Corona 1e lock down: week 7 en 8

Wist u dat we binnenkort de 50 dagen corona lock-down gaan halen? Dat is toch wel een mijlpaal. Onderweg hebben we wat mensen verloren, maar hebben er meer de dans weten te ontspringen. Ieder verlies is er 1 teveel. Het virus heeft inmiddels binnen de werksfeer hard toegeslagen en is er in de familie een corona geval geconstateerd. Het toont aan dat we er nog niet van af zijn. Afgelopen week hebben we Woningsdag gevierd. Het alternatief voor de Koningsdag. Ik vond het maar niets. Geen gezelligheid, geen Oranjebittertje in het dorp en geen feesten.

Er zijn aan de andere kant ook lichtpuntjes te vinden. Deze week kregen verschillende vakantieparken en vandaag de fysiotherapeuten groen licht om binnen gestelde eisen weer bedrijvigheid te ontplooien. Het zijn de beginselen van perspectief. Een woord waar naar wordt gesnakt binnen de verschillende families, bedrijven en verenigingen. De roep om verlichting van de maatregelen wordt steeds harder. Zo was er deze week een demonstratie tegen de corona maatregelen en.. o ja, 5G. Het is ook de week dat 5G beschikbaar werd gesteld voor een deel van Nederland.

De anti-5G juppies zijn hier faliekant op tegen en laten dan ook van zich horen. Zouden de anti-5G juppies weten dat vrijwel alle apparaten straling geeft? Je moet dan maar verhuizen naar een onbewoond eiland ver van de bewoonde wereld wil je in een stralingsarme omgeving leven. Succes daarmee! Wij richten ons op een echte crisis.

Ook in crisistijd moet de mens worden vermaakt. Het helpt tegen depressies en somberheid. Zolang we in onze ‘inner circle’ geen gevallen hebben, moeten we er het beste van maken.

Bingo!

Gamen online is natuurlijk niet nieuws. Ik speel al sinds de jaren 90 games online, maar het feit dat we nu een tekort hebben aan sociale gezelligheid krijgen spelletjes zoals Bingo, een Pubquiz en zelfs Escape rooms een nieuwe dimensie. We hebben het in dit geval dus niet over online games zoals Call of Duty of StarStable.

De afgelopen week hebben we online games gespeeld en met succes. Zo hadden we vorige week een online Bingo. Onderling geregeld door collega’s. Super leuk! Wat heb je nodig:

  • Bingo ballen + molen
  • Bingo kaarten (via bv. Onlinebingo.info)
  • Prijzen
  • Genoeg deelnemers 🙂
  • Een leuke quizmaster met een vlotte babbel

De Bingo bracht ouderwetse gezelligheid met zich mee en naarmate de rondes vorderde, werd de spanning opgevoerd. Er waren 11 deelnemers. Ik had prijs in de 1e ronde. Een mooie reep chocola en een magazine ter vermaak. Zeker voor herhaling vatbaar.

Pubquiz

Een ander groot succes is de online pubquiz. Georganiseerd door mensen die normaal gesproken ook pubquizen organiseren. Tegen een kleine vrijwillige vergoeding kan je er mooie prijzen mee winnen. De prijzen worden door lokale ondernemers aangeboden. Hiervoor krijgen zij de nodige reclame. Dat het loont, werd wel duidelijk als je zag hoeveel deelnemers aan deze pubquiz mee doen.

Hoewel de afbeelding nog 653 deelnemers aangeeft, kan ik je melden dat de teller over de 700 deelnemers is gegaan. Verdeeld over ongeveer 30 teams. Dan heb je een bereik. In 5 ronden werd de pubquiz gespeeld en je hoeft niet lang op de einduitslag te wachten. Een mooie bezigheid waardoor je de wereld om je heen toch even vergeet. De pubquiz werd via Zoom gepresenteerd. Om het onderlnge teamverkeer te minimaliseren, mogen teams zelf een Google Hangout chat aanmaken.

Escaperoom

Hoewel we maar al te graag uit deze COVID room willen escapen, hebben ook de echte escaperooms het lastig in deze tijd. Daarom is er een online versie bedacht door verschillende escaperoom-eigenaren. Een fantastisch initiatief waarmee je meerdere avonden bezig wordt gehouden. De collectief, ook wel Creators United genoemd hebben een fantastische puzzel weten te bedenken. Wij zijn nog steeds bezig.

Wil je ook escapen, ga dan naar https://deverlorenherinnering.nl/. Meedoen is gratis, maar een kleine bijdrage wordt gewaardeerd.

De 7e week in corona tijd

Tussen al het vertier moet natuurlijk ook worden gewerkt. Inmiddels hebben we al heel wat online vergaderuren gemaakt en contact gehad met mensen uit verschillende landen. Mijn werk is internationaal en zodoende hoor je hoe andere landen omgaan met deze crisis. Zo zijn ze in Zwitersland en Duitsland redelijk op dezelfde lijn als Nederland. In Denemarken lopen ze iets voor als het gaat om versoepeling van de maatregelen.

Eerder melde we dat we eigenlijk deze week in Wenen zouden zijn, maar wisten we niet wat deze mei-vakantie ons zou brengen. Nu zegt de grootste hotelketen van Nederland dat zij gasten mogen ontvangen in een hotel die is ingesteld op de 1,5 meter eis. Zowel het hotel als het restaurant zouden er op ingericht zijn. Dan begint mijn reishart spontaan harder te werken. Dit willen we meemaken.

Ook al is het maar een paar dagen, want alle attracties zijn natuurlijk nog gesloten. Het biedt perspectief. De omgeving laten we nog even in het midden, maar we hebben uiteraard gekeken naar wat de omgeving te bieden heeft en de ruime opzet van het hotel zelf.

Volgende week is het Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Een dubbel gevoel nu we niet in volledige vrijheid leven. Hoewel dat ook weer relatief is, gezien alles wat wij ondernemen en wel mogen. Maar het voelt wel een beetje zo. Het had een groots evenement moeten worden, want 75 jaar bevrijding is iets om te koesteren. 30 april 1945 was wat dat betreft ook weer een bijzondere dag. Het was de dag waarop de Nazi leider zelf een einde maakte aan zijn leven.

Ook Plaatsonbekend wilt graag een steentje bijdragen aan 75 jaar bevrijding. Daarom hebben we naast het COVID19 thema ook het thema 75 jaar bevrijding.

Lees ook: 75 jaar bevrijding

We zitten al bijna 2 maanden in de corona penarie. Een goed moment om naast de perikelen van week 8 ook terug te blikken, want wat is het hard gegaan. Weet je nog die bewuste zondagavond 15 maart? De dag waarop onverhoopt van alles moest sluiten en we niet meer mochten doen wat we wilden. Onze democratisch bestaan werd ingeperkt en voor het eerst werden we gedirigeerd in zaken die normaal waren, maar niet meer normaal zijn. Wat een omschakeling.

Op die bewuste zondagochtend 15 maart zag het er nog goed uit. We kabbelde richting de lente. Sportief gezien hadden we nog wel een paar mooie doelen gesteld. Mijn dochter ging richting haar A-diploma en ik had nog een promotiewedstrijd met mijn team. Op school en werk ging het goed en we hadden een vakantie geboekt. We zouden eind april voor een week naar Wenen gaan. We hadden een appartement geboekt die gek genoeg een paar dagen voor deze bewuste 15e maart werd geannuleerd. De twijfel werd diezelfde middag nog weggenomen.

Op maandag 16 maart zag ik dat gezinnen aan plannen waren geslagen. Iedereen was bezig met het opstellen van een weekplanning. Daarnaast waren we ook vooral bezig om wc-papier te kopen. Wat kan een mens toch raar reageren. Het echte hamsteren was een feit. Daar hoefde de Zaanse buurtsuper zelfs geen reclame voor te maken. In een mum van een paar dagen werd er ook een groot beroep gedaan op de online diensten voor school en heeft menig bedrijf zijn capaciteit voor de thuiswerkende medewerker moeten uitbreiden.

Ouders werden een beetje meer leraar, leraren werden een beetje meer IT’er en voor vele andere was die mooie toekomst omgeslagen naar een hoopje onzekerheid. De schade loopt op in de miljarden.

Ondertussen leerde wij de Nederlandse natuur nog beter kennen. Een bezoek aan het Staelduins bos, Meijendel en het Prinsenbos werden vertier. In het 1e weekend hebben we tegen beter weten in, een bezoek te brengen aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tel daar de drukte van de stranden bij op en je hebt een lock-down. Ik vraag me af of die toch al de lijn der strategie lag. Wij zijn er gewoon ingetuind. Er kwam zelfs een noodwaarschuwing aan te pas.

Lees ook: Corona week 1 en 2

Week 8 in de corona crisis

In de opvolgende weken leerde we ons kind nog beter kennen. Zo weten we dat leren lezen heel goed gaat, maar ze liever lui is als er dictee op het programma staat. Ik krijg een flashback, want dictee vond ik ook maar niets. Dat verklaart mogelijk het taalgebruik hier op Plaatsonbekend.

4 en 5 mei

Deze dagen zijn sinds 1945 in ons geheugen gebrand. Op 4 mei herdenken we de gevallenen en op 5 mei vieren we de vrijheid. Dit jaar had een speciaal tintje, vanwege het 75 jarige jubileum. En het werd een speciale editie. Waar normaal een volle Dam 2 minuten stil kan zijn, was het dit keer ook wel stil. Op die ene meeuw na. Toch had deze editie wel wat. Het paste precies zoals we deze tijd beleven. Geen massa’s mensen, geen drukte en zeker geen Dam-schreeuwer. De serene rust en de speech van onze koning.

Ook de festiviteiten en officiële bijeenkomsten waren dit jaar afgelast. De nog levende veteranen zullen we pas misschien weer zien tijdens de 76e editie. Menig veteraan uit de 2e Wereld Oorlog is nu ongeveer rond de 90 jaar. Laten we ze volgend jaar in ieder geval een corona-vrij herdenking aanbieden.

6 mei – de dag van de versoepeling

Wellicht hebben we vanaf 2021 geen 2 dagen, maar 3 dagen volksvertier. 6 mei is de dag waarop de roadmap voor de komende maanden werd gepresenteerd. De exit-strategie in deze corona-crisis laat lichtpuntjes zien.

Naast de versoepeling van basisscholen, mogen we ook weer buiten sporten en gaan pretparken en dierentuinen weer open. We mogen ook weer naar de kapper en kunnen wat doen aan de corona-haircut.

De horeca komt ook uit de gedwongen lenteslaap en mag er met een maximum aantal bezoekers weer worden geschonken. Daar waar de restaurant eigenaren niet blij waren met het openen van een aantal grote hotels, zijn het nu de kleinere bars en cafés die op hun beurt zich achter gesteld voelen. Zo blijkt maar weer dat ongeacht de keuze er altijd onvrede is.

We zijn afgelopen weken als een speer medewerkers op afstand geworden. Digitaal werken zat er bij ons al wel een beetje in. Gemiddeld werkte we een dag thuis. Ondanks dat het productiever lijkt te zijn, is er toch een bepaalde drang naar het fysiek samenkomen.

Ik kan niet wachten tot het moment daar is waarop ons wordt medegedeeld dat we weer ‘normaal’ kunnen doen. Wij hebben de rest van de week ons kunnen verheugen op de week die komen gaat. Ze mogen weer naar school! En daar sluiten we de week mee af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.