Het Gooiland

Het Gooiland in Nederland staat bekend als de landstreek waar bekende Nederlanders wonen. Zij wonen hier, omdat van oorsprong de Nederlandse televisie- en radio omroepen hier een thuisbasis hebben. Dit is ooit zo ontstaan door de komst van het Nederlandse Seintoestellen Fabriek. Zij staan aan de basis voor de hedendaagse omroeporganisaties. Maar de geschiedenis van ’t Gooi en Gooiland gaat verder terug. Het is ook één van de oudst bewoonde delen van Nederland. Al vroeg in de prehistorie werd het Gooiland bewoond.

Tijdens ons kort verblijf in het Gooiland bezoeken we twee attracties die beide aantonen dat de geschiedenis van dit stuk Nederland interessant, maar vooral ook leuk is.

We beginnen een aantal eeuwen geleden. We gaan terug naar de 13e eeuw. De tijd van Floris V.

Muiderslot, een kasteel van formaat

Het was Floris V die de opdracht gaf tot de bouw van het Muiderslot. De in Leiden geboren graaf heerste over het vroegere Holland en Zeeland en liet zich ook heer van Friesland noemen. Hij heerste echter alleen over West Friesland. De zoon van Koning Willem II van Holland bestuurde al vanaf zijn 12e jaar.

Lees ook: Oud Hollands, West Friesland

Het Muiderslot werd gebouwd rond 1285 en is sinds 1878 een Rijksmuseum. De inrichting van het Muiderslot komt uit de 17e eeuw ten tijde van P.C. Hooft. De dichter en historicus vervulde de rol van drost van Muiden en baljuw van Naarden. In beide gevallen vervulde hij dus een bestuursfunctie.

Floris V en P.C. Hooft zijn dan ook de hoofdpersonen die je een beetje leert kennen tijdens een bezoek aan het Muiderslot. Zij zijn echter niet de enige bewoners geweest. Vele grafen en bisschoppen hebben hier de nodige voetsporen liggen. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd het slot ingenomen door Willem van Oranje.

Muiderslot ligt bij de haven van het dorp Muiden. Van origine zijn Muiden en Muiderberg geen Gooise dorpen, maar doordat ze aan de Gooise meren liggen, worden ze wel in verband gebracht met ’t Gooi.

Tijdens je bezoek aan het Muiderslot kan je verschillende audio tours doen en verschillende route volgen. Zo kan je de ridderroute lopen en in de winter is er een winterroute. Dat vertelt over het leven in het kasteel in winterse omstandigheden.

Naast het kasteel is er ook een tuin. Daar zijn verschillende kruiden, bijzondere planten en bloemen te vinden. Er is ook een pruimenboomgaard die stamt uit de tijd van P.C. Hooft.

Huizen, Blaricum, Laren en Hilversum

’t Gooi is onderdeel van het Gooiland. Als je het over ’t Gooi hebt vormen de plaatsen Huizen, Blaricum, Laren en Hilversum samen met Naarden en Bussum het hart van deze streek.

In Hilversum vind je de thuisbasis van diverse omroeporganisaties zoals RTL en de NPO. Tijdens ons bezoek verbleven we in Huizen en hebben we Blaricum en Laren verkent.

Huizen was ooit een vissersdorp en lag aan de Zuiderzee. Door de Afsluitdijk kreeg de visserij een minder prominente rol en werd de handel in kaas belangrijker. Mede door de komst van de stoomtram in ’t Gooi gaf dat een impuls in de handel. De stoomtram verbond Hilversum met Laren, Blaricum en Huizen met Muiden en Muiderberg. De stoomtram heeft vanaf 1881 tot 1958 dienst gedaan. Een deel is opgeheven en een deel in opgegaan in het spoornet van de Nederlandse Spoorwegen.

In de jaren 50 van de vorige eeuw vestigde zich ook verschillende beeldende kunstenaars in Blaricum en Laren. Waaronder de Amerikaanse schilder William Singer. Zijn naam is terug te vinden het Singer museum in Laren.

Hilversum groeide in de 16e eeuw in de wol- en textielindustrie. De groei van deze stad zorgde ervoor dat in de 18e eeuw Hilversum Naarden voorbij ging als grootste gemeente van ’t Gooi. In 1918 vestigde Philips hiereen radio- en zenderfabriek en dat leidde tot het vestigen van de Nederlandse publieke omroep.

Instituut voor beeld en geluid

De tweede attractie die we hebben bezocht was het Instituut voor Beeld en Geluid. In Nederland is er sinds de oprichting van Nederlands Seintoestellen fabriek veel gebeurd op radio- en televisiegebied. Inmiddels bestaat de radio ruim een eeuw en kwam daar sinds 1951 ook de televisie bij.

Het gebouw staat aan de rand van het Mediapark waar alle grote omroepen zijn gevestigd. Het gebouw is goed te herkennen door de grote kleurvlakken. Bij binnenkomst in het Atrium vind je de entree tot het museum en de depots. In de depots zijn de archieven te vinden. Toegang tot deze archieven is niet openbaar en moet vooraf worden gereserveerd.

Bij het museum krijg je een ring waarop je persoonlijk account kan aanmaken. Deze ring kan je in het museum interactief gebruiken om bijvoorbeeld beeldmateriaal op te slaan om later terug te kijken. Er zijn ook verschillende activiteiten waarmee je jezelf kan laten interviewen of opkomen als artiest door de deur van de Sterrenshow.

Het museum brengt je door verschillende tijden en laat je kennis maken waartoe media in staat is. Zo wordt er aandacht geschonken aan de macht die media heeft en kan je terug gaan in de geschiedenis door fragmenten te bekijken van je jeugd of belangrijke gebeurtenissen in Nederland en de wereld.

Tijdens ons bezoek waren er workshops en activiteiten te doen die in het teken staan van 40 jaar Kinderen voor kinderen en 100 jaar radio. Het museum is zeker dag vullend en vermakelijk. Het proces om de ring te activeren kan tegenwoordig wel sneller en beter.

Het instituut wordt ook weleens gebruikt als locatie voor inzamelacties voor goede doelen en daar vind sinds 2010 ieder jaar de opnames plaats van de Radio 2 Top 2000.

Tijdens ons kort verblijf in ’t Gooi hebben we maar een fractie gezien en gedaan. Er zijn nog zulke interessante plekken zoals de vestingstad Naarden of het Singer museum, maar dat is voor een volgende keer.

Review: Fletcher Nautisch Kwartier

Het jaar 2020 gaat de boeken in als een jaar waarin ons ‘gewone’ leventje op z’n kop kwam te staan. Onze droomreisjes moeten even worden uitgesteld. Net voordat het corona gebeuren los barstte, hebben we ’t Gooi bezocht. Tijdens ons verblijf in ’t Gooi hebben we een nacht geslapen bij het Fletcher Hotel Nautisch kwartier. Dat is gelegen in Huizen en ligt aan het Gooimeer. Dit zijn onze bevindingen over het hotel.

Dit hotel is te vinden in Huizen in ’t Gooi in de provincie Noord-Holland. Dit hotel heeft 80 kamers en ligt in de oude haven. Bij aankomst heb je het idee dat je in een Scandinavisch dorpje terecht bent gekomen. In de directe omgeving van het hotel vind je de haven en enkele restaurants. Er is ook een oude kalkoven die tegenwoordig dienst doet als evenementencentrum.

We verbleven één nacht in dit hotel in een 3-persoonskamer comfort met douche. Naast de kamer en het ontbijt hebben we geen gebruik gemaakt van andere faciliteiten. Het hotel biedt namelijk ook fiets- en sloepverhuur.

Het interieur van het hotel is modern en warm. De kamer was prima en er was ruimte genoeg om met daar met 3 personen te verblijven. De kamer was schoon en alle standaard faciliteiten waren aanwezig en van goede kwaliteit. Bij een hotel met de term nautisch verwacht je elementen van de scheepvaart. Dat vind je vooral terug in de aanwezige kunststukken. Ook het ontbijt was uitgebreid en voldeed aan wat je mag verwachten van een hotel. Het personeel was zeer vriendelijk en behulpzaam. Een klein punt van aandacht is om tijdens het schoonmaken ook onder de bedden mee te nemen. Verder is het een prima hotel met een mooie omgeving waar tijdens de zomerse periode lekker op het terras kan zitten en genieten van een wijntje. Er is naast het hotel een kleine speeltuin aanwezig en met een gratis parkeerplaats ook prima te bereiken.

Het hotel ligt aan het Gooimeer en is een goede uitvalsbasis voor mooie natuurwandelingen. Het Muiderslot ligt op ongeveer een half uur rijden. De steden zoals Amsterdam, Hilversum en Amersfoort liggen in de directe omgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.