Corona 1e lock down: week 1 en 2

Wie had ooit kunnen bedenken dat we in een situatie terecht zouden komen waarin scholen, restaurants, cafés en vrijwel de hele ‘samenleving’ tot een minimum beperkt zou worden. Dat gebeurd in series en films, maar nu ook ‘for real’. Ook wij hebben te maken met alle gevolgen van het COVID_19 gebeuren. Hoe wordt deze bijzondere situatie ervaren in een gezin waar twee werkende ouders en een schoolgaand kind zich moeten redden.

Ouders worden in deze tijden net een beetje meer schooljuffrouw of meester. Kinderen moeten zich ook in deze tijd redden met wat minder opa, oma en vriendjes. Ook het sportieve leven is volledig tot stilstand gekomen.

Gistermiddag werd bekend dat de komende 3 weken in Nederland alle scholen worden gesloten en werknemers zoveel als mogelijk thuis moeten werken. Mensen met een cruciaal beroep voor de samenleving hebben logischer wijs een status aparte. Wij vallen daar niet direct onder dus moeten we het zelf regelen. Hopelijk geeft ons inkijkje je inspiratie en ook wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoe dit verder zal gaan. Betreft dit reisjaar zal dit naar alle waarschijnlijkheid ook heel anders gaan dan gepland.

Lees ook: COVID_19 verstoort het reisschema

Op het moment dat het bekend werd dat de scholen gesloten blijven, hebben we een weekplan opgesteld. Dit plan bekijken we per dag, maar belangrijk is dat er een vorm van vastigheid in zit om toch een ritme te behouden. We noemen het een COVID(OE) week plan.

Het idee achter dit plan is om schoolwerk te kunnen combineren met ons eigen werk en afgewisseld met de nodige ontspanning. Na ieder dagdeel mogen we activiteiten afstrepen. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel om te zien dat je voortgang maakt.

Daar gaan we dan. Succes en sterkte voor u allen!

Maandag 16-03-2020: School op afstand

Gesloten scholen betekent niet dat geen onwijs meer gegeven wordt. Wij zijn in afwachting waar de betreffende basisschool mee komt, maar tot die tijd gebruiken we alternatieve methodes om toch te leren. Zo hebben wij gekozen voor Squla. Een website die lesstof aanbiedt, afgestemd op de groepen van de basisschool. Vakken zoals rekenen, taal en Engels kunnen worden gevolgd. Al snel werd duidelijk dat we niet de enige waren.

Maar al met al hebben we toch aandacht kunnen besteden aan rekenen, biologie en verkeer. Het was natuurlijk ook wel even wennen om op deze manier een les te volgen.

Aangezien de spanningsboog van kinderen niet altijd strak gehouden kan worden, was het tijd om even naar buiten te gaan. We deden de speeltuinen challange! We bezoeken een speeltuin, spelen op 1 toestel en doen 1 ronde verstoppertje. Hierdoor combineer je een stukje wandelen met een leuke activiteit en ze spelen ook nog even op de schommel of hangen aan het rek. We waren vrijwel de enige in de betreffende speeltuin.

Tijd om naar huis te gaan om een uurtje creatief bezig te zijn. Natuurlijk wassen we de handen. Dit was tevens het moment waarop wij als ouders een wissel doen, zodat ook ik mijn werk kan oppakken. Een conference call met collega’s uit Zuid-Limburg, Zuid-Holland en Zürich, Zwitserland. Ook daar is het schoolgaand- en werkende leven ontwricht en ook daar moeten kinderen worden opgevangen door de ouders.

Volgens ons programma was het na de lunch tijd om de buitenlucht op te zoeken. Na een stukje rijden kwamen we aan in het Staelduinse bos. We hebben dit bezoek gebruikt om wat te vertellen over de vogels en zagen een haas voorbij zoeven. Daarnaast zijn er ook bunkers te vinden en hebben we zo een stukje geschiedenis uitgelegd.

Het Staelduinse bos is aangelegd in 1850 en is te vinden even buiten ’s Gravenzande. Dit dorp is onderdeel van de Gemeente Westland. Onder de rook van Den Haag en vlakbij Hoek van Holland. Naast de vele vogels zijn er bunkers te vinden die ooit onderdeel uitmaakte van het bunkercomplex Festung Hoek van Holland en onderdeel van de Atlantikwall. Nu worden de bunkers gebruikt door vleermuizen.

Na het middagprogramma was het tijd om nog de nodige zaken te regelen voor werk, mails en administratie te verwerken. Daarnaast ook wat lezen over risicomanagement, want als IT-er raak je nooit uitgeleerd. Als er een vakgebied in deze crisis wordt toegepast, is het wel risico management. Kan ik naar oma? Mag ik boodschappen doen? Of is een bezoek aan de buren wel verstandig? Iedereen doet dagelijks zijn of haar afwegingen en dus aan risicomanagement.

Aan het einde van de dag is het tijd om de balans op te maken. We doen aan continu verbeteren en passen het COVIDOE programma aan op de ervaringen van vandaag. Inmiddels hebben we de nodige leerstof van de school ontvangen en zullen er zo goed als het kan mee omgaan.

Dinsdag 17-03-2020: Op zoek in de natuur

Vandaag worden we wakker met de toespraak van Premier Rutte in gedachte. Volgens vele een historisch moment. Naar verwachting zal 50 tot 60 % van de Nederlandse bevolking het virus krijgen en de economische gevolgen zullen ingrijpend zijn. Wellicht volgt er een recessie.

Wat zijn de positieve kanten van deze crisis? Naar mijn idee zullen er minder inbraken zijn en minder auto ongelukken, omdat we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven. Ik moest vandaag wel even de weg op en constateerde dat het behoorlijk rustig was.

Op een ‘gewone’ dinsdag is het druk op de A4 hier tussen Delft en Den Haag. Ik moest even wat ophalen op kantoor, maar ook daar was het nagenoeg uitgestorven. Een ander voordeel van dit hele gebeuren, zal het vraagstuk rondom ‘stikstof’ of ‘PFAS’ moeten zijn. Dat zal de komende maanden duidelijk worden.

Eenmaal thuis zijn we aan de slag gegaan met leerstof van de school. Zo komen we toch aan de schrijf-, lees-, en rekenoefeningen.

Na het leergedeelte proberen we in de middag weer de buitenlucht op te zoeken. Vandaag zijn we naar Meijendel geweest. Een mooi duingebied bij Wassenaar.

Het drinkwaterbedrijf Dunea heeft daar in ‘gewone’ tijden een bezoekerscentrum en is er een pannenkoeken restaurant. Vandaag waren beide gebouwen natuurlijk gesloten. Wel is er even voorbij het bezoekerscentrum een natuurspeeltuin dat ook wel het Monkey-bos wordt genoemd. Het was er boven verwachting druk. Mede mogelijk gemaakt door het mooie weer. Ook kinderen met opa’s en oma’s. Dat zet je te denken of dat zij zich realiseren wat voor risico zij lopen.

Aan de andere kant van het bezoekerscentrum is de Duincampus. Daar leren kinderen via een speurtocht over de geschiedenis van het duin, de natuur en het water. Aangezien de speurtocht alleen opgehaald kon worden in het bezoekerscentrum was het vandaag even improviseren. Maar met een beetje kennis komen we een heel eind.

Met dit weer was deze wandeling echt een aanrader en kinderen leren er ook nog wat van. Wist je bijvoorbeeld dat het helmgras al werd gepland rond het jaar 1500 om verstuiving van het zand tegen te gaan. De duinen is onderdeel van het waterzuiveringsproces. Deze manier van zuiveren wordt gedaan door Dunea, maar ook door PWN (Noord-Holland) en Waternet (Amsterdam).

Tussendoor moet er natuurlijk gewerkt worden, want het is nog steeds geen vakantie. Een verslag maken van het gesprek van gisterochtend en ook nog telefonisch afspraken maken om tot een werkverdeling te komen. Het gaat allemaal op afstand en dat blijft toch wel een beetje gek.

Onderweg naar Meijendel kwamen we een ambulance tegen waarbij de broeders volledig waren ingepakt. Waarschijnlijk vervoerde zij een corona patiënt of toch niet? Misschien kleden zij zich op deze wijze uit voorzorg. Er werd hier in de buurt in ieder geval om 20.00 uur heel hard geklapt voor alle zorgverleners. Er was zelfs vuurwerk te zien!

Woensdag 18-03-2020: Zomaar wat ideeën

Mensen worden in tijden van crisis heel creatief en zoeken naar pragmatische oplossingen. Restaurants worden afhaalcentra en er staat een golf aan vrijwilligers klaar om bij te springen. In tijden van crisis leren we ook een hoop van onszelf en onze maatschappij.

Defensie kan in tijden van oorlog of conflict een oproep doen aan reservisten. Dat zijn burgers met een baan buiten defensie, maar militair worden zodra ze worden opgeroepen. Zij volgen speciale training om kennis op peil te houden. Dat gebeurd ook bij de vrijwillige Brandweer en Politie. Hoe zit dat in de zorg? Volgens mij hebben we normaal gesproken al een te kort, maar is het niet mogelijk om ‘zorg reservisten‘ in het leven te roepen?

Als IT-er denk je sneller aan je back-ups. Zorgen dat je data (lees: informatie) veilig is opgeslagen en dat je daar een kopie van hebt indien je computer het begeeft. Je verliest dan niet die mooie foto’s of je administratie. Het hebben van een back-up plan is essentieel. Hebben wij een back-up voor dit soort scenario’s? Ik weet zeker dat deze Corona crisis het een boost geeft over hoe wij zaken gaan regelen om een volgende crisis beter het te kunnen verwerken.

Terug naar de lesstof van vandaag. Wederom taal, schrijven en rekenen. Het ouderwetse telraam komt hierbij goed van pas. Daarnaast is het ook goed om zoveel mogelijk het ritme van school aan te houden. Dus ook het fruitmoment wordt niet vergeten.

Het voordeel is dat ook wij deze weken meer fruit eten. Waar we in ‘gewone’ tijden dat te vaak overslaan of niet eens aan denken. Nog iets anders, de voorraad koffie gaat wel héél snel op!

Met enige regelmaat lezen we in de media diverse artikelen over crisis en epidemieën. Inmiddels wordt het steeds duidelijker welke strategie Nederland kiest. Een artikel in het NRC beschrijft dat goed.

Lees ook: NRC artikel

Het is een interessante zienswijze. Zijn er andere landen die ook deze zienswijze hanteren? Hoe cultuurgebonden is een lock down?

Deze middag heb ik even het rijk alleen. De rest is gaan uitwaaien op het Haagse strand. Een mooi moment om alles weer bij te werken en te lezen. Ondertussen komen er steeds meer annuleringen van feestjes en wordt bekend dat het EK voetbal en het Songfestival niet doorgaat. Nog meer problemen voor de horeca en sportief Nederland.

Donderdag 19-03-2020: Een persoonlijk lichtpuntje

Vandaag heeft het virus een slachtoffer gemaakt van iemand die, voor zover bekend, niet het corona virus heeft. De Minister van Zorg heeft zijn ontslag ingediend wegens oververmoeidheid. Nederland bedankt hem voor zijn inzet, want de hoeveelheid uren en werk dat is verzet is enorm. Wij beseffen waarschijnlijk niet dat deze minister al ver voor onze lockdown bezig was met dit virus.

Er druppelt ook steeds meer informatie binnen over bekende Nederlanders, internationale beroemdheden en politici die besmet zijn geraakt. Inmiddels heb ik ook de verhalen gehoord van collega’s, dorpsgenoten en stadsburen met verschijnselen van corona. Het virus komt dus steeds dichterbij en maakt duidelijk geen onderscheid.

Ondertussen werken wij gewoon door. Zo was net voor de lock down begonnen met een training op het gebied van risico management. Een persoonlijk lichtpuntje is het behalen van een examen vandaag.

Verder hanteren we thuis nog steeds hetzelfde systeem om het ritme op peil te houden en vastigheid te bieden. Dat zal morgen niet anders zijn. We blijven wel op onze hoede, want in de media wordt gesproken over de ‘grote golf’ die er nog aankomt. Tot dusver voelen wij ons nog goed en houden we het nog wel uit.

Vrijdag 20-03-2020: Ongekend

Zoals je wellicht weet, maken we voor het bepalen van de volgende reis ook gebruik van de ReisApp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het geeft een goed beeld van de situatie per land. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen. Het plaatje van de wereld is ongekend gekleurd.

Stel dat deze app beschikbaar zou zijn geweest tijdens de 2e Wereld Oorlog, zou je zeker nog landen vinden waar geen bijzondere veiligheidsrisico’s aanwezig zijn. Dit is dus echt wel historisch te noemen.

Vandaag worden we wakker met nog meer maatregelen. Ouderen mogen nu niet meer zomaar worden bezocht. Bejaardenhuizen sluiten voor publiek en supermarkten komen met een ‘ouderen-uurtje’. Het was ook wel even wennen om de caissière achter een hardplastic plaat te zien zitten. Sowieso is de sfeer in de supermarkt, anders. Men houdt afstand, maar zeker niet genoeg. Ik denk dat je bij een simpel kuchje al de supermarkt wordt uitgekeken.

Vandaag hanteren we het zelfde ritueel. In de middag hebben we een luchtje geschept wederom in het Westland. We zijn in het Prinsenbos geweest.

Het Prinsenbos is in de jaren 70 aangelegd en wordt vaak gebruikt door basisscholen als dagje uit om te leren over de natuur en om te spelen. Het is ook een gebied waar veel honden te vinden zijn. Met baasje natuurlijk. Dit bos kent ook een ware praatplek. Er werd vandaag echter niet veel gepraat.

We weten dat mondkapjes en plastic handschoenen deze dagen gretig aftrek vinden. Via de media heb ik begrepen dat het ziekenhuis in Delft zelf een mondkapjeslijn heeft opgezet om aan de vraag te kunnen voldoen. Wederom een creatieve aanpak van een groot probleem in crisistijd. Helaas is er ook een keerzijde van het gebruik dit materiaal en ik hoop dat dit niet ‘gewoon’ wordt. Ruim ook in tijden van crisis je rommel op!

Het blijft een vreemde situatie. Nu dat we bijna een week toch ‘op slot’ zitten en we weten niet waar dit gaat eindigen. Wij eindigen de week in ieder geval met zelfgebakken pannenkoeken. Het moet ten slotte ook wel een beetje luchtig blijven. Dit oud Hollands recept blijft een hit bij de kinderen.

We eindigen deze week nog steeds in goede gezondheid en ook om ons heen horen we weinig klachten. Hoewel de voorspellingen zijn dat de ‘grote golf’ nog moet komen, gaan wij het weekend in aan het begin van de crisis. Hoe lang gaat dit duren?

Hoe zijn jullie het weekend doorgekomen? Voor vele blijkt dat de mobiele beperking toch echt een uitdaging is. Toegang tot stranden werden afgezet en steeds meer winkels hebben de deuren gesloten. We hebben het ook niet echt slim aangepakt. In de rij staan bij de bouwmarkt of toch samen sporten in het park. Met een beetje verstand kan je prima de deur uit, maar houd afstand.

De grote vraag is of er door ons gedrag nu toch een contactverbod of volledige lock-down volgt.

Weekend: Amsterdamse waterleidingduinen

Wij bekennen onze zonde. Wij zijn zaterdag naar de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. Een uitgestrekt stuk duin en bos wat wordt gebruikt door Waternet om water te zuiveren voor Amsterdam. Nu zal je vast denken: Wat een dombo’s. Toch is er in mijn beleving een verschil tussen een uitgestrekt stuk natuur gebied of hutjemutje op de boulevard van Scheveningen, Noordwijk of Zandvoort. Ook het stadspark is in deze tijd niet de ideale plek om te zijn volgens de RIVM richtlijnen. Er volgde zelfs een NL-alert.

De Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat een mooi gebied! Het was even manoeuvreren bij de parkeerplaats, maar verder was het heel goed te doen. We moeten ook complimenten geven aan de andere bezoekers. Zij hielden zich net als ons aan de richtlijnen.

We bevinden ons met deze uitstapjes in een grijs gebied, want wat mag nu wel en wat mag niet. Zoals gezegd, we hebben heel goed de afstand weten te houden. In tijden van crisis en een algehele lock-down heb je altijd mensen die toch tegendraads zijn. Of het nu om illegale alcohol gaat tijdens drooglegging, benzine ongeoorloofd verkrijgen tijdens de oliecrisis of stiekem het bos in gaan tijdens de Corona crisis. Wij zullen ons in geval van een contactverbod of lock-down moeten houden aan de nieuwe situatie en de ‘er-op-uit tijger‘ in ons moeten temmen.

Volg ons in crisistijd. We gaan de 2e week in.

Maandag 23-03-2020: Contactverbod of volledige lock-down?

Als we de media moeten geloven, is de kans heel groot dat er een contactverbod komt. De Politie staat klaar om te handhaven en er zijn politieke kopstukken die pleiten voor een contactverbod. We zullen het zien.

Zolang bedrijven en organisaties kantoren hebben waar werknemers moeten zijn, zullen zij zich ook moeten houden aan de wetgeving en inzet van BHV’ers. Dat houdt in dat er BHV’ers aanwezig moeten zijn tijdens kantooruren. Dat betekent voor mij als Ploegleider BHV dat ik van niet essentieel, naar stukje minder essentieel ben gepromoveerd. Het is wel op vrijwillige basis, maar dit is nu precies waarom ik de BHV in ben gegaan. Klaar staan voor je collega’s. Ook in crisistijd. Vanmiddag is het mijn beurt, maar gelukkig was er geen inzet nodig. Het heeft wel een heerlijke fietstocht opgeleverd. Dat is geen straf met dit weer.

In de avond volgde zoals verwacht de persconferentie en is het kabinet met een aanscherping gekomen. Ondanks de aanscherping, vind ik het nog steeds mee vallen. Geen volledige lock-down en geen contactverbod. Het kabinet doet hiermee wel een beroep op ons eigen verantwoordelijkheid. Dat lijkt mij nog steeds de juiste keuze. Laten we een lock-down voorkomen, want daar wordt niemand vrolijk van. Uiteraard houden wij  buiten afstand zoals wordt verwacht. Neem een voorbeeld aan deze persoon.

Dinsdag 24-03-2020: Opvallende zaken en handhaving

Nu we ruim een week aan #socialdistancing doen, zijn er toch wel een aantal opvallende kleine zaken te bemerken. Het aantal wandelaars en fietsers in de polder is flink toegenomen. Iedereen moet er toch even tussen uit. Boodschappen doen is veel minder leuk geworden. Mensen schrikken als je een gangpad uitkomt. We zijn niet allemaal fotomodellen, maar het toont wel aan dat er angst heerst. Er wordt in de supermarkten een aardig spelletje ‘ontwijken’ gespeeld. Het lijkt soms wel een dans waarin mensen capriolen uithalen waarbij je ziet dat ze voor een bepaald product gaan, maar ineens in de remmen schieten. Laten we vooral de medewerkers van de supermarkten de ruimte geven.

Vandaag hebben we na het gebruikelijke ochtendritueel ons vermaak gezocht in Delftse Hout. Dit recreatiegebied is ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw. Delftse Hout is ontstaan door een afgraving. Dat heet nu de Grote plas en er zijn enkele restaurants te vinden, waaronder Knus. Zij waren open voor de ‘to-go’ producten. Gelukkig was de Corona uitverkocht.

In deze tijden is humor onontbeerlijk. Het relativeert de boel een beetje. Dat de crisis echt is, staat buiten kijf. Dat blijkt ook wel als we zien dat handhaving ook echt plaats vindt. Groepjes met 4 personen of meer, worden terecht aangesproken. Er werd nog niet bekeurd.

Verder was het wederom een goede keuze om de middag door te brengen in Delftse Hout. Het was op wat sporters en wandelaars na lekker rustig. Hopelijk zal het weekendbeeld niet veel anders zijn. Om de dag ook goed af te sluiten, hebben we gebruik gemaakt van de drive inn van de bekende M-restaurants. Over relativeren gesproken. Wij gaan nog steeds ongeschonden de crisis door, maar snappen dat het niet voor iedereen geldt. Ga verantwoord om met situaties en als het ergens te druk is om een wandeling te maken. Ga vooral door naar een andere omgeving. Zo doen wij dat ook.

Woensdag 25-03-2020: Intelligente lock-down

Vandaag werden we wakker met het nieuws dat de scholen langer dicht gehouden worden dan de voorgestelde 6 april. Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek dat door het RIVM wordt uitgevoerd bij 100 gezinnen. We wachten af wat dit zal betekenen voor de kinderen. Er is ook positief nieuws te melden. Er is geen sprake meer van een ongecontroleerde verspreiding van het virus. Dat betekent volgens Premier Rutte dat we in een ‘intelligente lock-down‘ zitten. Ik krijg bij deze woordkeuze toch hele andere associaties. .

Een lock-down is voor een reiziger als vloeken in de kerk. Geen reizen op korte termijn. Dat is voor de reistijgers onder ons haast niet in te denken. Inmiddels hebben we voor de reistijgers onder ons een aantal tips opgesteld, zodat je niet je reislust zal verliezen in deze tijd.

Lees ook: Houd de reistijger levend!

We mogen nog wel een ommetje maken. Het voordeel van wonen bij de polder is dat er altijd natuur is in de omgeving en het aantal mensen beperkt.

Donderdag 26-03-2020: Just another Corona-day

Tot op heden hebben we niet te klagen. We kunnen de dagen goed doorkomen, hebben voldoende werk te verzetten en daarnaast begeleiden we het nodige schoolwerk. Er zijn natuurlijk gezinnen die in een hele andere situatie verkeren. Bijvoorbeeld alleenstaande ouders met meerdere kinderen of kinderen die extra zorg nodig hebben. Tel daar deze onzekere periode met veel onduidelijkheid er bij op en je belandt zo in andere gezondheidsproblemen. We worden allemaal een beetje Corona-veteraan, maar de één zal er meer onder te leiden hebben dan de ander. Ik mag hopen dat er na deze crisis een extra lintjesregen komt waarbij waardering wordt uitgesproken aan die personen die het echt hebben verdiend.

Vandaag hebben we onze heil gevonden bij de Rottemeren. Een gebied even buiten Bleiswijk. Rotterdam kan je in de verte zien liggen. De laatste keer dat ik hier was, lag er een dikke laag ijs.

Het is wederom een prima plek om even wat te doen aan beweging, genieten van de zon en dat alles met voldoende afstand van andere personen. Geniet van de rust op de Rottemeren.

Vrijdag 27-03-2020: Just another Corona-weekend

De laatste dag van de werkweek. De dagen gaan sneller dan verwacht. Wij gaan richting de 3e week. In Brabant gaan ze al richting de 4e week met Social Distancing.

Vandaag werd bekend dat het Corona virus ook een effect kan hebben op dieren. Zo werd vandaag gemeld dat een kat en België is geïnfecteerd. Verder heeft het virus ook menig Koninklijk huis, kabinetten en wethouders weten te bereiken. Ook andere bekende mensen komen in aanraking. Verder dan nog het trieste bericht uit Italië dat meer dan 30 artsen inmiddels zijn overleden. Volgende week wordt voor Nederland een belangrijk week. Dan gaan we zien of de genomen maatregelen effect hebben op het aantal besmettingen. Daarnaast wordt ook bekend gemaakt of de maatregelen na 6 april blijven gelden. Wij verwachten dat de scholen nog een maand dicht blijven en dat social distancing de komende maanden nog wel van kracht zal blijven

Tevens verwachten wij dat onze reis, zoals stond gepland, geen doorgang zal vinden. Daarover meer in onze andere blog.

Lees ook: COVID_19 verstoort het reisschema

Wij wensen jullie en gezond en behoudend weekend!

3 gedachten over “Corona 1e lock down: week 1 en 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.