Corona week 9

Landen kruipen langzaam weer uit de lock-down. Grenzen gaan beetje bij beetje open. Dat is een goed teken. Er is weer perspectief. In de column van deze week 2 interessante artikelen en onze persoonlijke ervaringen.

De scholen zijn weer begonnen

Veilig Verkeer Nederland heeft de campagne “De scholen zijn weer begonnen” voortijdig van stal gehaald. Voorheen was het altijd het eerste teken na een goede zomervakantie. Nu is de aanleiding anders. Scholen komen met plannen over schoolplein indeling, aanrijdroutes en natuurlijk verdeling van de klassen. Bij onze school mogen de kids 2 volle dagen naar school. De klas wordt in 2 groepen verdeeld. De ouders hadden een keuze voor maandag-donderdag of dinsdag-vrijdag. Ouders met een vitaal beroep hadden 1e keus, gevolgd door ouders met meerdere kinderen op deze school en de rest volgde. Natuurlijk was de maandag-donderdag optie al vol. Ik vraag me dan af of vitale beroepen op dinsdag en vrijdag minder vitaal zijn en het lijkt er op dat 75% van alle ouders een vitaal beroep hebben. Maar goed, hoe je het ook organiseert er zullen altijd opmerkingen zijn.

Wij zijn in ieder geval blij dat de scholen weer begonnen zijn. Ik heb altijd respect gehad voor docenten, maar nu heb ik dat nog een beetje meer.

Mondkapjes

Anna Shvets

Handel jij in mondkapjes? Dan heb je waarschijnlijk een goudmijntje aangeboord. Wist je dat de handel in mondkapjes ook een donkere kant heeft? Lees dit artikel maar.

Lees ook: Hoog spel in een louche wereld (Volkskrant)

De handel in mondkapjes is ook doorgedrongen bij de lokale retailer. Zelfs bij sommige koffie-to-go punten kan je een leuk versierd mondkapje aanschaffen. Je hebt ze zelfs in het roze en met eenhoorns erop! Ik moet er nog best aan wennen om steeds meer mensen op straat en in de supermarkt met mondkapjes te zien. Het zijn beelden die je normaal in China ziet. Het bedekt je gezicht, maar volgens mij wilde we juist van die gezicht-bedekkende accessoires af. Het is laveren tussen ‘the war on terror’, criminaliteit en ‘the war on corona’. Het is voor onze gemoedsrust.

Terug naar kantoor

Dat we uit onze schulp komen, zorgt er voor dat organisaties ook moeten nadenken over de terugkeer van de werknemers naar kantoor. Ik hoop werkelijk dat directies en managers inzien dat het vertrouwen dat zij de werknemers gedwongen hebben gegeven, de werknemer in staat stelt om ook na de corona crisis flexibel te zijn in het flex- en thuiswerken. Daar waar men 10 jaar geleden nog huiverig was ten opzichte van ‘Het Nieuwe Werken’, zijn we nu gedwongen om het werk thuis te doen. We moeten zoeken naar een modus om niet standaard 5 dagen per week achter aan te sluiten in de zelfde file om vervolgens de hele dag een vergaderzaal te bezetten. Deze oude manier van werken, moet nu toch echt afgelopen zijn.

Lees ook: Straks weer naar kantoor, dit zijn je rechten (RTLZ)

Naast een afname van vergaderingen in vergaderzalen en files, hoop ik dat wij meer hebben geleerd van hoe het beter kan.

Neem nou een voorbeeld aan voetbal en Formule 1. De bedragen die worden betaalt voor een sporterdaar zijn astronomisch hoog. Mag het een beetje minder.

Neem de woningmarkt. Huizenprijzen, hypotheken en huurprijzen, mag het een beetje minder. Huurders betalen soms huur tegen woekerprijzen en waarom? Het is tijd voor iets meer wij en iets minder ik-ik-ik. Iets meer, wij als verhuurder ondersteunen u in uw ondernemerschap en passen huur aan naar het nieuwe normaal. Wat heeft een verhuurder er aan als de huurder geen huur meer kan betalen, omdat de huur te hoog is. Ondersteun elkaar, ook vanuit de lokale overheid.

Onze economie krijgt een behoorlijke schop onder de kont en dat is niet leuk, maar opent hopelijk de ogen van vele. Dat het systeem moet veranderen is nu toch wel duidelijk.

Wij mogen in deze tijden niet meer afhankelijk zijn van aardappels uit Israël of mondkapjes uit China, terwijl wij zelf in staat zijn om dit soort producten te maken. Dat blijkt toch maar weer tijdens deze crisis dat we tot meer in staat zijn. We moeten meer voor Nederland staan en wat we allemaal zelf kunnen. Daarnaast mag er binnem Europa best meer samenwerking worden gezocht.

Week 9

Naast dat de scholen weer zijn begonnen, merk ik dat de drang naar fysiek samenkomen met je sportteam en collega’s groter is geworden. Men spreekt alweer van een terug keer naar kantoor en zien we ook sportverenigingen de buitenlucht opzoeken om samen te sporten. Landen openen de komende weken weer de grenzen. Eerst per regio en buurland en dat zal vast worden uitgebreid naar de rest van Europa. Griekenland en Frankrijk hebben al aangegeven deze zomer toeristen te verwelkomen. Wij wachten nog even af wat komende zomer ons zal brengen. We gaan er vooralsnog vanuit dat de zomervakantie wordt gevierd in eigen land.

Vakantie in eigen land is goed om verschillende redenen. We stimuleren onze eigen economie en Nederland heeft zoveel te bieden. Neem maar eens een kijkje op onze website. Van het Waddeneiland Texel tot Zuid-Limburg, van Groningen tot in Zeeland. De komende week gaan we aan de vakantieplanning werken. Ik heb er nu al zin!

Lees ook: Reizen in Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s