Op de filmset (deel 4)

De afgelopen jaren hebben we weer volop mogen reizen en hebben we weer veel filmsets mogen bezoeken. In deel 4 gaan we naar filmsets in onder andere Schotland, Engeland en Kroatië. Wederom een bomvolle filmset blog. Een Spoiler alert is hierbij wel op zijn plaats.

Take 4

We starten met een film uit 2013. De wereld is in de ban van zombies. World War Z met Brad Pitt en Mireille Enos moeten met het gezin zien te overleven. Gerry Lane (Brad Pitt) is een voormalig VN medewerker en moet op zoek naar een oplossing voor dit apocalyptische probleem. Hij reist hiervoor naar Zuid-Korea, Israël en Engeland. De ellende begint in Philadelphia.

Let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren

fragment uit World War Z

Onder toeziend oog van onder ander Field Marshal Lord Clyde zijn deze scenes niet echt opgenomen in Philadelphia, maar bij George Square in Glasgow, Schotland.

Naast Schotland is er voor World War Z gefilmd in Hongarije, Malta en Engeland. De laatste scenes zijn opgenomen in Lulworth Cove. Een uitzicht die we hebben mogen aanschouwen in 2019.

In de film wordt Lulworth Cove gebruikt als Novia Scotia, Canada. In de realiteit is het dus Zuid-Engeland en dat ziet er zo uit.

Lees ook: Van Devon naar Kent

We blijven nog even in Schotland. Wie van een romantische fantasie houdt, kan de serie Outlander vast waarderen. Deze serie is terug te vinden op Netflix. De serie speelt zich af in verschillende eeuwen. Claire Randall is een verpleegster in het Brits leger tijdens de 2e Wereld Oorlog. Door een mysterieus tijdspoort komt ze uit in de 18e eeuw. De tijd dat Schotland en Engeland regelmatig oorlog voerde tegen elkaar. Het is de tijd waarin ze Jamie Fraser tegen het lijf loopt en dan begint het pas. Wij hebben tijdens onze reis in Schotland verschillende filmset bezocht die in het teken staan van Outlander. Zo zijn we bij Doune castle geweest.

Dit kasteel was ook het decor voor Winterfell uit The Game of Thrones en Monty Python and the Holy Grail. Het kasteel staat bij het plaatsje Sterling en kent een lange geschiedenis. Zo was het ooit het kasteel van de ‘ongekroonde’ koning van Schotland en is het zwaar beschadigd tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Schotland.

Een andere filmlocatie was Mindhope castle, oftewel Lallybroch. Hoewel dit gebouw in de serie een grote rol speelt valt op dat het kasteel in het echt niet heel groot is. De toegangspoort is wel heel herkenbaar.

We zien duidelijk de overeenkomsten als we naar wat beelden kijken van Outlander.

Er zijn natuurlijk nog veel meer filmlocaties herkenbaar uit deze serie. Zo zijn we ook bij Blackness Castle en Cullros geweest.

Lees ook: Glasgow, Schotse kastelen en landhuizen

Een van de grootste series aller tijden is Game Of Thrones. Deze serie is inmiddels aan het einde van de verhaallijn, maar wat was het een episch verhaal. De filmlocaties in onder andere Malta, IJsland, Ierland en Kroatië maakte het tot een legendarische serie. We lieten je al eerder zien waar filmmakers toe in staat zijn als het gaat om filmlocaties perfect te maken voor de film of de serie. Zo zien wij de transformatie van Dubrovnik als een mooi voorbeeld.

Lees ook: De transformatie van Dubrovnik

Voor de kust van Dubrovnik ligt het eiland Lokrum. Dit eiland was het toneel van Qarth. Het klooster waren de tuinen van de stad Qarth en is de klim naar het fort op één van de heuvels volstond als de klim naar ‘the House of the Undying’.

De tocht naar het fort is niet alleen leuk voor de ‘Game of Thrones’ liefhebbers, maar geeft ook fantastisch uitzicht over Dubrovnik, de baai en de zee.

Lees ook: Zuid-Dalmatië – historisch en fotogeniek

Op de filmset is een blog uit de reeks van Plaatsonbekend en films. Bekijk ook onze andere blogs waarin we laten zien welke filmsets we nog meer hebben bezocht.

Lees ook: Plaatsonbekend en films (deel 1)Plaatsonbekend en films (deel 2) en Plaatsonbekend en films (deel 3)

Houdt altijd je camera op stand-by, want voor je het weet ben je live op een filmset!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.