren passagiers geworden en willen we je tips geven hoe je met situaties om kan gaan. We geven je in een inkijkje in de avonturen die we tijdens deze vliegreizen hebben beleefd en hoe je het beste om kan gaan met vertraging.

HPIM1920

Vliegen, de basis

Ondanks dat vliegen ‘normaal’ is geworden, hopen we dat vliegen steeds minder milieu belastend wordt. De techniek zal ons moeten helpen om vliegen mogelijk te blijven maken met zo min mogelijk schade aan onze omgeving.  Op die manier kunnen wij ons blijven verplaatsen naar al die mooie bestemmingen over de hele wereld. Daarnaast is een gezonde afweging ook van belang. Vliegen op korte afstanden, zoals van Amsterdam naar Brussel, is wat ons betreft overbodig. De trein biedt een goed alternatief.

Als je naar de States of richting Afrika wilt reizen, is vliegen de meest voor de hand liggende manier van reizen. Indien het je eerste vliegreis is, neem deze gratis tips dan mee. Het zal je helpen om dit avontuur nog leuker te maken.

De vliegreis begint al bij het boeken van je ticket. Waar zit je het prettigst en wat zijn de regels om te mogen ‘boarden’? Veelal zijn tickets onderverdeeld in klasse. Het begint bij ‘economy’ class. Vervolgens heb je ‘economy comfort’ of ‘economy plus’. Het verschil tussen ‘economy’ en de plus of comfort variant zit voornamelijk in beenruimte en mogelijk de hoeveelheid bagage. Naast 1 stuk handbagage, kan je op basis van aantal kilogram je ruimbagage kiezen. Indien je ‘business class’ vliegt, word je voorzien van allerlei luxe. Dat is per vliegmaatschappij verschillend.

In het vliegtuig vind je vooraan de ‘business’- en ‘economy comfort’ class. Achterin het vliegtuig vind je de ‘economy’ class. In kleinere vliegtuigen is die onderscheid niet altijd aanwezig.

Je hebt meer beenruimte bij de ‘emergency exit’, maar deze plek in het vliegtuig vraagt wel dat je assisteert in geval van nood. Daarnaast zit de ‘emergency exit’ boven de vleugels en dicht bij de motoren. Dit kan meer geluid opleveren dan dat je bijvoorbeeld achterin zit. Als je met kinderen reist, mag je niet bij de ‘emergency exit’ zitten.

Lees ook: Voor de startende reiziger

Vliegen met kinderen

Een ander geluidproducent zijn kinderen. Voornamelijk baby’s kunnen de nodige decibellen produceren. Dat kan vervelend zijn, maar bedenk dat een baby niet begrijpt wat er gebeurd. Ook kinderen hebben het recht om te vliegen. Het is aan jou om je daar op voor te bereiden, maar het is ook aan de ouders om in ieder geval verschillende dingen te proberen om je kinderen zoveel mogelijk ‘bezig’ te houden.

Wij vinden dat vliegen voor kinderen spannend, maar ook een leuk avontuur moet zijn. Daarom volgen hier een paar tips voor vliegen met kinderen:

 • Zorg voor snoepjes. Dat maakt voor een kind het feest compleet
 • Zorg voor verschillende speeltjes, een tablet met films, boekjes, kleurtjes
 • Vergeet niet om de favoriete knuffel in de handbagage te doen
 • Zorg voor voldoende drinken (ook voor jezelf)
 • Baby’s hebben geen eigen stoel, maar kinderen vanaf 2 jaar wel. Zet ze bij het raam, zodat ze ook naar buiten kunnen kijken. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is…

Wist je dat je de buggy tot aan het vliegtuig mag meenemen? Het vliegveld-personeel zorgt ervoor dat de buggy wordt opgeborgen of zetten de buggy klaar als je weer uitstapt.

Ticket kosten

Bij het boeken van een ticket kan je naast je class-keuze de volgende zaken mee laten bepalen. Een budget vlucht is natuurlijk goedkoop, maar dat houdt ook in dat bepaalde services niet worden geleverd. Het voordeel is dat je een eigen pakket kan samenstellen. Voor mij geldt dat de afstand bepalend is. Het is vervelend om op een vlucht van 8 uur bij ieder drankje of hapje je creditcard te moeten trekken. Vlieg ik binnen Europa of is de vlucht minder dan 4 uur, kies ik voor een budget vlucht. Als de vliegtijd langer is, kies ik voor comfort.

Het kan helpen om op verschillende tijden te bekijken wat de kosten van je vliegticket is voordat je definitief boekt. De prijsverschillen zijn soms enorm. Dit kan ook negatief uitpakken. Dat kan te maken hebben dat de ticketwebsite jouw IP-adres heeft of de informatie uit je Internet-cookies heeft gehaald. Doe een vergelijkend onderzoek op verschillende sites en maak slim gebruik van je VPN. Er wordt gesuggereerd dat dinsdagnacht de beste tijd is om te boeken.

Lees ook: VPN – een must have

Elke vliegreis is een belevenis

Elke vliegreis is weer een belevenis, maar er zijn vliegreizen die je bijblijven omdat er iets gebeurde wat bij een gewone vliegreis niet gebeurd. We hebben een aantal van die belevenissen in een lijstje gezet en geven we tips hoe het beste om kan gaan met vertraging.

Gelukkig gaat vliegen bijna altijd goed, maar zo nu en dan maak je ook wat mee. Zo vlogen we in 2007 naar Cuba. Deze vlucht verliep van Schiphol via Parijs naar Havana. Op Parijs Charles de Gaulle kregen we te horen dat het vliegtuig een defect had aan één van de deuren. Hierdoor liepen we enkele uren vertraging op. Gelukkig is dit geconstateerd op de thuishaven van de Franse maatschappij en werd er in relatief korte tijd een vervangende vliegtuig geregeld.

Eenmaal gevlogen en wel, was Havana in zicht. De landing werd in gezet, maar dankzij de oplettendheid van de piloten, werd de landing afgebroken. Er stond nog een vliegtuig op de landingsbaan. Aldus de gezagvoerder die de verkeerstoren een ‘veeg uit de pan’ gaf. Het liep met een sisser af. Ondanks alle maatregelen is de oplettendheid van de crew net zo belangrijk.

Lees ook: Cuba – een dansende parel

Vertraging

In 2009 werd ons reisplan ruw verstoord. De geplande reis Schiphol – Washington D.C. – San Francisco verliep anders, omdat we 2 uur vertraging hadden op Schiphol. Door deze vertraging miste we de connectie van Washington D.C. naar San Francisco. Behalve onze bagage. De snelheid van de lopende band, had ons ingehaald.

DSC01950

Als reiziger moet je bepaalde basiscompetenties hebben. Je moet je flexibel op kunnen stellen en soms veel geduld hebben. Dat werd bij dit avontuur op de proef gesteld. Na aankomst in Washington hebben we zeker 2 uur in een rij staan wachten om onze reis te vervolgen naar San Francisco. Eenmaal aan de beurt werd ons verteld dat er geen vlucht meer mogelijk was naar San Francisco. Het werd dus een nachtje Washington D.C.

Gelukkig waren er de volgende dag weer mogelijkheden om de reis voort te zetten. De reisgroep kon helaas niet gezamenlijk verder reizen richting het westen en werden we gesplitst. Een deel vloog wel rechtstreeks naar San Francisco en het andere deel van de groep vloog via Seattle. Ik zat uiteraard in de laatste groep. Hoewel dit ons een dag Yosemite had gekost, leverde het wel leuke luchtfoto’s op van San Francisco en ben ik toch een beetje in Seattle geweest.

DSC01959

Ondanks al dat wachten kan je beter de positieve dingen er uit halen. Het heeft geen zin om je druk te maken over zaken die jij niet kan beïnvloeden. Er wordt echt geen vliegtuig voor jou geregeld en zal je het moeten doen met de situatie zoals die is.

Lees ook: De Westelijke Staten

Hoewel 2 uur vertraging dus grote gevolgen kan hebben, kan het ook anders. Zo had onze vlucht in 2011 van Schiphol naar Cancun, Mexico een vertraging van 8 uur. Uiteraard bereid je een vlucht voor en controleer je of de vliegtijden nog actueel zijn. Er van uit gaan dat het vliegtuig op tijd zal vertrekken, was het een onaangename verrassing toen we op Schiphol aankwamen. Dit resulteerde in een hotel ergens op een industrieterrein vlakbij Schiphol. Het heeft ons een dag Mexico gekost.

Lees ook: Tropisch Yucatan

Rechten bij vertraging

Als je te maken krijgt met vertraging heb je als passagier een aantal rechten. Om volledig te zijn kan je informatie opzoeken, maar wij hebben wel een aantal uitgangspunten voor je.

Indien je meer dan 2 uur vertraging hebt, zou de vliegtuigmaatschappij je moeten voorzien van eten en drinken. Financieel gezien heb je geen recht op compensatie bij een vertraging van onder de 3 uur. Is de vertraging meer dan 3 uur dan gelden de volgende zaken.

 • €250,00 compensatie op alle vluchten van 1500 kilometer of minder
 • €400,00 compensatie op alle vluchten tussen 1500 en 3500 kilometer
 • €600,00 compensatie op alle vluchten van meer dan 3500 kilometer

Of de helft indien er een acceptabele overboeking plaats vindt met ongeveer dezelfde aankomsttijd zoals gepland.

Bij een vertraging van 5 uur of langer mag je de reis annuleren en wordt het ticket vergoed, maar wees je wel bewust dat je hele reis dan niet door gaat en je mogelijk je verblijfkosten niet worden vergoed. Het kan ook voorkomen dat je een vertraging hebt waarbij je moet overnachtten.  De luchtvaartmaatschappij moet dan de overnachting betalen inclusief eten en drinken. Je krijgt dan extra geen financiële compensatie.

Over het algemeen geldt bij een vertraging dat je eerst moet melden bij de luchtvaartmaatschappij. Je kunt daarna eventueel via je reisverzekeringen je schade claimen of via derde partij. Dat laatste kost je vaak geld. Bovenstaande regels kunnen wijzigen en kan er geen rechten aan worden ontleend indien je in een geschil te recht komt.

Jetlag en andere nuttige tips

Een term die je vaak hoort bij het vliegen is een jetlag. Dat heeft te maken met het tijdsverschil en je biologische klok. Je lichaam is gewend aan een bepaald ritme en dat wordt verstoord. Het verschil in tijdzone bepaalt hoe veel last je hebt van een jetlag. Vlieg je naar New York, dan heb je een tijdverschil van 5 a 6 uur gezien vanaf Amsterdam. Je dag zal daardoor langer duren. Het is verstandig om vroeg te vertrekken, zodat je aan het einde van dag aankomt op plaats van bestemming. Vlieg je richting het oosten, dan is het verstandiger om later op de dag te vertrekken.

Tijdens je voorbereiding kan je rekening houden met een jetlag. Eet niet te veel en te vet. Drink geen alcohol en koffie. Drink wel voldoende water en pas je slaaptijd aan de tijdzone van je bestemming. Verzet de tijd op je horloge of je telefoon.

Om dit artikel nuttig af te sluiten, hebben we deze tips voor je:

 • Gedurende het boarding proces, werk vooral mee bij controles. Dit zorgt voor jou dat je sneller er door heen komt en je wint het toch niet van het douane personeel. Ook al heb je gelijk
 • Bewaar vloeistoffen in een doorzichtig en afsluitbaar zakje en neem geen scherpe voorwerpen mee in je handbagage. Lees hier de regels https://www.schiphol.nl/en/page/prepare-your-bags-for-travel/
 • Je vliegt samen met andere passagiers, houdt een beetje rekening met elkaar. Zo geniet je beide meer van de reis
 • Neem oordoppen of een muziekspeler met headphone mee
 • Kauw een kauwgom of ander snoepje tijdens het stijgen en dalen. Dat voorkomt problemen met je oren en het drukverschil
 • Neem indien nodig melatonine pillen mee voor als je moeilijk in slaap valt tijdens het vliegen

De allerbelangrijkste tip is om vooral te ontspannen voor en tijdens je vlucht. Laat het gewoon gebeuren. Geniet van het uitzicht of van de beenruimte die je wel hebt.

Bovenstaande informatie is gepubliceerd in 2020. Eventuele veranderingen mag je doorgeven via ons contactformulier.

Advertentie

2 gedachten over “Op reis met het vliegtuig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.