Zuid-Veluwe

Hoewel de mogelijkheden tot reizen in corona tijd beperkt is, hebben wij toch een kans gevonden om alsnog een paar dagen tussen uit te gaan. In het fantastische gebied de Veluwe is ruimte genoeg en één van de grotere hotelketens in Nederland opende de deuren. Met de garantie om te voldoen aan de richtlijnen, hebben we een goed verblijf gehad in één van de mooiste gebieden van Nederland.

Doorwerth – Wolfheze

In het Zuid-Veluwse gebied ligt de gemeente Renkum. Doorwerth en Wolfheze vallen onder die gemeente en ligt vrijwel geheel in de bossen. Dit gebied werd al in de ijstijd bewoond, maar het dorp Doorwerth vormt zich in de Middeleeuwen. In het heden staat het dorp bekend om de waterburcht. Ook wel kasteel Doorwerth genaamd. Het kasteel is gebouwd in de uiterwaarden van de rivier de Rijn. De stuwwal naast het kasteel vormt de zuidelijke grens van de Veluwe. Uiteraard is het kasteel in corona tijd gesloten, maar wij hebben wel een kijkje kunnen nemen op de binnenplaats.

Wolfheze betekent ‘het jonge woud waar de wolven leven’. Tijdens ons bezoek hebben we geen wolven gespot, maar wel hele mooie bospartijen. Tijdens ons bezoek volgde wij de Sprengen route. Een wandeling van ongeveer 3,3 kilometer. Deze wandeling bracht ons door zowel Laag Wolfheze en Hoog Wolfheze. Een leuke wandelroute met bruggetjes, hoogte verschillen en een fantastisch landschap.

Het kan niet anders dan dat deze eeuwen oude bossen veel hebben meegemaakt. Dat blijkt ook wel uit het verhaal van de Duizendjarige Den. Een boom die helaas in 2006 is omgewaaid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze den 400 jaar oud is geworden. Deze specifieke boom heeft dus zelfs de 80-jarige oorlog meegemaakt. Een periode waarin veel strijd is geweest in dit gebied. De naam van deze den is ontstaan door de bevolking die in de nabijheid van dit bos leefde. Het verhaal is van generatie op generatie verteld.
Deze boom heeft dus ook de 2e Wereld Oorlog meegemaakt. Wederom werd er in dit gebied hevig gevochten. Met name bij de Slag om Arnhem. Deze slag staat ook bekend als onderdeel van ‘Operation Market Garden’. Op 17 september 1944 werden luchtlandingen uitgevoerd bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Rondom Arnhem landde met name Britse en Poolse soldaten bij Wolfheze, Ede en Oosterbeek. Deze slag werd uiteindelijke gewonnen door de nazi’s.
Zuid-Veluwe vormt ook onderdeel van de Liberation route. Een route die start in Normandië en via Nijmegen, Arnhem en Zuid-Veluwe verder gaat richting Berlijn. De route is gebaseerd op de route zoals deze sinds D-Day is ingezet om Europa te bevrijden van de nazi’s.

Lees ook: 75 jaar bevrijding en https://liberationroute.com/

Wageningen

Als afwisseling van het mooie natuur, hebben we ook een stadswandeling gemaakt door Wageningen. Vanaf het centrum langs de kerk en via de Grebbedijk richting het 5 mei plein. De stad Wageningen kent ook een oorsprong in de tijd van de Middelleeuwen. Hoewel er ook Romeinse vondsten zijn gedaan. In 1263 kreeg Wageningen stadsrechten. Er was ook een stadsmuur rondom het oude centrum. Delen van de stadsmuur zijn te zien.

Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om de universiteit en hotel De Wereld. Dit hotel bestaat vermoedelijk sinds de 17e eeuw. Het was ooit een logement voor reizigers van oude handelsroutes tussen Arnhem en Utrecht. Het hotel werd op 5 mei 1945 wereldberoemd door de Capitulatiebesprekingen tussen de nazi’s en de geallieerden. De nazi’s stonden op zwaar verlies. De Canadese generaal Charles Foulkes ontbood de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz om in het bijzijn van Prins Bernhard de uitwerking van de capitulatie te bespreken.

Het hotel ligt aan het 5 mei plein. Gelijk aan de datum waarop wij in Nederland de bevrijding vieren. Op het plein is ook een beeld te vinden van ‘Blote Jan’. Het beeld is ter nagedachtenis van de bevrijding.

Drielse stuwdam

Doorwerth ligt aan de Nederrijn. Aan de overkant ligt het plaatsje Driel. Ter hoogte van Driel ligt de Drielse stuwdam. Deze stuwdam zorgt samen met de stuwdammen van Amerongen en Hagestein dat het water van de Rijn wordt verdeeld over de Nederrijn, de Lek en de IJssel. De stuwdam is in de jaren 60 opgeleverd en wordt momenteel gerenoveerd.

Naast de stuwdam is er ook een vistrap en een sluis. Helaas konden we niet over de sluis om de vistrap te bekijken. De sluis zelf was natuurlijk ook interessant om te zien. Je kunt de sluis zelf ook bekijken door te parkeren aan de noordkant van de Nederrijn. De stuwdam wordt beheerd door Rijkswaterstaat.

Cascadedal

Een bezoek aan de sluis is prima te combineren met een wandeling door het Cascadedal. Je kunt de auto laten staan en richting het bosrand lopen. De start van de wandeling is aan de Fonteinallee. Het Cascadedal is onderdeel van het Landgoed de Duno. Wederom een supermooi bos met hoge bomen en een fantastische bospartij.

Ook op dit landgoed is zwaar gevochten tijdens de 2e Wereld Oorlog. Er zijn loopgraven te vinden en er zijn vele bomen vernietigd. Een herstelprogramma is 4 jaar geleden afgerond. Het gebied biedt een fantastisch uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn en loopt tot aan Kasteel Doorwerth. Het Cascadedal is niet voor niets zo genoemd. Er is een echte cascade te vinden dat tevens een goed leefgebied vormt voor kikkers.

Het landgoed de Duno is ook onderdeel van één van de Klompenpaden. Een wandeling van 13 kilometer en start bij het kasteel Doorwerth. Dit pad wordt ook wel het Dorenweertsepad genoemd. Het landgoed wordt onderhouden door Geldersch Landschap & Kasteelen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Ons verblijf in de Veluwe eindigt op het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het was eigenlijk de bedoeling om naar de Ginkelse heide te gaan in het kader van 75 bevrijding. Helaas waren de parkeerplaatsen afgesloten wegens de corona crisis. Hoe dan ook, de Hoge Veluwe was wel geopend. We kozen ervoor om de ingang aan de Otterlo-kant te starten. Het is niet de eerste keer dat we de Hoge Veluwe bezoeken. Ons vorige avontuur was een paar jaar geleden.

Lees ook: Hollands oerwoud en woestijn

Ondanks de corona taferelen hebben meer mensen het nationaal park weten te vinden. Het was er ‘gezellig druk’. Er waren zelfs ‘to-go’ mogelijkheden in het centrum van het park en bij het theehuis naast het Sint Hubertus jachthuis. Het jachthuis was naast Kruller-Moller en Museonder natuurlijk gesloten.

Naast al die kilometers te hebben gewandeld bij Wolfheze en in het Cascadedal was het fietsen op het park een welkome afwisseling. Waarbij we vanaf Otterlo reden naar het centrum om vervolgens via Hoenderloo en het jachthuis weer terug te keren bij de ingang van Otterlo. Dit keer hebben we onderweg ook even gestopt bij het beeld van Generaal de Wet.

Generaal de Wet was van Zuid-Afrikaanse afkomst en heeft gevochten in de twee Boerenoorlogen die Zuid-Afrika heeft meegemaakt. Hij overleed in 1922. In dat zelfde jaar kreeg de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa de opdracht van Helene Kroller-Muller om een beeld van hem te maken. De beeldhouwer kreeg wel vaker opdrachten van Kroller-Muller. Niet alle beelden kwamen op plaats van bestemming. Hierdoor staat het beeld van de Wet in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een omgeving wat nooit verveeld.

Review: Fletcher Doorwerth -Arnhem

Het was een vreemde gewaarwording om tijdens de corona crisis toch de mogelijkheid te hebben een korte vakantie te houden. Hoewel al weken iedereen wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven, kunnen wij het voorstellen dat het vreemd is om naar een hotel te gaan.

Deze reisblog is ooit ontstaan om als verkenner te dienen voor al die mooie plekjes op de wereld. Ook in crisistijd. Daarnaast kan je pas oordelen of iets toelaatbaar is als je het zelf mee hebt gemaakt.

Wij kunnen nu met grote zekerheid zeggen dat het prima te doen is om een hotel te boeken. Om wat extra zekerheden te hebben, kozen wij voor een hotel met een ruime opzet. Zodoende kunnen we nog beter voldoen aan de 1,5 meter richtlijn. Daarnaast heeft de betreffende hotelketen ons overtuigd dat zij er alles aan hebben gedaan om het voor de gasten zo veilig mogelijk te maken.

Tijdens ons verblijf waren ongeveer 20 kamers van de 117 bezet. Zowel het inchecken als uitchecken is zo ingericht dat er ruimschoots 1,5 meter tussen de receptioniste en de gasten is. Daarnaast wordt er desinfectiemiddelen aangeboden op verschillende plekken en is er in het hotel looproute gecreëerd. Het restaurant is voor ontbijt, lunch en diner georganiseerd in een tijdslot. Ieder half uur start een nieuw tijdslot, zodat je de kans op drukte verspreid. Tevens wordt al het eten en drinken op een tussentafel geplaatst. Zodoende is er geen direct contact.

Naast hotels mogen sinds deze week vakantieparken weer open zijn. Daar waar andere horeca ondernemers niet blij zijn dat hotelketens weer open zijn, kunnen wij dat zeker begrijpen. Wij hopen dan ook dat andere horeca ondernemers snel weer de deuren mogen openen.

Dit hotel ligt midden in de bossen bij het Gelderse dorpje Doorwerth. Een hotel met een totaal andere uitstraling dan het Fletcher Nautisch kwartier. Het hotel oogt zakelijk en praktisch. De inrichting was niet heel bijzonder. Het hotel is dan ook ouder en dat merk je. Ook in de kamers waar wij verbleven, zag je dat het interieur wat gedateerd was. Door de corona hebben we geen gebruik kunnen maken van de zwem- en sauna faciliteiten.

Naast dat wij weer de eerste gasten waren na 3 weken volledige sluiting was het ook weer mogelijk om te ontbijten en te dineren in het restaurant. Natuurlijk rekening houdend met de bestaande maatregelen. Zo was het verplicht om vooraf een plek te reserveren en werden de drankjes en eten op een bij-tafel geplaatst. Waarna wij het zelf van de bij-tafel af mochten pakken. De kwaliteit van het eten was prima. Het was dan ook weer voor het eerst sinds een paar maanden dat we in een volwaardig restaurant mochten aanschuiven.

Wij verbleven in een junior suite. Dat betekent dat er een apart woon- en slaap gedeelte aanwezig is. De bank in het woongedeelte is tevens een slaapbank. De kamer was wat ruimte betreft prima en het toilet was apart van de badkamer. De kamer was heel schoon.

Na onze eerste nacht hadden we toch een klacht. De verwarmingsbuizen in onze kamer maakte dusdanig lawaai dat slapen een probleem was. Het voordeel was dat niet alle kamers in gebruik waren vanwege de corona maatregelen. We kregen de volgende dag een andere soortgelijke kamer. Tijdens de 2e nacht was ook hier het buizenorkest te horen, maar gelukkig niet zo storend als in de andere kamer.

Het toepassen van de maatregelen heeft wat ons betreft geen negatieve invloed gehad op de hotel ervaring. Het toont wat ons betreft de flexibiliteit van dit hotel. Ook het personeel was zeer klantgericht en vriendelijk. Ook het afhandelen van onze klacht verliep goed. Het straalde ervan af dat ze weer zin hadden in het ontvangen van gasten.

Dit hotel heeft ook een klein park met speeltuinen, buitenzwembad en sport faciliteiten. Een prima plek om vanaf het terras van het hotel een kleine wandeling te maken. Het park achter het hotel is ook voorzien van een aantal kunstbeelden.

Zoals eerder vermeld wordt het hotel omringt door schitterende bossen. Voor de natuurliefhebber is dit een mooie plek om te zijn. Het hotel ligt tussen Arnhem en Wageningen. Ook het dorp Doorwerth heeft een toeristische trekpleister, namelijk kasteel Doorwerth. De Neder-Rijn ligt ook direct naast het kasteel. De kamers in het hotel zou wel een kleine metamorfose mogen ondergaan. Ook aan het buizengetrommel moet echt wat worden gedaan, want ik kan me niet voorstellen dat andere gasten hier wel door heen slapen. Het personeel is vriendelijk en zeer behulpzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.