Corona 1e lock down: week 9 en 10

Landen kruipen langzaam weer uit de lock-down. Grenzen gaan beetje bij beetje open. Dat is een goed teken. Er is weer perspectief. In de column van deze week 2 interessante artikelen en onze persoonlijke ervaringen.

De scholen zijn weer begonnen

Veilig Verkeer Nederland heeft de campagne “De scholen zijn weer begonnen” voortijdig van stal gehaald. Voorheen was het altijd het eerste teken na een goede zomervakantie. Nu is de aanleiding anders. Scholen komen met plannen over schoolplein indeling, aanrijdroutes en natuurlijk verdeling van de klassen. Bij onze school mogen de kids 2 volle dagen naar school. De klas wordt in 2 groepen verdeeld. De ouders hadden een keuze voor maandag-donderdag of dinsdag-vrijdag. Ouders met een vitaal beroep hadden 1e keus, gevolgd door ouders met meerdere kinderen op deze school en de rest volgde. Natuurlijk was de maandag-donderdag optie al vol. Ik vraag me dan af of vitale beroepen op dinsdag en vrijdag minder vitaal zijn en het lijkt er op dat 75% van alle ouders een vitaal beroep hebben. Maar goed, hoe je het ook organiseert er zullen altijd opmerkingen zijn.

Wij zijn in ieder geval blij dat de scholen weer begonnen zijn. Ik heb altijd respect gehad voor docenten, maar nu heb ik dat nog een beetje meer.

Mondkapjes

Anna Shvets

Handel jij in mondkapjes? Dan heb je waarschijnlijk een goudmijntje aangeboord. Wist je dat de handel in mondkapjes ook een donkere kant heeft? Lees dit artikel maar.

Lees ook: Hoog spel in een louche wereld (Volkskrant)

De handel in mondkapjes is ook doorgedrongen bij de lokale retailer. Zelfs bij sommige koffie-to-go punten kan je een leuk versierd mondkapje aanschaffen. Je hebt ze zelfs in het roze en met eenhoorns erop! Ik moet er nog best aan wennen om steeds meer mensen op straat en in de supermarkt met mondkapjes te zien. Het zijn beelden die je normaal in China ziet. Het bedekt je gezicht, maar volgens mij wilde we juist van die gezicht-bedekkende accessoires af. Het is laveren tussen ‘the war on terror’, criminaliteit en ‘the war on corona’. Het is voor onze gemoedsrust.

Terug naar kantoor

Dat we uit onze schulp komen, zorgt er voor dat organisaties ook moeten nadenken over de terugkeer van de werknemers naar kantoor. Ik hoop werkelijk dat directies en managers inzien dat het vertrouwen dat zij de werknemers gedwongen hebben gegeven, de werknemer in staat stelt om ook na de corona crisis flexibel te zijn in het flex- en thuiswerken. Daar waar men 10 jaar geleden nog huiverig was ten opzichte van ‘Het Nieuwe Werken’, zijn we nu gedwongen om het werk thuis te doen. We moeten zoeken naar een modus om niet standaard 5 dagen per week achter aan te sluiten in de zelfde file om vervolgens de hele dag een vergaderzaal te bezetten. Deze oude manier van werken, moet nu toch echt afgelopen zijn.

Lees ook: Straks weer naar kantoor, dit zijn je rechten (RTLZ)

Naast een afname van vergaderingen in vergaderzalen en files, hoop ik dat wij meer hebben geleerd van hoe het beter kan.

Neem nou een voorbeeld aan voetbal en Formule 1. De bedragen die worden betaalt voor een sporterdaar zijn astronomisch hoog. Mag het een beetje minder.

Neem de woningmarkt. Huizenprijzen, hypotheken en huurprijzen, mag het een beetje minder. Huurders betalen soms huur tegen woekerprijzen en waarom? Het is tijd voor iets meer wij en iets minder ik-ik-ik. Iets meer, wij als verhuurder ondersteunen u in uw ondernemerschap en passen huur aan naar het nieuwe normaal. Wat heeft een verhuurder er aan als de huurder geen huur meer kan betalen, omdat de huur te hoog is. Ondersteun elkaar, ook vanuit de lokale overheid.

Onze economie krijgt een behoorlijke schop onder de kont en dat is niet leuk, maar opent hopelijk de ogen van vele. Dat het systeem moet veranderen is nu toch wel duidelijk.

Wij mogen in deze tijden niet meer afhankelijk zijn van aardappels uit Israël of mondkapjes uit China, terwijl wij zelf in staat zijn om dit soort producten te maken. Dat blijkt toch maar weer tijdens deze crisis dat we tot meer in staat zijn. We moeten meer voor Nederland staan en wat we allemaal zelf kunnen. Daarnaast mag er binnem Europa best meer samenwerking worden gezocht.

Week 9

Naast dat de scholen weer zijn begonnen, merk ik dat de drang naar fysiek samenkomen met je sportteam en collega’s groter is geworden. Men spreekt alweer van een terug keer naar kantoor en zien we ook sportverenigingen de buitenlucht opzoeken om samen te sporten. Landen openen de komende weken weer de grenzen. Eerst per regio en buurland en dat zal vast worden uitgebreid naar de rest van Europa. Griekenland en Frankrijk hebben al aangegeven deze zomer toeristen te verwelkomen. Wij wachten nog even af wat komende zomer ons zal brengen. We gaan er vooralsnog vanuit dat de zomervakantie wordt gevierd in eigen land.

Vakantie in eigen land is goed om verschillende redenen. We stimuleren onze eigen economie en Nederland heeft zoveel te bieden. Neem maar eens een kijkje op onze website. Van het Waddeneiland Texel tot Zuid-Limburg, van Groningen tot in Zeeland. De komende week gaan we aan de vakantieplanning werken. Ik heb er nu al zin!

Lees ook: Reizen in Nederland

Week 10

Een semester lang hebben we een inkijkje gegeven in ons leven tijdens de corona crisis. Gelukkig zijn wij er tot dus ver goed doorheen gekomen. Dat we er nog niet zijn en veel onduidelijk is, neemt niet weg dat het wel de goede kant op lijkt te gaan. Wij verwachten steeds meer het ‘normale’ leven op te kunnen pakken. Wat natuurlijk niet meer het normaal is van 10 weken geleden. Het blijft een vreemde gewaarwording in de supermarkt, nauwelijks vliegtuigen in de lucht en al maanden lang nauwelijks files. Hoe zal het leven er op 1 september er uit zien. Wij komen er zeker nog op terug.

Ruim 10 weken geleden begon ik met de zin: “Wie had ooit kunnen bedenken dat we in een situatie terecht zouden komen waarin scholen, restaurants, cafés en vrijwel de hele samenleving tot een minimum beperkt zou worden.

Dit is de laatste column waarin we terug kijken of een korte werkweek vanwege hemelvaart en de vrijdag na hemelvaart. Het is de week waarin werd aangegeven dat de voorgenomen versoepeling per 1 juni doorgaan. Per 8 juni gaan de basisscholen en kinderopvang weer volle weken draaien. Dat is goed nieuws voor ouders, maar ook voor de leerkrachten en begeleiders. Zij hebben gekozen voor het werk om kinderen te laten leren en te begeleiden. Wij horen in ieder geval dat zij juist de kinderen hebben gemist.

Niet alleen ouders en leerkrachten hebben flexibiliteit laten zien. Dat deze crisis een aanspraak doet op onze collectieve aanpassingsvermogen is wel duidelijk. Als je op reis gaat naar een plek met hele andere normen en waarden, zal je moeten aanpassen. Het beroep doen op dat aanpassingsvermogen is een gegeven als je weet dat je een andere cultuur betreed. Nu dat het aanpassingsvermogen naar ons is toegekomen, kan ik niet anders concluderen dat we het heel goed hebben gedaan. Het zat ons niet lekker. We werden getroffen in ons dagelijkse beslommeringen en voelde we dat spreekwoordelijke kooitje om ons heen.

Naast dat de scholen weer meer open gaan, zullen ook steeds meer kantoren open gaan in hopelijk nieuwe stijl. Deze nieuwe stijl zal wel tijdelijk zijn en zullen er komende maanden en jaren in het teken staan van grotere verbouwingen. Ik denk dat de kantoortuin zijn langste tijd heeft gehad. Organisaties zullen naast grote verbouwingen ook moeten werken aan lucht- en klimaatbehandeling en zullen de IT faciliteiten uitgebreid worden om online en op afstand werken mogelijk te maken. Wij gaan vanaf aankomende week maximaal 1 dag per week naar kantoor. Dit zal zeker tot 1 september zo blijven.

Vooruitkijken

Deze laatste column staat ook in het teken van vooruit kijken. Wij voeren een reisblog en de zomervakantie komt eraan. Wij gaan dus wikken en wegen en komen binnenkort met een nieuwe reis. Daarnaast bekijken we ook of we dit jaar nog richting Wenen kunnen vliegen. Grote luchtvaartmaatschappijen hebben aangekondigd in juni weer te gaan starten. Steeds meer landen hebben aangegeven de grens weer te zullen openen.

Ben jij ook weer aan het plannen voor een volgende reis? Lees binnenkort onze tips over op reis na corona tijd.

Kijktip!

Het virus is nog niet de wereld uit. Afrika en Zuid-Amerika beleven nu de donkere dagen in de corona tijdperk en in de V.S. is het virus nog niet uitgewoed. Ben jij ook geïnteresseerd hoe het er aan toe gaat in andere landen tijdens de corona crisis? Bekijk dan de documentaire “Cape town, Gang town, Lockdown”. Een indrukwekkende documentaire over het leven in Kaapstad, Zuid-Afrika tijdens de corona crisis. Het geeft een inkijkje bij de gangs van Kaapstad en wat zij momenteel betekenen voor de lokale samenleving.

Bekijk ook: Cape town, Gang town, Lockdown

Met deze kijk tip sluiten wij een reeks af waarin we gelukkig geen hele ernstige gevolgen hebben gekend, want wat was het in deze blog anders geweest als het corona virus te dichtbij was gekomen. Wij wensen jullie allemaal een zomer in goede gezondheid en blijf ons volgen! Wij gaan weer focussen op reizen, andere culturen en beleven komend jaar 15 jaar Plaatsonbekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.