Corona 1e lock down: week 3 en 4

Went het al een beetje? België heeft de maatregelen met 2 weken verlengd en het RIVM is er nog niet gerust op. Dat zal vast invloed hebben op maatregelendatum van 6 april. De getallen lijken astronomisch. De hoeveelheid doden is niet te bevatten. Landen zoals Spanje en Italië worden hard getroffen en de Verenigde Staten lijkt te volgen.

Vooralsnog is het in onze omgeving ‘rustig’. Het lijkt wel een twilight zone. Hoewel het weekend ‘normaal’ lijkt te verlopen, is er toch zeker wat aan de hand. Wachten bij de ingang van de supermarkt. Het supermarktwagentje die na iedere beurt wordt schoongemaakt. Het is allemaal in het belang van ‘flatten-the-curve’. Laten we hopen dat de curve afvlakt zodat het behapbaar wordt en blijft.

Lees ook: COVID19 week 1 en 2

Weekend: De Maasvlakte

Zoals verwacht waren de parkeerplaatsen bij verschillende stranden en parken afgesloten voor autoverkeer. Dit is in lijn met het ontmoedigingsbeleid om met grote groepen op de boulevards, stranden en parken te verkeren. Dat lijkt te hebben gewerkt. Er zijn ook berichten dat de eerste boetes zijn uitgereikt. Een stukje rijden in je eigen cocoon op vier wielen is nog steeds toegestaan. Wij hebben de gok genomen om richting de 2e Maasvlakte te rijden, want daar zou het toch wel rustig moeten zijn.

Zoals je ziet was het op de Maasvlakte perfect. Een goede locatie om met je kind(eren) naar toe gaan om even flink uit te waaien of van de zon te genieten. Hoewel het aankomende week kouder wordt en de kans op regen groter, is de Maasvlakte ook vanuit de auto een belevenis. Al die industrie blijft indrukwekkend. De Maasvlakte is een buitengebied.

Een ander leuke bezigheid wat je ook vanuit je auto kan doen, is schepen identificeren. Zoek een parkeerplekje en bekijk wat er voorbij komt en met behulp van de ‘Vesselfinder’ app kan je informatie ophalen.

Op Berenjacht

Voor een kind is deze situatie lastig te bevatten. Het blijft een rare gewaarwording. Niet naar school, maar het is geen vakantie. Om het toch leuk te houden is er een fantastisch en simpel initiatief gestart. De kinderen gaan op berenjacht. Je zet een knuffelbeer achter je raam en de kinderen gaan door de eigen wijk op jacht. Ook wij doen graag mee en hebben meerdere beren verstopt achter het raam. Uiteraard zijn we ook de wijk in gegaan en zie hier een paar van onze vangsten.

Dat meedoen aan zo een simpel initiatief ook leuke berichten oplevert, blijkt door onderstaand briefje. Dit vonden wij in onze brievenbus. Duimpje omhoog voor de bedenker!

We gaan al weer de 3e week in. Succes en blijf gezond!

Maandag 30-3-2020: Geen Wenen

Vandaag volgde het lang verwachte bericht. Onze reis naar Wenen zal niet plaats vinden voor de zomer. Daar valt meer over te lezen in ons andere blog.

Lees ook: COVID_19 verstoort het reisschema

Vandaag werd duidelijk dat de geldende maatregelen waarschijnlijk worden verlengd tot en met de voorjaarsvakantie eind april / begin mei. Dat houd dus in dat we tijdens deze periode een sobere Goede Vrijdag en Pasen hebben. Ook Koningsdag zal anders worden gevierd dan we gewend waren. Dit jaar vieren we ook 75 jaar bevrijding na de 2e Wereld Oorlog. Geen bevrijdingsfestivals en geen massale herdenkingen.

Lees ook: 75 jaar bevrijding

Dinsdag 31-3-2020: Verlenging

Zoals verwacht blijven de genomen maatregelen van kracht tot en met 28 april. Deze situatie wordt dus met 3 weken verlengd aangezien de vorige einddatum 6 april was. Na die periode worden gekeken of er gefaseerd maatregelen introkken kunnen worden.

Vandaag was een dag zoals bijna gewoonlijk. Het was wel de eerste dag waarop ik het even een beetje kwijt was. Welke dag was het vandaag? Normaal heb ik dat bij een goede lange vakantie. Dat geeft wat mij betreft toch aan dat het normaal ritme is verstoord. Wennen aan de nieuwe realiteit. Vanmiddag hebben we even ons vertier gezocht in de duinen van Kijkduin, Den Haag. Het was een heldere dag waardoor je de stad, Europoort en de Maasvlakte goed kon zien.

Deze bunker is vermoedelijk de Tobruk en is onderdeel van de Widerstandsnest. Kijkduin ligt vol met bunkers en ondergrondse gangenstelsels. Verder was het vooral lekker rustig in het duin op wat graseters na.

Woensdag 1-4-2020: Kikker in je bil!

Stel je voor. Je wordt wakker en het is allemaal één grote foute grap. Gewoon weer naar je werk, kinderen gewoon weer naar school. Sluit aan in de file of die overvolle trein. Bots tegen elkaar op in de supermarkt.

Nee, de realiteit is anders en dat is geen grap. Dat staat natuurlijk een goede grap niet in de weg. Humor helpt! Lach met elkaar en om elkaar. Zo kunnen we de crisis toch even vergeten. De foto van het lachebekkie is genomen in de dierentuin van Fuengirola, Spanje. Een land dat keihard is getroffen door COVID19.

Lees ook: Andalusië en Gibraltar

Het lijkt wel alsof de natuur een beetje terrein wint van de mens. Naar mijn idee zijn er meer vogels zichtbaar en durven zij ook dichterbij bewoond gebied te komen. Sommige momenten is de lucht zo mooi. Net als het stille water waardoor het spiegelbeeld nog mooier is.

Donderdag 2-4-2020: Je leert je kind beter kennen

We zijn bijna 3 weken onderweg. Lesgeven aan je kind is soms nog best een uitdaging. Je moet de lesstof goed over kunnen brengen. We krijgen dan ook regelmatig te horen: ‘Doe niet zo meester-achtig’ of ‘Je bent mijn juffrouw niet’. Ga daar maar eens tegen in. Gelukkig wordt het schoolwerk over het algemeen gewoon gedaan zonder morren. Behalve bij dictee. Nu snap ik dat als de beste, want ik had vroeger ook een hekel aan dictee.

Toch is het ook wel leuk om les te geven, want zo leer je ook je kind beter kennen. Vooral waar ze goed in is en waar verbetering nodig is. Je krijgt ook veel meer inzicht hoe lessen zijn opgebouwd en welke thema’s er worden behandeld.

Vrijdag 3-4-2020: De verlaten stad

De afgelopen weken hebben we geen bezoek gebracht aan een binnenstad. Tot vandaag. We wilde zien hoe een stad er in Corona tijd uit zou zien. We kozen voor Delft. Een studentenstad en tevens een stad die op menig toeristenlijst staat. Een doorgaans drukke stad. Dat is niet voor niets, want Delft neemt in de Nederlandse geschiedenis een belangrijke plaats. De moord op Willem van Oranje, het Prinsenhof en de schilder Vermeer. Ook Delfts Blauw is wereldwijd bekend.

Deze stad ligt er in Corona tijd verlaten bij. Er zijn meer winkels dicht dan open en veel restaurants hebben zich in de bezorgmarkt gegooid. Kleine bakkerijen verkopen koffie to-go en ons Nederlands hoop, de HEMA, is open met deur-beleid. Een beleid waar ik beetje raar van op keek. Als je deze HEMA bezoekt, mag je met maximaal 2 personen naar binnen. Een gezin met kind onder de 12 jaar wordt hier dus uit elkaar gehaald en ook kinderen moeten een mandje dragen. Het staat haaks op het Overheidsbeleid buiten de deur waar gezinnen wel samen mogen zijn. Dan moeten kinderen dus ook een mandje dragen. Alsof dat helpt bij kinderen.

Dit was me weer een weekje wel. Gelukkig allemaal nog in goede gezondheid. De cijfers van het RIVM laten zien dat we er nog lang niet zijn. Helaas kwam er wel een einde aan het leven van een groot zanger, namelijk Bill Withers.

We zijn alweer bijna een maand in intelligente lock down. Ook dit weekend hebben we er ons zonder al te veel moeite door heen gekomen. Dit weekend wilde ik zien hoe een afsluiting van gebieden er uit zou zien. Het zijn zeker geen loze woorden geweest van de burgemeesters. Er was zichtbaar meer blauw op de wegen.

Wij kozen om een kijkje te nemen bij de Maasvlakte, omdat wij daar vorig weekend nog vrijuit konden bewegen en met gemak die 1,5 meter hebben gehanteerd. Het aantal personen was toen op 1 hand te tellen. Dit weekend was ook de Maasvlakte afgesloten.

Waarschijnlijk om te voorkomen dat mensen naar alternatieven zouden zoeken nu dat de toegang tot stranden en parken zijn afgesloten en mensen meer afgelegen gebieden zouden opzoeken.

Al rijdend over de snelweg viel het aantal motorrijders op. Dit is niet alleen een beeld wat in de media wordt geschetst. Er waren echt heel veel motorrijders. Aangezien we de Maasvlakte niet opkwamen, hebben we onze weg vervolgd via Stellendam, Middelharnis op Goeree Overflakkee en terug via Rotterdam. Overal waren groepjes motorrijders te vinden.

Ook bij Stellendam was ‘blauw’ zichtbaar aanwezig, maar zoals je op de foto ziet was er geen noodzaak tot ingrijpen.

Op dit stukje strand bij de Duinen van Goeree was eb en vloed goed zichtbaar. Dat gaf ons de mogelijkheid om van dit korte tripje ook een leerzame activiteit te maken. Er waren ook veel vogels te zien.

Onderstaande foto’s laat het verschil in waterstand goed zien. Beide foto’s zijn binnen een half uur genomen. Zo snel kan het gaan.

Wij brachten de rest van het weekend voornamelijk veilig door in onze eigen tuin.

Maandag 6-4-2020: Een stapje erbij

Je merkt dat iedereen een beetje zijn weg begint te vinden en routine heeft opgebouwd in de nieuwe situatie. Zo ook op basisscholen en bij bedrijven. Google speelt hierbij een grote rol met Classroom en Meet. Een uitvinding die in tijden van dit soort situaties een uitkomst biedt. Een ontwikkeling die de komende maanden in een stroomversnelling zal komen. Wellicht zijn we hier getuige van een fundamentele ontwikkeling op het gebied van onderwijs.

Ook Skype en Zoom zijn veel gehorende producten die een ontzettend snelle ontwikkeling door zullen maken. Wees je wel ten alle tijden bewust van de gevaren van het gebruik bij dit soort online apps.

Lees ook: VPN – een must have en WiFi – een must have

Als ik de wetenschappers moet geloven, zal het warmere weer ten gunste komen van de mens in strijd tegen Corona. Laten we hopen dat het aantal opnames en sterfgevallen hiermee drastisch zullen dalen. In de media wordt gemeld dat maatregelen in Oostenrijk en Denemarken worden versoepeld indien een positieve trend aanhoud. In de Verenigde Staten is het nog steeds bar en boos.

Dinsdag 7-4-2020: Een lichtpuntje

Vandaag bemerkte ik een kleine turn-over. We mogen er eigenlijk nog niet over praten. Een exit-strategie. Hoe gaan we van Corona-gebondenheid naar de ouderwetse vrijheid. Heel stiekem is daar een lichtpuntje.

We hebben vandaag een ‘gewone’ dag in Corona tijd gehad. Meestal starten we rond 9.00 uur en zijn we rond 11.30 uur klaar met school. We hebben dan gerekend, geschreven en gelezen. We proberen daarnaast ook wel wat extra’s te doen met behulp van Squla of interessante filmpjes op Youtube van onze grote Biologie-held Freek Vonk.

Bekijk ook de volgende links: https://schooltv.nl/ / https://juffiepuffie.com/ / https://www.hetklokhuis.nl/

Vandaag hebben we ook een huisdier erbij. Die moet natuurlijk goed worden verzorgd. Gelukkig zijn er nog levende wezens die zich niet druk hoeven te maken over Corona of een verkoudheidje.

Woensdag 8-4-2020: Lang weekend!

Op woensdag breken we altijd de werkweek door midden. Nu valt dat effect mogelijk weg en gaan we richting een lang Paasweekend. We starten met Goede Vrijdag waarop scholen dicht zijn. Het is geen officiële vrije dag. Normaal gaan we met dit weekend er massaal op uit. We gaan richting het strand, eten in restaurant of gaan op reis naar het buitenland.

Helaas zit dat er dit jaar niet in. Het wordt dus nog een uitdaging over hoe we dit weekend in gaan. Wij willen je daarbij helpen. Mogelijk brengt onze blog over komend weekend je op leuke ideeën.

Lees ook: Hoe overleef je een vrije dag in Corona-tijd

Donderdag 9-4-2020: Zwemmen

Vandaag vroeg ik aan mijn dochter. Wat is het eerste wat je wilt doen als deze Corona crisis voorbij is? ‘Zwemmen” zei ze. Dat lijkt mij een mooi moment om naar toe te leven. Zodra het weer is toegestaan gaan wij zwemmen.

Weten jullie nog wat dit is?

Het is een vliegtuig. Je weet wel. Die dingen die vroeger over je huis heen vlogen. Ik heb deze even opgezocht met de Flightradar24 app. Het was een vlucht van Los Angeles naar Frankfurt. Zal wel een cargo vlucht zijn.

Wij zijn ook weleens in Los Angeles geweest als onderdeel van een reis door de Westelijke staten van de Verenigde Staten. Leuk strand bij Venice Beach en Malibu. Vol met skaters, straatartiesten en body-builders. Waarschijnlijk is dat strand net zo leeg als hier in Nederland.

Maak er een mooi weekend van! Wij nemen de rest van de week vrij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.