Ziek op reis

Wij bij Plaatsonbekend hebben al heel wat jaren reiservaring. Natuurlijk zijn er avonturiers met nog veel meer ervaring, maar er zijn ook mensen die net starten met reizen. Wij helpen de starters graag. Het kan ons allemaal overkomen. Je wordt ziek tijdens je reis. Het is mij ook meerdere malen overkomen. Er is niets vervelender dan je ellendig voelen in een vreemde omgeving. Had je het kunnen voorkomen of is het gewoon domme pech?

Voorkomen is beter dan genezen

Het risico dat je ziek wordt op reis kan je in een aantal gevallen verkleinen of zelfs voorkomen. Het is dan ook verstandig om je daar goed op voor te bereiden. Met behulp van deze tips kan je hoop ellende besparen.

We doen het thuis ook na ieder toiletbezoek. We wassen onze handen. In een ander land is het wassen van je handen nog belangrijker. Aanvullend op het handen wassen, is het gebruik van desinfectie handgel. Water in een ander land is vaak niet zo goed gezuiverd als in Nederland. Daarnaast is zeep in sommige landen een luxe product en niet altijd beschikbaar. Maak je zelf dus niet afhankelijk en neem desinfectie mee op reis om je handen te wassen. Gebruik bij voorkeur zeep en handgel.

Let goed op wat je drinkt. Koop flesjes water in landen waar je geen water uit de kraan kan drinken. Flesjes water is niet alleen handig om de dorst te lessen. Gebruik het ook bij het tanden poetsen of bij het nemen van je medicijnen. Let er wel op dat de fles ongeopend en geseald is. Neem ook geen ijsblokjes in je drinken.

Let ook goed op wat je eet. Eet in een vreemd land geen ijs, ongewassen groente en slecht vlees of vis. Dit zijn veelvoorkomende bronnen van ziektes. Voordat je gaat eten, check of het vlees goed is doorbakken en ruik er aan. Slecht kippenvlees is makkelijk te herkennen. Is het vlees rood? Eet het niet. Bij vis herken je het aan de geur en de structuur. Is de vis wat papperig of twijfel je aan de geur? Eet het niet.

Het eten op de foto hierboven was wel goed. Ondanks dat schaaldieren ook een risico vormen, waren deze garnalen en mossels erg lekker. Controleer ook wat andere mensen in het restaurant eten. Dat zegt vaak ook genoeg of iets betrouwbaar is.

Als je dan toch ziek wordt

Mocht het toch gebeuren dat je last krijgt, zorg dan dat je volgende medicijnen bij je hebt. Dit kan de symptomen verzachten of tijdelijk weg nemen.

Neem tijdens je reis altijd paracetamol of iets soortgelijks mee. Het is koorts verlagend en pijn stillend. Neem ook diarreeremmers mee. Deze remmers helpen om je stoelgang tijdelijk te stoppen. Dat is wel zo prettig als je onderweg bent. Neem het niet te lang, want uiteindelijk moet je die bacteriën wel kwijt. Heb je last van diarree, eet dan met name rijst en banaan of cassave.

Naast medicijnen is het ook belangrijk om te accepteren dat je ziek bent. In veel gevallen is het na 1 a 2 dagen weer weg. Indien het langer duurt, zoek dan hulp bij je reisleiding of een lokale arts. In sommige gevallen krijg je een sterk medicijn. Ook wel een ‘paardenmiddel’ genoemd, maar helpt je op de been om je reis te kunnen vervolgen.

Zorg dat O.R.S. standaard onderdeel is van je reistas. O.R.S. staat voor Oral Rehydration Salt. Het is een combinatie van zout en suiker. Twee belangrijke elementen die voorkomen dat je uitgedroogd. Los het op in betrouwbaar water en drink het regelmatig indien je diarree hebt en/of hebt overgegeven. Het is een life-saver. Neem wel O.R.S. met een lekker smaakje. Neem naast O.R.S. ook multi vitaminen mee.

Mijn ervaringen

Helaas heb ik een aantal keren meegemaakt dat ik ziek werd. Zo werd ik ziek tijdens de studiereis in Ann Arbor. Achteraf heb ik niet de bron herkend. De V.S. heeft westerse standaarden en ik heb voor zo ver bekend geen slecht eten gegeten. Het was in juni en volop zomer en zelfs een beetje benauwd warm. De roadtrip naar de Niagra falls heb ik wel gemaakt om vervolgens nog een paar dagen ziek op de hotelkamer te liggen.

Na de studiereis reisde ik door naar New York. Daar kwam ik weer helemaal bij en genoot ik nog volop van deze citytrip.

Lees ook: Michigan en de Niagra falls en Bijkomen in New York

Ik werd ook ziek in Mexico. Daar liggen de standaarden voor hygiëne wel iets anders. Mijn vermoeden is dat ik niet zo goed tegen hoge luchtvochtigheid in combinatie met tropische temperaturen kan. Het was een typisch geval van reisziekte dat een paar dagen aanhield. Het belemmerde mijn verblijf niet zo erg.

Lees ook: Tropisch Yucatan

Tijdens mijn derde missie in Mozambique heb ik het ook weer ervaren. Achteraf gezien heb ik ondanks mijn reiservaring toch risico genomen met het eten van bepaalde groente. Tijdens een lunch was ik te enthousiast geweest met het opscheppen van sla en andere groente. Mijn vermoeden is dat het de bron was van een paar dagen ellendigheid. Het was tijdens de korte missie van een week. Helaas heb ik hierdoor een vergadering halverwege moeten verlaten.

Er was gelukkig een collega van het Mozambikaanse waterschap die mij naar het hotel wilde brengen. Na 2 dagen ging het weer goed. Het was helaas ook de laatste dag van de missie, maar met zo een uitzicht wordt iedereen weer blij.

Lees ook: Missie 3: Mozambique

Ziek zijn op reis is echt geen pretje. Dat werd mij wel duidelijk tijdens de rondreis door Venezuela. De bron heb ik niet kunnen achterhalen. Ik werd ziek tijdens de reis toen we in moeras gebied aankwamen. Een bezoekje aan een boerderij in Los Llanos was het breekpunt. We kwamen uit Merida in de Andes en waren op reis naar het regenwoud. Ik heb me sinds dien lang niet zo ellendig gevoeld. Daarnaast hadden we een reisdag voor de boeg van ruim 9 uur rijden en we hadden ook nog buspech. Een persoon uit de reisgroep had pillen tegen wagenziekten. Ook al ben ik niet wagenziek. De pillen zorgde er voor dat ik in slaap viel en heb ik hooguit een uurtje meekregen van de reisdag.

Ik was een week lang echt beroerd. De eerste paar dagen heb ik compleet rust gehouden. De eerste nacht dat ik ziek werd, verbleven we in een hotel in San Fernando. Ik heb die nacht als een horrornacht ervaren en stond op het punt om alles op alles te zetten om naar huis te gaan.

Uiteindelijk heb ik het niet gedaan en heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk leuke dingen te doen. Ik heb ook activiteiten gelaten en rust genomen. Ik at heel weinig, maar probeerde zo goed mogelijk te drinken. Dat is een must in het regenwoud. Ons verblijf ver van de bewoonde wereld, maakt het nog lastiger om een dokter te bereiken. Er was zelfs een moment waar ik op hele simpele vragen geen antwoord kon geven.

Na ons verblijf in Puerto Ayacucho en Rio Caura reden we eindelijk de stad Ciudad Bolivar binnen. Na enig aandringen bij de reisleiding, bezocht ik de volgende ochtend de lokale dokter. Ik was toen al zeker 7 dagen ziek. Ik was uitgedroogd en kreeg 3 verschillende pillen voorgeschreven. Het paardenmiddel wel te verstaan. Het bracht mij binnen dag weer een beetje bij. Zelfs zo goed dat ik enorm heb genoten van de McDonald’s. Dat is het voordeel van het zelfde recept wereldwijd. Er is bijna niets zo lekker dan iets eten wat je kent na zo een verschrikkelijke week.

Achteraf gezien kunnen er meerdere oorzaken zijn. De meest voor de hand liggende is het hoge luchtvochtigheid in combinatie met hoge temperaturen, maar het verschil in hoogte in korte tijd zou ook de oorzaak geweest kunnen zijn. Ik kan ook niet uitsluiten dat ik iets verkeerds heb gegeten. Door een gebrek aan voldoende essentiële stoffen ging het die week bergafwaarts met uitdroging tot gevolg. Ondanks gebruik van O.R.S. en mijn vochtinname.

Gelukkig heb ik de laatste week van de rondreis wel goed doorstaan en fantastische dingen gedaan en gezien.

Lees ook: Veelzijdig Venezuela

Ziek zijn op reis kan je vakantiepret of je zakelijke afspraken flink in te weg liggen. In een vreemde omgeving voel je sneller ellendig in tegenstelling tot je eigen huis en je eigen bed. Toch kan het gebeuren en soms doe je er niets aan. Ook al heb je allerlei voorzorgmaatregelen genomen. Accepteer het en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Weet dat het tijdelijk is en het kan altijd erger. Gelukkig heb ik geen ervaring met dengue, malaria, Corona virus (COVID-19) of een andere ziekte, want dan zijn deze tips niet afdoende en heb je echt serieus medische hulp nodig.

Laat het je niet weerhouden om toch het avontuur te kiezen en bereid je voor. Gelukkig gaat het vaker wel goed.

Een gedachte over “Ziek op reis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.